Bilim insanları şimdiye kadar en uzaktan gelen radyo patlamalarını tespit etti

Bu resimde uzak kuasar P172 + 18 ve radyo jetlerinin nasıl görünebileceği gösteriliyor (ESO/M. Kornmesser)

Bilim insanları şimdiye kadar bilinen en uzak radyo patlamasını keşfetti.

Patlamanın kaynağı olan kuasar o kadar uzak ki ışığının Dünya'ya ulaşması 13 milyar yıl sürdü.

Bu, bilim insanlarının tespit ettiği sinyallerin evrenin sadece 780 milyon yaşında olduğu bir zamandan geldiği anlamına geliyor.

Geçmişte daha uzak kuasarlar bulunmuştu. Fakat söz konusu keşif "radyo-sesli" olduğu için kayda değer: İlk defa bu kadar uzaktaki bir nesneden radyo jetleri tespit edilebildi.

Kuasarlar evrendeki en parlak nesnelerden. Bazı galaksilerin merkezinde bulunurlar ve süper kütleli kara deliklerden güç alırlar; kara delikler etraflarını saran gazı tükettiğinde evrende dolaşan ve bilim insanları tarafından incelenebilen enerji yayar.

Kuasarların çok küçük bir kısmı "radyo-seslidir", yani radyo sinyali yayan jetleri vardır. Kuasarların yalnızca yaklaşık yüzde 10'u bu kategoriye mensuptur fakat çok parlak bir şekilde parlamaları nedeniyle bilim insanları için özellikle kullanışlıdır.

Bilim insanları özellikle son on yılda evrenin ilk milyar yılından çok sayıda nesne bulmaya devam etmiş olsa da, radyo sinyali gönderen nesneler bulmak çok daha zor oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

P172+18 adı verilen kuasar aynı zamanda gücünü şimdiye kadar görülen en aç kara deliklerden birinden alıyor. Süper kütleli kara delik Güneş'imizden yaklaşık 300 milyon kat daha büyük ve maddeyi o kadar hızlı tüketiyor ki şimdiye kadar gözlemlenen en hızlı büyüyen kara deliklerden biri.

Avrupa Güney Gözlemevi'nde (ESO) çalışan ve nesneyi bulan bilim insanlarından biri olan Chiara Mazzucchelli şu açıklamada bulundu:

'Yeni' kara delikleri ilk kez keşfetmeyi, kökenimizin bulunduğu ilkel Evren'i ve nihayetinde kendimizi anlamak için bir adım daha atmayı çok heyecan verici buluyorum

Bilim insanları Şili'deki Las Campanas Gözlemevi'ndeki Macellan Teleskobu'nu kullanarak kuasarı gördükten sonra cismi ayrıntılı olarak inceleyebildi. Radyo patlamasını tespit ettikten sonra bunun uzaktaki bir kuasardan geldiğini anladılar.

ESO'nun Çok Büyük Teleskop'u da dahil olmak üzere geniş bir ekipman yelpazesinin kullanıldığı ileri araştırma bilim insanlarının kuasar ve kara deliği daha ayrıntılı olarak incelemelerine, kara deliğin devasa ve hızla büyüyen kütlesini görmelerine imkan sağladı.

Çalışmaya Dr. Mazzucchelli'yle birlikte öncülük eden Almanya'daki Max Planck Astronomi Enstitüsü'nden Eduardo Bañados şunları söyledi:

Verileri alır almaz, gözle inceledik ve şimdiye kadar bilinen en uzak radyo-sesli kuasarı keşfettiğimizi hemen anladık

Bilim insanları evrenin daha da derinlerinde bulunan diğer radyo-sesli kuasarları keşfetmeye devam ettikleri için kırdıkları rekorun çok uzun süre dayanmayabileceğine inanıyor. Bañados "Bu keşif beni iyimser kılıyor, mesafe rekorunun yakında kırılacağını umuyor ve buna inanıyorum" dedi.

Bulguların anlatıldığı "Z=6.82'de yüksek birikimli radyo-sesli kuasarın keşfi" (The discovery of a highly accreting, radio-loud quasar at z=6.82) başlıklı makale The Astrophysical Journal'da yayımlanacak.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU