Hakkarili kadınlar "Artık biz de üretimde varız" diyor

Hakkari’de açılan mesleki kurslar, kadınlara iş imkanı sağlıyor, yüzlerce kadının ise meslek sahibi olmasının önünü açıyor. Hakkarili kadınlara göre; üreten kadın, özgürleşiyor ve baskılara boyun eğmiyor

Üretime katılan kadınlar, erkeklerin eline bakmadıkları için kendilerini şanslı görüyor. Bu heyecan ve özgüven sözlerine şöyle yansıyor: “Emeğimiz, özgür ekonomimiz oluyor” diye ekliyorlar.

Hakkari’de kadınlar, açtıkları kurslarla, hem ekonomik özgürlüğü elde ediyor hem aile ekonomisine katkı sağlıyor hem de meslek sahibi oluyor.

200 bin nüfusa sahip Hakkari'de iş imkanları çok kısıtlı, Pandemi ile birlikte birçok esnaf kepenk kapattı veya işçi çıkarmak zorunda kaldı. Pandemiden dolayı, Hakkari'de işsizlik ve yoksulluk giderek artmaya başladı. Tüm bu olumsuzluklara rağmen yapılan çalışmalar bir nebze olsa da Hakkari halkını ayakta tutuyor.

Hakkari Halk Eğitim Merkezinde usta öğretici kursu dikiş nakış hocası olarak çalışan Kubar Kahraman, İndependent Türkçe’ye duygularını şöyle dile getiriyor: “Kursları açmamızın en büyük sebebi ekonomik özgürlüğümüz ile kendi ekonomik gelirimizi sağlayıp, bizi eve tıkmak isteyen, kendi eline muhtaç bırakan kocalara bir başkaldırı olarak görebiliriz. Pandemiye, kısıtlı koşullara rağmen, yoktan var edip, üretiyoruz. Emeğimiz, özgür ekonomimiz oluyor.” diyor.

 

Doğunun parlayan yıldızı Hakkari

Hakkari, son dönemlerde Türkiye’de adından bahseden illerin başında geliyor. Özellikle doğa koşulları nedeniyle kısıtlı imkanlara sahip Hakkari’de yapılan çalışmalar ve etkinlikler bunu tersine çevirdi. Dağların kenti olarak bilinen Hakkari, Ortadoğu’nun İsviçre’si olarak da adlandırılıyor. 4 bin üzerinde yüksek doruklara sahip olması, derin ve muhteşem vadileri, yayları,  Zap Nehri ile doğa turizmin yeni adresi oldu.

Ayrıca Hakkari’de yapılan kayak merkezi ile çevre il ve ilçeler ile Irak ve İran’da binlerce kayak severin uğrak yeri haline geldi.

Hakkari Halk Eğitim Merkezi’nde giyim alanında kurs veren Atife Çiftçi, “Ekonomik özgürlüğümüzü kazanmakta ayrı bir duygu, tarifi yok” diyerek çalışmanın ve üretmeninin önemini vurguluyor.

 

Açılan kurslar, kadınlara umut oluyor

Bu çalışmaların yanı sıra Hakkari Halk Eğitimin kadınları üretimi katmak amacıyla açtıkları kurslar, kadınlara bir umut ve nefes oldu.

Hakkari Halk Eğitim Merkezi bünyesinde açılan kurslar kadınların iş imkanı sağlarken, yüzlerce kadının ise meslek sahibi olmasını sağlıyor. 

Kadınlar bu kurslar sayesinde hem aile ekonomisine katkıda bulunuyor hem ekonomik özgürlüğünü sağlıyor hem de kadınlar evlerine hapsolmasını engelliyor. 

Halk Merkezi bünyesinde hemen hemen her yaşta onlarca kadın eğitim alıyor. Burada eğitim alan kursiyerler, daha sonra ya kendi iş yerlerini açıyorlar ya da merkezinde kurslar açarak üretime dahil oluyorlar.

 

‘Amacımız kadınları üretime katmak’

Hakkari Halk Eğitim Merkezi’nde usta öğretici giyim alanında kurs veren Atife Çiftçi, kursta  bayan etek pantolon, çocuk eşofman takımları, yöresel kıyafet, nevresim takımları gibi  birçok alanda ürün ürettiklerini belirtiyor.

Amaçlarının insanların meslek edinmesi ve üretime katılması sağlamak olduğunu belirten Çiftçi, Halk Eğitim Merkezi birçok alana hitap ettiğini söylüyor. Kurs bünyesinde; halı, el sanatları, giyim nakış ve daha birçok kurs verildiğini sözlerine ekliyor.  

Ürettiğimiz ürünlerle, kursiyerlerimize öğrenme amacı taşıdığını ifade eden Çiftçi, kadın olarak üretebilmek ve meslek edinebilmek için çalışma yürüttüklerini söyledi. Çalışmalarının çok değerli olduğunu ifade eden Çiftçi, “Bu mesleği çok severek yapıyorum. İnsanlara meslek öğretebilmek çok mutluluk verici”  diyerek duygularını dile getiriyor.

 

‘Ekonomik özgürlüğün tarifi yok’

“Ekonomik özgürlüğümüzü kazanmakta ayrı bir duygu, tarifi yok” diyen Çiftçi, şöyle konuştu:

“Çok zor bir dönemden geçiyoruz. Şu an tek geçim kaynağımız bu kurslardan elde ettiğimiz gelirdir. İşsizliğin çok olduğu bu dönemde bu kursların açılması bizim için çok iyi oldu. Kurslarımız 12 öğrenciden oluşuyor. Kursa katılan öğrenciler, ilerideki zamanlar da çıraklık merkezinde usta öğretici belgesi alıp, kurs verebilir. Ayrıca bu belgelerle işleri de açabilir.”

 

‘Emeğimiz, özgür ekonomimiz oluyor’

Halk Eğitim Merkezinde usta öğretici, dikiş nakış hocası olarak çalışan Kubar Kahraman ise, kursunu dikiş nakış ve giyim üzerine açtığını ve 14 öğrencisinin olduğunu söyledi.

Halk eğitimin kendilerine düzenlediği çizelge üzerinden öğrencilere eğitim verdiklerini dile getiren Kahraman, üst giyimden, alt giyime, mutfak önlüklerinden, el tutacaklarına, mutfak havlularına ve çeyiz eşyalarını ürettiklerini belirtti.

Ürettikleri ürünleri yılsonu sergilerinde sergiledikten öğrencilerin ev ekonomilerine katkı sağlamak amacıyla sattıklarını ifade ederek, “Kursları açmamızın en büyük sebebi ekonomik özgürlüğümüz, kendi ekonomik gelirimizi sağlayıp, bizi eve tıkmak isteyen kendi eline muhtaç bırakan kocalara bir başkaldırı olarak görebiliriz. Pandemiye, kısıtlı koşullara rağmen yoktan var edip üretiyoruz. Emeğimiz özgür ekonomimiz oluyor” diye konuştu.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU