"Trump 2024'te Pence yerine bir siyahiyi veya kadını seçim ortağı yapmayı düşünüyor"

Pozisyon için Güney Dakota Valisi Kristi Noem ve Güney Karolina Senatörü Tim Scott'ın adı geçiyor

Trump yeni bir siyasi parti kurmayacağını söyledi (AFP)

Donald Trump'ın 2024 başkanlık yarışında seçim ortağı olarak Mike Pence'i bırakıp yerine beyaz olmayan birini veya bir kadını getirmeyi düşündüğü belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çarşamba günü Bloomberg'e konuşan üç kaynak, 3 Kasım'daki seçimleri Joe Biden karşısında kaybettikten sonra 20 Ocak'ta görevden ayrılan Trump'ın yardımcılarına 2024'te yeniden başkanlık için yarışmayı ciddi şekilde düşündüğünü söylediğini aktardı.

Kaynaklar, yardımcılarının Trump'ı görev için 4 yıl başkan yardımcılığı görevini yürüten heteroseksüel beyaz bir erkek olan Pence'den daha fazla çeşitliliği kapsayan bir başkan yardımcısı adayı seçmeye teşvik ettiğini öne sürdü.

Geçen ay CNN'e konuşan Trump'ın eski bir yardımcısının, o tarihte başkan yardımcısı olan Pence'in Biden'ın seçim zaferini bozmayı reddetmesiyle ikili arasında oluşan çatlağın hâlâ kapanmadığını söylemesinin ardından, Pence'in pozisyona adaylığı zaten olasılık dışıydı.

Haberlere göre Trump, seçimden sonra geniş çaplı sahtekarlıkla ilgili yanlış iddiaları ve 6 Ocak'ta Kongre'deki isyanları binanın yakınında yaptığı bir konuşmayla kışkırttığı iddiaları nedeniyle karşı karşıya kaldığı ikinci azil soruşturması sırasında yanında duran Cumhuriyetçileri Pence'in yerine getirmeyi düşünüyor.

Trump yanlısı bir güruhun Kongre'ye zorla girmesiyle 5 kişi ölmüş ve daha fazla sayıda kişi yaralanmıştı. Ancak Trump daha sonra çoğunluğun mahkumiyeti lehine oy kullanmasına rağmen Senato tarafından "isyanı kışkırtma" suçlamasından aklanmıştı.

Bloomberg'e konuşan kaynaklar, Trump'ın, kendisinin seçim sahtekarlığına ilişkin yanlış iddialarını tekrarlayan ve ayaklanmalar nedeniyle yöneltilen suçlamaları kendisinden uzak tutmaya çalışan Güney Dakota Valisi Kristi Noem'i 2024'teki seçim ortağı olarak seçmeyi düşündüğünü söyledi.

Senato'daki tek Siyahi Cumhuriyetçi olan Güney Karolina Senatörü Tim Scott'ın, görev için Trump'ın yardımcıları tarafından Noem'e alternatif olarak gösterildiği bildirildi.

Scott, Güney Karolina'da yeniden seçilme konusunda Trump tarafından açıkça desteklenmiş ve başkanlığı sırasında eski başkanı birkaç kez savunmuştu.

Ancak Trump'ın eski iletişim direktörlerinden Alyssa Farah çarşamba günü Bloomberg Radio'nun Sound On programına yaptığı açıklamada kadın bir seçim ortağının Trump'ın 2020 seçimlerinde kaybettiği seçmenlere hitap edebileceğini söylerken, Noem'in seçilecek favori aday olduğu kaydedildi.

Bloomberg'in haberi çarşamba günü Trump'ın eski danışmanı Jason Miller tarafından reddedildi. Miller, paylaştığı tweet'te “Bu yalan haber. Böyle tarz konuşmalar yaşanmıyor” ifadelerini kullandı.
 


Trump, pazar günü öğleden sonra Muhafazakar Siyasi Eylem Konferansı'ndaki kapanış konuşmasında, 2024'te başkanlığa tekrar aday olacağına dair güçlü işaretler vermişti.

Muhafazakar aktivistlere ve politikacılara yönelik etkinlikte konuşan Trump, geçen yılki seçimin çalındığı yönündeki yanlış iddialarını sürdürdü ve Demokratları "üçüncü kez" "yeneceğini" sözlerine ekledi.

Pence'in de 2024'te Cumhuriyetçi Parti başkan adaylığı için yarışacağına dair söylentiler var fakat kendisinin durumu hakkında bilgi sahibi olanlar geçen ay NBC News'e henüz hiçbir karar alınmadığını söylemiş ve seçimin "çok uzak" olduğunu eklemişti.

The Independent yorum için Trump Organisation'la temasa geçti.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU