AB'nin aşı programında hüsran yaşayan Finlandiya kendi başının çaresine bakacak

Cumhurbaşkanı Niinistö, koronavirüs varyantlarının ülke içinde yayılmasını dizginlemek için hareket kısıtlamalarının bir kez daha gerekli olabileceğini ifade etti

Fin lider Niinistö ortak program dahilinde verilen taahhütleri sorguladı (AFP)

Avrupa Birliği'nin (AB) koronavirüse karşı geliştirdiği ortak aşı programının yeterince başarılı olmadığını belirten Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, ülkesinin doğrudan aşı almasının ihtimal dahilinde olduğunu söyledi.

Sputnik International'ın haberine göre Niinistö, AB'de aşıları onaylayan kuruluş olan Avrupa İlaç Ajansı'nı (EMA) eleştirerek, bu kurumun AstraZeneca aşısı konusunda "zaten çok geride" olduğunu, "Johnson & Johnson için de geriden geldiğini" ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fin lider, Ilta-Sanomat gazetesine verdiği röportajda, "Hangi aşılar sipariş edildi, hangi bağlayıcı taahhütler verildi? Hiç şüphe yok ki bu işte ellerinden daha iyisinin gelmesi gerekiyordu. Kendi vatandaşlarını aşılamada AB'den çok daha başarılı ülkeler var" diye konuştu.

Macaristan, Çekya ve Slovakya gibi AB ülkelerinin kendi tıbbi otoritelerini kullanarak AB'nin onay süreci dışında aşılarını güvence altına aldığını kaydeden Niinistö, Finlandiya'nın da aynı yolu izleyip izlemeyeceği sorusuna yanıt verirken "tüm olasılıkların açıkça değerlendirilmesi gerektiğini" söyledi.

Niinistö, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ocak ayı başlarında Sputnik V aşısının üretilmesi için Finlandiya'ya gerekli teknolojiyi sağlamayı teklif ettiğini doğrulamakla birlikte EMA, Sputnik V aşısına AB kullanımı için yeşil ışık yakana kadar ülkesinin bu konuda adım atmayacağını belirtti.

Fin lider ayrıca, bulaşıcı yeni koronavirüs varyantlarının ülke içinde yayılmasını dizginlemek için hareket kısıtlamalarının bir kez daha gerekli olabileceğini ifade etti.

Diğer yandan ülkede Adalet Bakanlığı ve Fin partilerinin çoğu, koronavirüs pandemisi nedeniyle belediye seçimlerinin 18 Nisan'dan 13 Haziran'a ertelenmesi hususunda uzlaştı.

Adalet Bakanı Anna-Maja Henriksson, mevcut enfeksiyon eğilimleri dikkate alındığında Finlandiya'nın nisan ayı ortasına değin günde 11 bin 200'e kadar yeni vaka seviyelerini görebileceğini söyledi.
 


Salgında bugüne kadar 62 bin 522 kişinin enfekte olduğu ülkede 767 can kaybı yaşandı.

Finlandiya, vaka sayısının 685 bine yaklaştığı ve can kaybının 13 bini aştığı komşu İsveç'e kıyasla salgından daha az etkilenmiş olsa da şimdiye dek birçok kez tecride gitti.

Bununla birlikte, günlük vaka sayısının geçen hafta 797 ile rekor kırdığı ülkede, barların ve restoranların kapatılması da dahil olmak üzere bazı kısıtlamaların yeniden uygulamaya konması kararlaştırıldı.

Finlandiya 2020 baharında, başkenti Helsinki'yi de içeren kalabalık Uusimaa bölgesinde olağanüstü hal uygulamasına başvurmuştu.


Independent Türkçe, Sputnik International     

DAHA FAZLA HABER OKU