Oxfordlu arkeolog: Neandertaller, ilk insanların sanatında pay sahibi

"Bu iki tür çiftleşiyorsa kültürel aktarım da gerçekleşmiştir"

Neandertaller ve Denisova insanları birbirinden yaklaşık 400 bin yıl önce ayrılmıştı (Reuters)

Oxford Üniversitesi'nde arkeoloji bilimi profesörü Tom Higham, modern insanların (Homo sapiens), Neandertaller ve Denisova insanları gibi kuzenleriyle çok daha fazla ilişkisi olduğunu söyledi. Higham, insanların söz konusu diğer türlerle 50 bin yıl önce tanıştığında sadece çiftleşmekle kalmadığını, aynı zamanda fikir alışverişinde bulunduğunu belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim insanı, "50 bin-38 bin yıl öncesi arasındaki süslemelerin (arkeolojik nesnelerin) sayısında daha önce hiç görmediğimiz muazzam bir artış görüyoruz" dedi ve fikir paylaşımının bu durumu açıklayabileceğini ifade etti.

The Guardian'ın haberine göre, bu nesneler arasında delikli diş, deniz kabuğundan kolye, renklendirici maddelerin kullanımı, süslenmiş kemikler; oyularak yapılan figüratif sanat ve mağara ressamlığı eserleri bulunuyor.

"Şu an sadece biz varız. Gezegende başka tür bir insan yok. Sanatın ve karmaşık bilişsel düşüncenin kökenlerinin her zaman biz modern insanların ayırt edici özelliği olduğunu düşündük" diyen Higham, sözlerini şöyle sürdürdü:

1970'lerde ortaya çıkan bu hipotez, insanların Afrika'dan başka hiçbir insan türünde olmayan (özellikle Neandertallerde) bilişsel bir kabiliyetle çıktığı düşüncesine dayanıyordu.

Şimdi bunun modern insanlarla sınırlı kalmadığını düşünüyoruz. Gruplarımız çiftleşiyorsa kültürel aktarım (fikir alışverişi, düşünce ve dil) da gerçekleşmiştir. İnsanlar yeni fikirleri toplamakta iyidir.

Denisova insanları ilkin 2010'da Sibirya'da keşfedilirken, Higham da bu araştırma ekibindeydi:

Denisova insanları, Neandertallerle ve bizimle yakından ilişkili. Neandertallerle yaptığımız gibi onlarla da çiftleştik. İnsanlar bulundukları bölgeye bağlı olarak az ya da çok Denisova DNA'sına sahip.

Denisova mağarasının bulunduğu yerde, bu tür insanların şimdiye kadar sadece bizim ve Neandertallerin yaptığını düşündüğümüz şeyleri yaptığını gösteren kanıtlar keşfettik.

Söz konusu mağarada bazı süslemeler tespit edilirken bunlar arasında mamut dişi ve devekuşu yumurtasının kabuğundan yapılmış yüzükler ve boncuklar var.

Higham'ın 25 Mart'ta çıkacak kitabında yer alan yeni araştırması ayrıca, en eski modern insanlarla bağlantılı olduğu düşünülen sanat eserleri ve süs eşyalarının, Neandertaller ve Denisova insanları tarafından meydana getirilme ihtimali olduğu anlamına geliyor.

 

Independent Türkçe, The Guardian

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU