6 ay işkence gördüğü belirtilen Ayten Öztürk hakim karşısına çıktı... Oy çokluğuyla tutukluluk halinin devamına karar verildi

Çocuk istismarcısının linç edilmesine yönelik davada oy çokluğuyla tutukluluğunun devamına karar verildi

Ayten Öztürk / Fotoğraf: Twitter

Lübnan'da gözaltına alındıktan sonra 6 ay boyunca kendisinden haber alınamayan ve bu sürede işkence gördüğü iddia eden Ayten Öztürk'ün yargılandığı davanın duruşması görüldü.

Ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanan Öztürk'ün, İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada karar bekleniyordu.

Ancak mahkemeden erteleme kararı çıktı. Öztürk'ün tutukluluk halinin devamına ve bir sonraki duruşmanın 19 Mart'ta görülmesine karar verildi. 

Mahkeme başkanı ve bir üyenin tutukluluk halinin devamı yönünde oy kullanırken bir diğer üye hakim sanığın tahliyesi yönünde oy kullandı.

6 ay işkence gördüğünü anlatmıştı

2008 yılında İstanbul'un Okmeydanı semtinde bir çocuk istismarcısının linç edilmesi nedeniyle açılan davada ağırlaştırılmış müebbet hapsi istenen Öztürk, 2018 yılında Lübnan'da gözaltına alındıktan sonra Türk yetkililere teslim edildiğini ve 6 ay boyunca bilmediği bir yerde işkence gördüğünü ileri sürmüştü. 

"İşkence izlerini ört bas etmek için cezaevinde tutuluyorum"

Gözaltına alındıktan sonra üstünde sahte pasaport bulunduğu gerekçesiyle tutuklanan Öztürk, şu anda ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla yargılandığı dosyaya ilişkin ifade vermiş ve serbest bırakılmıştı. Sahte pasaportla ilgili davanın birleştirilmesinin ardından serbest bırakıldığı istismarcıya yönelik linç dosyasından da tutuklanan Öztürk, bugün görülen duruşmadaki ifadesinde, şunları söyledi:

İddianamede ve mütalaada benim cezalandırmamı gerektirecek bir delil bulunmamaktadır. Mesut Pekgöz isimli sanık isim bile vermeden bir kadının varlığından bahsetmektedir. Burak isimli sanık da benim derneğe gidip geldiğimi söylemiştir. Ben zaten STK'lara gidip geldiğim için bu derneğe gitmiş olabilirim. Bu deliller benim böyle bir suçu işlediğimi göstermez. Kaçırılarak 6 ay gözaltında tutuldum. Uğradığım işkencenin soruşturması dahi yapılmadı. Ben cezaevinde tutulmamın sebebini işkence izlerini ört bas etmek olduğu kanaatindeyim. Ben ilk ifade verdiğimde serbest bırakılmıştım. O günden bu yana delil durumunda değişiklik olmamıştır. Tahliyemi ve beraatımı talep ediyorum.  

İfade veren sanık: Linci karşı kaldırımdan izledi 

6 ayın ardından boş bir arazide bırakıldıktan sonra Terörle Mücadele Şubesi polisleri tarafından gözaltına alınan Öztürk hakkında hazırlanan iddianamede delil olarak, aynı dosyada yargılanan başka bir sanığın ifadesi yer alıyor. O ifadede, Öztürk'ün çocuk istismarcısına yönelik linci karşı kaldırımdan izlediği belirtiliyor. 

Ayten Öztürk, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" ve "öldürmeye azmettirme" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanıyor. Öztürk hakkında hazırlanan iddianamenin deliller bölümünde ise şunlar yer alıyor:

Silahlı Terör Örgütü Adına Yapmış Olduğu Eylem Ve Faaliyetlerden Dolayı Anayasal Düzeni Ortadan Kaldırmaya Teşebbüs Etme Suçundan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi (Terör), Tasarlayarak Öldürme Suçundan İstanbul 14.Ağır Ceza Mahkemesi (Terör), Tasarlayarak Öldürme Suçundan İstanbul 3.Ağır Ceza Mahkemesi, Görevi Yaptırmama İçin Direnme suçundan İstanbul 41. Asliye Ceza Mahkemesi'nin Yakalama Kararı, T.C. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nca Terör Suçundan Arananlar Listesinde Turuncu Bölümde Yer Alan Arama Kaydı (Bkz:"www.terorarananlar.pol.tr")(Ayten Öztürk (Uyap Kaydı Bekleniyor)ANTAKYA 1974 DHKP/C Terör Örgütü, Kod Adı Kullanması, (Selva-Selvi Kod), DHKP/C Terör Örgütüne Müzahir İnternet Siteleri ve Sosyal Medya Hesaplarınca Sahiplenilmesi, Şüphelinin Mevcut Yakalama Emirleri ve Adli Tahkikatlardan Kurtulmak Amacıyla Yaklaşık 10 Yıldır Firari Olması, Gözaltı süresince Açlık Grevi Yapması ve Her ne kadar Yasal Bir Hak Olsa Da Bu Tür Sol Görüşlü Terör Örgütü Mensuplarınca Çoğunlukla Yapılan Kollukta İfade Vermeyi Reddetmesi, Başkasına Ait Pasaport Kullanması, Yabancı Bir Ülkede Yaşadığına Karine Teşkil Eden Yabancı Paraların Yakalama Anında Üzerinden Çıkması, Üzerinde Şahsına Ait Kimlik Belgesi Taşımaması


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU