ABD çiftçilerle "diyalog" çağrısı yapsa da Modi'nin reformlarını savunuyor

Dünya genelinde birçok ünlü isim ve aktivist Hindistan'daki protestocu çiftçilere destek tweet'leri atıyor

Hindistanlı yetkililer, başkentin sınırlarında büyüyen çiftçi protestolarını engellemeye yönelik son girişimlerinde çimentolu demir çiviler ve çelik barikatlar kullanarak ve yüzlerce zırhlı polis konuşlandırarak Yeni Delhi sınırı dışındaki üç ana protesto alanında güvenliği artırdı (AP)

ABD çarşamba günü Hindistan hükümetinden, üç yeni çiftçilik yasasını aylardır protesto eden çiftçilerle süren görüşmelerde yaşanan tıkanıklığı çözmesini istedi ve bilgiye engelsiz erişimin ifade özgürlüğünün temeli olduğunu belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dışişleri Bakanlığı, yaptığı açıklamada "Hindistan pazarlarının etkinliğini artıracak ve daha fazla özel sektör yatırımı çekecek adımları" memnuniyetle karşıladığını ifade ederken, Hindistan hükümetini taraflar arasındaki farklılıkları diyalogla aşmaya teşvik etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, "Barışçıl gösterilerin gelişen tüm demokrasilerin ayırt edici özelliği olduğunu kabul ediyor ve Hindistan Yüksek Mahkemesi'nin de aynı hususu belirttiğini görüyoruz. İnternet dahil bilgiye engelsiz erişimin ifade özgürlüğünün temeli ve gelişen bir demokrasinin ayırt edici özelliği olduğunu kabul ediyoruz" dendi.

Söz konusu açıklama, Hindistan'da süren çiftçi protestosuna şarkıcı Rihanna ve iklim aktivisti Greta Thunberg dahil küresel ölçekte verilen yoğun desteğin ardından geldi.

Açıklama, Başbakan Narendra Modi hükümetinin eylülde kabul ettiği çiftçilik yasalarına Biden hükümetinin verdiği desteğin işareti oldu. Söz konusu yasalar, yeni reformların kendilerini şirket çıkarlarıyla karşı karşıya bırakacağından endişelenen çiftçilerin kitlesel gösterilerini tetiklemişti.

Hindistan'daki çiftçiler, ülkenin başkenti Delhi sınırları çevresinde kamplar kurdu. Yeni çiftçilik yasalarının büyük şirketler lehine olacağını ve devlet tarafından işletilen pazarlarda kendilerine sağlanan korumaları ortadan kaldırarak kendilerini yoksullaştıracağını ileri sürüyorlar. Hükümetle görüşme turlarında şimdiye dek engeller aşılamadı.

Hindistan'da her yıl kutlanan 26 Ocak Cumhuriyet Günü'nde, bir traktör kortejinin rotadan saparak bir grup eylemcinin ikonik Kızıl Kale'ye akın etmesine ve polisle çatışmasına yol açmasının ardından protestocular ve güvenlik güçlerinin karşı karşıya gelmesi, durumu gergin hale getirdi. Olaylar bir çiftçinin ölümüne, bazı protestocu ve polislerin yaralanmasına yol açtı.
 


Modi hükümeti, kamplara erişimi kısıtlamak için yollara sivri uçlu demir çubuklar yerleştirerek, barikatlar kurarak, bölgede interneti keserek, medyayı sınırlayarak, yolları kapatarak, elektrik ve su tedarikini keserek protestoları engellemeye çalışıyor.

Küresel düzeyde ünlü isimlerin Hindistan'daki çiftçilerin protestolarına dikkat çekmesi üzerine çarşamba günü Hindistan Dışişleri Bakanlığı cevap niteliğinde bir açıklama yayımladı. Açıklamada, parlamentonun tarım sektörü için "çiftçilerin çok küçük bir kısmının" çekinceyle yaklaştığı "yenilikçi yasalar" kabul ettiği belirtilerek, konuyu "doğru biçimde anlamaları" istendi. Bakanlığın açıklamasını, hükümetin duruşunu desteklemek için "India against propaganda" (Hindistan propagandaya karşı) etiketini kullanan Hindistanlı sanatçıların Twitter'a hücumu takip etti.

Açıklamada, "Hükümet, Hindistan Başbakanı düzeyinde yinelenen bir öneriyle yasaların askıda bekletilmesi bile teklif etti" dendi.

Amerikalı bazı parlamenterler de çiftçilere desteklerini açıkladı.

Kongre üyesi Haley Stevens, "Hindistan'da yeni tarım reformu yasalarını protesto eden barışçıl göstericilere karşı gerçekleştirildiği bildirilen eylemlerden endişe duyuyorum. Bu durumu yakından izlemeyi sürdüreceğim" dedi. Stevens, "Bu konuda bölge genelindeki paydaşlarla irtibata geçmek özellikle kıymetliydi. Bakış açılarını paylaşmak için irtibata geçen herkese minnettarım" diye konuştu.

Kongre üyesi Ilhan Omar da, geçim kaynakları için protesto gösterisi düzenleyen çiftçilerle dayanışma içinde olduğunu açıkladı.

Omar, Twitter mesajında, "Hindistan onların temel demokratik haklarını korumalı, serbest bilgi akışına izin vermeli, internet erişimini tekrar sağlamalı ve protestoları haberleştirdiği için gözaltına alınan tüm gazetecileri serbest bırakmalıdır" ifadelerini kullandı.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in yeğeni Meena Harris de çarşamba günü yayımladığı Twitter mesajında, dünyanın en büyük demokrasisinin "saldırı altında" olduğunu belirtti.

Harris, "Hindistan'daki internet kesintileri ve protestocu çiftçilere yönelik paramiliter şiddetten HEPİMİZ öfke duymalıyız" diye yazdı.



* Stuti Mishra'nın makalesinin tasarımdan kaynaklanan nedenlerle kısalttığımız başlığının tamamı şöyledir: Hindistan'daki çiftçi protestoları: ABD "diyalog" çağrısı yapsa da Modi'nin reformlarını savunuyor

independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU