Sağlık Bakanı Koca: "Yerinde karar" dönemine geçiyoruz

Koca, CHP'nin bedava aşıya ödeme yapıldığı iddiasına, "Bunun akılla izahı var mı?" tepkisi gösterdi

Fotoğraf: AA

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu, Bakan Fahrettin Koca başkanlığında toplandı.

Toplantının ardından konuşan Koca, "Artık küresel salgının sosyal hayata etkileri ve normalleşmeyi önceleyen bir döneme geçiyoruz, yerinde karar dönemi" dedi.

Kurumsal ve toplumsal düzeyde, virüse karşı temel mücadele koşullarını büyük ölçüde tesis edildiğini kaydeden Koca, "Aşıda tedarik ve planlama sorunumuz yok. Birinci doz aşısını olan tüm vatandaşlarımızın ikinci doz aşıları güvence altındadır.- Aşılamada yaklaşık 1,5 milyonu ikinci doz olmak üzere 8 milyon seviyesine ulaştık. Aşılama planındaki ilk aşamanın sonuna yaklaştık" dedi.

"Aşı tedariğinde her an aksaklık yaşanabilir ve program kesintilere uğrayabilir" uyarısında bulunan Koca bunun aşılmasının tek yolunun Türkiye'nin kendi aşısını üretmek olduğunu ifade etti.

Koca ayrıca, Türkiye'De her geçen gün sayısı artan mutasyonlu virüsü dikkate almak mecburiyetine olunduğunu kaydetti.

Yerinde karar dönemi

Yerinde karar dönemine ilişkin açıklamada bulunan Koca, "Birlikte kurallara uyum konusunda güvenlik kuvvetlerimiz denetimleri artıracak" dedi. 

Koca şöyle devam etti: 

Risk durumlarına göre iş kollarımızın faaliyet serbestliği konusunda Bilim Kurulumuzun çalışmasını, Cumhurbaşkanlığı Kabinemize arz edeceğim.

Bedava aşıya ödeme iddiası

Koca, CHP'nin Çin aşısıyla ilgili iddialarına da yanıt verdi. 

"Aşı savaşının olduğu bir dünyada, üretici firma aşıyı bedava bağışlar mı, bunun akılla izahı var mı?" diye soran Koca, "Vatandaşımız bunu çok iyi bilsin, biz aşıyı dünyadaki bütün ülkelerin aldığı fiyattan en ucuza alan ülkeyiz" diye konuştu.

Koca şöyle devam etti: 

Altını çiziyorum, hiçbir şekilde aracı firmaya zerre kadar bir kuruş ilave verilmemiştir. Özellikle devletler düzeyinde korunması gereken ve devamında aşı sürecinin gelişini etkileyebilecek herkesin sorumluluk taşıması gerektiği bir dönemde ve özellikle ülkeler arası hassas noktaları gündeme getirerek, aşının gelişini etkileme çabası içinde olmayalım. Önemli olan aracıya ekstra ücret verme durumudur. Biz ekstra ücret vermedik, pazarlığı Sinovac firmasıyla yaptık. Olması gereken devletler arası sırrı niye ortaya döküyoruz. Eğer bununla ilgili varsa bir sorun, bu kadar hassasiyetin olduğu durumu biliyorsunuz. Bana Sayın muhalefet lideri açıp sorabilirdi. Yok mu böyle bir iletişim anlayışı?

Kapanma olacak mı?

Koca, Kovid-19 tedbirleri konusunda, "Şu an tam kapanma gibi bir durumu düşünmüyoruz ama her geçen gün vaka sayılarının arttığını görüyoruz" dedi.

"Mutasyon etkisini göstermeye başladı"

Kovid-19 mutasyonunun bazı bölgelerde etkisini göstermeye başladığını gözlemlediklerini ifade eden Koca, söz konusu mutasyonun "Özellikle Doğu Karadeniz bölgesinde" artış gösterdiğini bildirdi.

Kısıtlamalar kalkar mı?

Koca, kısıtlamalar konusunda, "65 yaş üzerinde aşılama oranının yüksekliğine bağlı olarak illerde bu konuyla ilgili esnetme yapılabilir" diye konuştu.

Kalabalık kongreler 

Koca tepki çeken kalabalık kongreler hakkında gelen bir soru üzerine vatandaşın kalabalık ve kapalı ortamlardan uzak kalmalarını daha önce ifade ettiklerini hatırlatarak, "Bu bilgilendirmede bir değişiklik yok. Bunun üzerine daha fazla bir şey söylemem de herhalde fazla olur" dedi.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU