Kraliyet görevlerinden feragat eden Harry hâlâ Prens mi?

Britanya Kraliyet Ailesi'nin tahta çıkma sırası hakkında bilmeniz gereken her şey

Geçen ay Harry ve Markle ikinci çocuklarını beklediğini duyurmuştu (AFP)

Prens Harry ve Meghan Markle'ın kraliyet ailesindeki görevlerine geri dönmeyecekleri 19 Şubat'ta doğrulanmıştı.

Buckingham Sarayı yaptığı açıklamada Kraliçe'nin Harry ve Meghan'ın kraliyet görevlerine devam edemeyeceğini ve onursal askeri atamalarının ve kraliyet himayelerinin iade edileceğini doğrulayan bir yazı yazdığını söyledi.

Sussex Dükü ve Düşesi'nin sözcüsü, çiftin kraliyet ailesi içindeki rollerinden bağımsız olarak "Birleşik Krallık'a ve dünyaya karşı görev ve vazifelerine bağlı kalmaya devam edeceklerini" belirtti.

Çift, geçen yıl ocak ayında kraliyet ailesinin üst düzey üyeliğinden geri çekilme kararlarını açıklayarak dünyayı şoke etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çiftin bu hareketi, Kraliçe'yi çiftin gelecekteki rollerine dair bir kriz zirvesi düzenlemeye itmiş ve aynı zamanda çiftin yaşam tarzlarını nasıl finanse edeceğinden kararlarının veraset sırasındaki etkisine kadar bu ayrılığın monarşi için ne anlama geleceğine dair bir dizi soruyu gündeme getirmişti.

Çift, kraliyet rollerinden uzaklaşma kararlarının artık kamu kaynaklarından yararlanamayacakları veya kraliyet unvanlarını kullanamayacakları anlamına geldiğini kabul etse de Prens Harry'nin veraset sırasındaki mevcut pozisyonunda, yani altıncı sırada kalmaya devam edeceği doğrulandı.

Bunun sebebi tahta çıkma sırasındaki pozisyonun mevzuata dayanıyor olması, yani birini sıradan çıkarmak için hükümetin devreye girmesi gerekiyor.

Tarihçi ve yazar Marlene Koenig, Royal Central'a şunları söyledi:

Veraset yoluyla tahta çıkmak, içinde Veraset Kanunu'nun de yer aldığı Tahta Çıkma Yasası da dahil yasalara dayanmaktadır.

Bir kişiyi veraset sırasından çıkarmak için parlamento kararı gerekir.

Bu durum son derece nadir görülse de daha önce de bir kez yaşandı. 1936'da VIII. Edward tahttan çekilmiş, Kral'ın boşanmış bir kadın olan Amerikalı Wallis Simpson'la evlenebilmek için makamını terk etmesiyle sonuçlanan anayasal bir krize yol açmıştı.

Fakat bunu bir parlamento kararı olmaksızın yapamazdı.

Şu anda veraset sırasında Prens Charles ilk sırada ve tahta çıktığında eşi Cornwall Düşesi Camilla da Kraliçe olacak.

Cambridge Dükü ikinci sırada ve yanında eşi Kate Middleton'la babasının izinden gidecek.

Kraliyet çiftinin şu anda üç çocuğu var: Prens George, Prenses Charlotte ve Prens Louis. Çocuklar sırasıyla veraset sırasında üçüncü, dördüncü ve beşinci sırada yer alıyor.

2011'de İngiliz Milletler Topluluğu liderleri hem erkek çocukların hem de kız çocukların taht üzerinde eşit haklara sahip olabilmesi için veraset kanunlarını değiştirmeyi kabul etmişti.

Bundan önce taht doğum sırasına göre miras yoluyla kişiden kişiye geçiyordu ama kadınlardan ziyade erkekler tercih ediliyordu.

Prens Harry yeğenlerinin ardından veraset sırasında altıncı sırada olmaya devam ediyor. Bununla beraber eğer Cambridge ailesi genişlerse kraliyet üyesinin veraset sırasında aşağı inmeye devam edeceğini belirtmekte fayda var.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU