Arkeologlar Al Capone'un kaçak içki damıtma cihazını buldu

İtalyan asıllı suç lideri Al Capone, ABD'de 1920 ve 1933 arasında uygulanan alkol yasağından yararlanarak güçlenmişti

Son günlerinde akli dengesi kısmen bozulan Capone 1947'de öldü (Wikimedia Commons)

Arkeologlar ABD'nin Güney Karolina bölgesinde 1920'lerden kalma kaçak alkol damıtma cihazı buldu. Cihazın İtalyan asıllı ABD'li mafya lideri Al Capone'un suç ortağı tarafından kullanıldığı düşünülüyor.

Francis Marion Ulusal Ormanı'ndaki "Cehennem Deliği Bataklığı" diye bilinen alanda kazı yapan araştırmacılar bir metal varil, yeşil bir bahçe hortumu, beton bloklar ve çeşitli hurda metal parçalar keşfetti.
 

copone.png
Kazıda bulunan damıtma cihazı (Katherine Parker)


Keşif gezisine liderlik eden, Tennessee Üniversitesi'nden yüksek lisans öğrencisi Katherine Parker, söz konusu buluntuların muhtemelen Capone'un suç ortaklarından Benjamin Villeponteaux'nun yürüttüğü kaçak içki operasyonlarından kaldığını ifade etti.

Arkeolojik alanlarda bulunsa da bu tür nesneler genelde günümüzde kullanılan düzeneklerle karıştırılıyor. Ama bunları ayırt etmemizi sağlayan birkaç önemli işaret var.

Araştırmacıya göre beton tuğlalar, söz konusu işaretlerden biri. Zira Parker, blokların boyutunu ve yapıldığı malzemeyi analiz etmesi için mimari tarihçilerden yardım istedi ve bunların 1920'lerden kaldığını öğrendi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Parker bu tuğlaların, içinde onlarca kiloluk çavdar, arpa ve şeker gibi malzemelerin ısıtıldığı damıtma cihazını desteklemek için kullanıldığını düşünüyor.

Öte yandan yeni keşfedilen bu cihaz, kazıların sürdürüldüğü bölgede bulunan ve Villeponteaux'yla ilişkilendirilen cihazlardan yalnızca biri. Parker, Villeponteaux'nun bölgede bir mülkü olduğuna ve ABD'deki alkol yasakları sırasında Capone'a kaçak içki üretiminde yardım ettiğine inandıklarını söyledi.

Ünlü mafya lideri Capone, ABD'de 1920 ve 1933 arasında uygulanan alkol yasağından yararlanarak güçlenmişti. 1929'da dünya genelinde büyük bir ekonomik krizin yaşandığı Büyük Bunalım döneminde gücünü artırmıştı.

Mafya liderinin hayatı birçok kez beyazperdeye de uyarlanmıştı. Josh Trank'in yazıp yönettiği 2020 yapımı son uyarlamada Capone'u ünlü oyuncu Tom Hardy canlandırmıştı.

 

Independent Türkçe, Livescience, IMDB 

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU