Akit yazarından anayasa çağrısı: "Kadın ile erkek eşittir" demeyin

"Pratikte bir önemi olmasa da felsefi açıdan bu değişikliği önemli görüyorum. Ama yapılacağına yönelik bir ümidim de yok"

Fotoğraf: YouTube

Akit yazarı Ali Karahasanoğlu, anayasada yapılması planlanan güncellemeler tartışılırken 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’da değişiklik yapılmasını önerdi. Karahasanoğlu, “kadın ve erkek eşittir” ifadesinin kaldırılmasını istedi.

Karahasanoğlu, dün Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı İnsan Hakları Eylem Planı’na dair bir köşe yazısı kaleme aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kadına yönelik şiddetin önlenmesine dair kanunda değişiklikler yapılması gerektiğini savunan Akit yazarı, şunları yazdı:

Birinci madde 2/b’deki “kadın erkek eşitliğine duyarlı,” ifadesi var.. Bu ifadeyi, lütfen ordan çıkaralım. Çünkü kadına pozitif ayrımcılık, yani ayrıcalık tanındığını kanunu hazırlayanlar açıklıyorlar.. Ama sonra, “kadın-erkek eşitliği” deniyor.. Riyakarlık daha ikinci maddede böyle başlıyor.. Madem kadına ayrıcalık tanıyorsunuz. Kadın-erkek eşitliğinden bahsetmeyin bari.. “Kadın ile erkek eşittir” demeyin.. Burdaki riyakarlığı bitirin.. Pratikte bir önemi olmasa da.. Felsefi açıdan bu değişikliği önemli görüyorum. Ama yapılacağına yönelik bir ümidim de yok..

Karahasanoğlu, bir diğer önerisini de şöyle dile getirdi:

2. madde c bendindeki “Şiddet mağduru ve şiddet uygulayan için alınan tedbir kararları insan onuruna yaraşır bir şekilde yerine getirilir” ifadesi için, herkese çağrı yapıyorum ve diyorum ki, “haydi hayata geçirelim..” Maddede, sadece “şiddet mağduru” için değil, aynı zamanda “şiddet uygulayan için” de, tedbir kararının insan onuruna yaraşır şekilde infazı öngörülüyor.. Bu ne demek? Bir kızgınlıkla.. Bir küçük hata ile.. Yanlış yapan eşe.. Olayları daha da büyütecek şekilde.. Azılı katil muamelesi yapılmaması.. Sorunları çözme noktasında adım atılmasına imkan tanınması.. Somut örnek verelim.. Eşler tartıştılar.. İlk tartışmaları.. Hemen evden uzaklaştırma kararı verdiniz..

Ama evden uzaklaştırma kararı verdiğiniz eşin, üst katta yatalak annesi var.. Bu durumda, siz “şiddet uyguladığı” iddia edilen kişinin onuruna uygun bir karar verildiğini söyleyebilir misiniz? Değişik çözümler getirilebilinir.. Devlet imkanı ile diğer eşin bir yerde kalması sağlanabilir.. Yatalak annesine bakmak isteyen eşin, daha sıkı tedbirler alınarak eve yaklaşması konusunda farklı tedbirler alınabilir. Ama. Evlenmiş de olsa, bir çocuk, yatalak annesine bakmaktan men edilmez..

 

Akit, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU