BM Genel Sekreteri Guterres: 130 ülkeye hiç koronavirüs aşısı ulaşmadı

Guterres açıklamasında, "Aşı dağılımında eşitliğin sağlanması, küresel topluluğun önündeki en büyük ahlaki sınav" ifadesini kullandı

Fotoğraf: Reuters

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşıları ve ülkelerin tedariğine ilişkin açıklamalarda bulundu.

BM Güvenlik Konseyi'nin Kovid-19 ile mücadele için düzenlenen oturumunda konuşan Guterres, aşı dozlarının yüzde 75'inin sadece 10 ülkeye gönderildiğini ve 130 ülkeye ise bugüne kadar tek bir doz bile aşı ulaşmadığını belirtti.

Guterres, "aşı dağılımında eşitliğin sağlanması, küresel topluluğun önündeki en büyük ahlaki sınav" ifadesine vurgu yaptı.

Dünyanın gelişmiş ülkelerine çağrıda bulunan ve küresel çapta bir aşı kampanyası düzenlenmesini isteyen Guterres, "Böyle bir küresel aşı planı için, acil durum eylem planı hazırlanması, hayata geçirilmesi ve finansmanının koordinasyonu konusunda G20 ülkelerinin uygun olduğunu düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Guterres, dünya genelinde bir aşı stratejisinin geliştirilmesinin sanayileşmiş ülkelerin de yararına olacağını vurgulayarak, "Dünyanın güneyinde virüs yıldırım hızıyla yayılmayı sürdürürse, sürekli mutasyona uğrayacaktır. Yeni varyantlar da daha bulaşıcı ve ölümcül olabilir ve muhtemelen mevcut aşıların etkisini de tehdit edebilir" ifadelerini kullandı.

BM Güvenlik Konseyi'nde Birleşik Krallık tarafından düzenlenen oturum, çatışma bölgelerinde koronavirüs aşısının dağıtımını hızlandırmayı hedefliyor. Hazırlanan karar tasarısı, çatışmaların yaşandığı ve siyasi istikrarın bulunmadığı bölgelerde yaşayan yaklaşık 160 milyon kişiye aşı tedarik edilmesini öngörüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

DSÖ de "aşı milliyetçiliği" konusunda uyarmıştı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, yaptığı bir açıklamada aşı uygulamalarının 10 ülkede gerçekleştiğini belirterek, "2,5 milyar nüfusu olan yaklaşık 130 ülkede henüz tek bir doz uygulanmadı" demişti.

"Aşı milliyetçiliği" konusunda uyarılarda bulunan Ghebreyesus, "Zengin ülkelerde aşılamalar devam ederken, az gelişmiş ülkeler ise bekleyip izliyor" ifadelerini kullanmıştı.

Ghebreyesus, salgına karşı küresel aşılama yapılması gerektiğini, belli ülkelerde uygulanan aşılamaların ise salgını uzun vadede durdurmayacağını söylemişti.

DAHA FAZLA HABER OKU