İlk biyoyakıtlı ticari roketini fırlatan Amerikan firması: "Uzayın Uber'i olacağız"

Soğuk Savaş döneminden kalma hava üssündeki fırlatma işlemi, yaşanan ertelemelerin ardından üçüncü denemede gerçekleştirildi

ABD'nin Maine eyaletinde yer alan bluShift Aerospace firması, biyoyakıtla çalışan ticari roketi Stardust 1.0'ı fırlatarak uzay yarışına adını yazdırdı.

Geçen günlerde Maine'de gerçekleştirilen denemede biyoyakıtla çalışan füze ateşlendi. Roket uzaya ulaşamamış olsa da firma bu alanda küçük çaplı bir tarih yazmış oldu.

Şirketin CEO'su Sascha Deri ilk fırlatma denemesinin, elektronik donanımın rokette düzgün çalışamayacak kadar soğuk olması ve onları ısıtmak zorunda kalınması nedeniyle ertelenmesi gerektiğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fırlatma işlemi üçüncü denemenin ardından gerçekleşirken, Universe Today haber sitesine verdiği röportajda Deri, "Her şey planlandığı gibi gitti. Yanma odasındaki basınçlar, oksitleyici tankımız, yakıt enjektör valfleri, her şey Brunswick'teki statik denemelere benziyordu" dedi.

BluShift Aerospace ilk fırlatmaya kadar geçen 4 yılda yaklaşık 240 motor testi gerçekleştirirken, şirketin yöneticisi, "Motorun nasıl çalıştırılacağı, işlerin nerede başarısız olduğu ve sorunların hızlı bir şekilde nasıl düzeltileceği konusunda çok şey öğreniyorsunuz" diye ekledi.

Maine merkezli Amerikan gazetesi Bangor Daily News de Deri'nin fırlatmayla ilgili değerlendirmesinde "Uzayın Uber'i olacağız" dediğini aktardı.


Independent Türkçe, Universe Today, Bangor Daily News

DAHA FAZLA HABER OKU