Bilim insanları: Birleşik Krallık'ta tespit edilen Kovid-19 mutasyonu tüm dünyaya yayılabilir

Tüm dünyada baskın Kovid-19 türü haline geleceğini öngördüklerini söyleyen uzmanlar, bu varyantla mücadelenin 10 yıl sürebileceğini ifade etti

Fotoğraf: Unsplash

İlk kez Birleşik Krallık'ta tespit edilen mutasyona uğramış koronavirüs (Kovid-19) dünya çapında virüsün en baskın varyantı olma yolunda ilerliyor.

BBC'ye açıklamalarda bulunan Birleşik Krallık Kovid-19 Genom Bilimi Konsorsiyumu direktörü Prof. Sharon Peacock, ilk kez Kent şehrinde tespit edilen koronavirüs varyantının tüm dünyada baskın Kovid-19 türü haline geleceğini öngördüklerini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Koronavirüs mücadelesinin en az 10 yıl sürebileceğini belirten Peacock şöyle devam etti:

Virüsü yendiğimiz ya da virülant (hasta edici) olmamak üzere mutasyona uğradığı zaman endişelenmeyi bırakabiliriz. Ancak geleceğe baktığımızda, bunun için yıllarca çalışmalıyız. Bence bunu 10 yıl daha yapacağız.

Mutasyonun aşının üzerindeki etkisiyle ilgili de konuşan Peacock, Birleşik Krallık'tauygulanan aşılarının virüsün yeni varyantlarına karşı iyi çalıştığını söyledi.

Virüste meydana gelen mutasyonların normal olduğunu vurgulayan Peacock, bunların çok azının, virüsü daha bulaşıcı, bağışıklıktan kaçma kabiliyeti veren veya daha hasta edici ‘özellik’ verdiğini belirtti.

Şimdiye kadar 50 ülkede tespit edilen Kent varyantı, ilk kez geçen eylül ayında tespit edilmiş, ardından hızlı bir şekilde tüm ülkeye yayılmıştı. 

Söz konusu varyant soncunda Birleşik Krallık'ın salgına yönelik aldığı tedbirleri yeniden sıkılaştırmak zorunda kalmıştı.

Birleşik Krallık'ta halk sağlığı kuruluşları ve laboratuvarlarından oluşan sağlık ağı olan Kovid-19 Genom Bilimi Konsorsiyumu, her hafta 20 binden fazla pozitif vakayı analiz ediyor.

 

Independent Türkçe, BBC
 

DAHA FAZLA HABER OKU