Daha yüksek D vitamini seviyesinin Kovid etkilerine iyi geldiğine dair kanıt bulunamadı

400 binden fazla hastanın kayıtlarını inceleyen araştırmacılar, düşük koronavirüs riskiyle ilgili bağlantıya karşı ihtiyatlı olmaya çağırdı

Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Hizmeti bazı kişilere D vitamini desteği almayı tavsiye etse de "koronavirüsü önlemede ya da tedavide D vitamini almayı destekleyen yeterli kanıt bulunmadığını" belirtiyor (Unsplash)

D vitaminiyle Kovid sonuçları arasındaki bağlantıyı inceleyen bilim insanları, güneş ışığından alınan vitaminin daha yüksek seviyelerinin hastalığı ağır geçirme riskini düşürdüğüne dair kanıt bulunmadığını belirtti.

400 binden fazla hastanın kayıtlarını inceleyen Avrupalı, Kanadalı ve Japon araştırmacılar, daha yüksek D vitamini seviyelerinin koronavirüs etkilerine iyi geldiği fikrini destekleyen "hiçbir kanıt" bulamadı.

Araştırmacılar özellikle D vitamini ve hastalığa yakalanma şansı, yakalanınca hastalığın ne kadar ağır geçeceği ya da hastanın hastaneye yatırılma olasılığı arasında bir bağlantı bulamadı.

Henüz hakem değerlendirmesinden geçmeyen çalışmada şöyle dendi:

Sonuçlarımız çoklu analizlerde tutarlı bir şekilde, gen bulma yoluyla hesaplanan D vitamini seviyeleriyle Kovid-19 yatkınlığı, hastaneye yatma ya da hastalığı ağır geçirme arasında ilişki olduğuna dair hiçbir kanıt göstermedi.

Aralarında King's College London'ın da bulunduğu 10 küresel araştırma kurumuyla birlikte çalışan raporun yazarları, 443 bin 734 katılımcının genetik D vitamini varyantlarını inceledi. Bu, yaş da dahil olmak üzere diğer faktörlerin etkisinden kaçınabildikleri anlamına geliyor.

Son zamanlarda rastgele seçim yöntemiyle yapılan diğer çalışmalarla birlikte ele alındığında bulgularının, koronavirüse karşı başka tedavilere öncelik verilmesi gerektiğini gösterdiğini açıkladılar.

Araştırmacılar, "Nüfus genelinde D vitamini takviyesinin Kovid-19'a iyi geleceğine dair kanıt bulamadık" dedi.

Bununla birlikte, bulgularının D vitamini eksikliğinden mustarip bireyler için geçerli olmadığını belirterek, "gerçekten eksikliği olan hastaların Kovid-19'a karşı koruma ve sonuç sağlamak için takviyeden faydalanmasının mümkün olduğunu" eklediler.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

D vitamini sağlıklı kemikler, dişler ve kaslar için çok önemli ve eksikliği uzun zamandır halk sağlığı sorunu olarak tanımlanıyor. Bu, Afrikalı, Karayipli Afrikalı veya Güney Asya kökenli kişileri diğerlerinden daha fazla etkileyen bir sorun. Tahminler, bazı Avrupa ülkelerinin nüfusunun yarısından fazlasının D vitamini eksikliği yaşadığını gösteriyor.

Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Hizmeti, tecrit nedeniyle normalden daha fazla iç mekanda bulunma durumunda halka D vitamini takviyesi tavsiye ederken, "şu anda koronavirüsü önlemede ya da tedavide D vitamini almayı destekleyen yeterli kanıt bulunmadığını" belirtiyor.

Kış boyunca, "klinik olarak aşırı derecede savunmasız" koruma listesindeki ya da huzur ve bakım evlerinde yaşayan 2,7 milyon kişiye ücretsiz D vitamini takviyesi verildi.

Yunanistan'daki Selanik Aristotle Üniversitesi'ndeki araştırmacıların yaptığı ikinci bir çalışmaysa 24 Avrupa ülkesindeki koronavirüs sonuçlarını inceleyerek bunları D vitamini eksiklik seviyeleriyle karşılaştırdı.

Yine henüz hakem değerlendirmesinden geçmeyen bu rapor, Kovid hastaları arasında "D vitamini eksikliğinin ne kadar yaygın olduğunun hastalık sayısı, iyileşme ya da ölüm oranıyla önemli bir bağlantısı olmadığını" ortaya koydu.

Araştırmacılar, D vitamini takviyelerinin yalnızca eksiklik riski yüksek gruplardaki kişilere, "her zaman tıbbi gözetim altında ve Kovid-19 enfeksiyonunu önleyici bir faktör olmadan" tavsiye edilmesi gerektiğini söyledi.

Ocak ayında The Lancet'te yayımlanan bir makale, gözleme dayalı çalışmalardan elde edilen verilerin D vitamini takviyelerinin "özellikle D vitamini eksikliği olan gruplarda solunum yolu enfeksiyonu geliştirme olasılığını azaltabileceğini ama rastgele örneklerle yapılan çalışmaların karışık sonuçlar verdiğini" öne sürmüştü.


*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/health

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU