ABD'de Kovid nedeniyle at ilacı içerek zehirlenme vakaları artıyor

Kovid hastalarına yönelik evde tedavi önerileri, daha da ciddi şekilde sonuçlanabiliyor. Son günlerde at ilacı yüzünden zehir merkezlerine başvuranların sayısında artış yaşandı

İvermektin, atlarda parazit istilasının tedavisinde kullanılıyor (Unsplash)

İnsanların daha da hasta olmasıyla sonuçlanan yanlış ilaç tavsiyeleri, zehirlenme vakalarının artmasına yol açıyor. ABD'li yetkililer, son günlerde kendi kendini tedavi etmek isteyen Kovid hastalarının, atlara ve diğer çiftlik hayvanlarına verilen bir ilacı kullandığını ve zehirlendiğini ifade ediyor.

ABC News'e konuşan Missouri Zehir Merkezi yetkilileri, atları parazitlerden kurtarmak için kullanılan İvermektin'le bağlantılı çağrıların arttığını belirtti. Missouri Zehir Merkezi ve Amerikan Zehir Kontrol Merkezleri'nin yöneticilerinden Julie Weber, "Pandemi öncesine kıyasla günde fazladan 40 ila 50 ihbar alıyoruz" diye konuştu.

Uzmanlar, Kovid'den daha kötü sağlık sorunlarına neden olabilecek, bu tür asılsız "evde tedavi" önerilerinden kaçınmak gerektiğini bildiriyor. Weber, bu önerileri dinleyenlerin ilaçları uygun kanallardan temin etmek yerine veterinerlerden aldığını ve atlarla aynı dozda kullandığını söyledi.

Daha az önce bir vakayla ilgilendik. Bu kişi, atlar için yüksek dozda ayarlanan İvermektin'i veterinerden almış.

Neden İvermektin?

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın nisanda yaptığı bir açıklamada vücuda dezenfektan enjekte etmenin koronavirüs hastalarının tedavisine yardımcı olabileceğine dair yanlış tavsiyesi, birçok kişinin zehirlenmesine neden olmuş ve ABD'deki zehir merkezleri alarma geçmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

O zamandan beri zehir merkezlerine yapılan başvurularda Kovid-19'dan korunmak veya kurtulmak isteyen kişiler önemli bir yer tutuyor. Ancak uzmanlar son dönemde İvermektin'in olduğu zehirlenme vakalarının arttığını dile getiriyor.

Bu artışın, Front Line COVID-19 Critical Care Alliance (FLCCC) isimli bir araştırma grubunun, bu ilacın koronavirüs tedavisinde umut vaat ettiğini açıklamasından kaynaklandığı düşünülüyor.

İlaç düzenleyicileri ise İvermektin'i Kovid'e yönelik tedavi veya koruyucu olarak önermek ve kullanımının güvenli olduğunu söylemek için yeterli kanıt bulunmadığını belirtiyor.

ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nden (FDA) gelen açıklamada "Yakın zamanda yayınlanan bir araştırma makalesinde İvermektin'in laboratuvar ortamında, SARS-CoV-2 üzerindeki etkisi açıklandı" ifadeleri yer aldı:

Bu tür laboratuvar çalışmaları, ilaç geliştirme sürecinin ilk aşamasıdır. Kovid-19'u önlemede veya koronavirüs tedavisinde bu ilacın uygun olup olmadığını belirlemek için ek testler gerekli.

FDA ayrıca Kovid'i önlemek veya tedavi etmek için doktorların reçete etmediği ilaçların alınmaması gerektiğine dair uyardı. Uyarıda şu ifadelere yer verildi:

FDA bu ilaçlara yalnızca güvenli ve etkili olduğu belirlenen canlı türlerinde kullanılması için onay verir. Bu nedenle insanlar asla hayvan ilacı almamalıdır.

 

Independent Türkçe, ABC News, Business Insider, IFL Science

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU