Açılışı Rihanna yaptı, tanınmış isimler Hintli çiftçilerin sesi oldu: "Neden bu meseleyi konuşmuyoruz?"

İklim eylemcisi Greta Thunberg ile Kamala Harris'in yeğeni avukat Meena Harris gibi birçok isim destek mesajı paylaştı. Tepkilere öfkelenen Hint Dışişleri Bakanlığı ise tarım işçileriyle dayanışma gösterenleri "çıkar gruplarıyla" ilişkilendirdi

Rihanna'nın destek mesajı, Twitter'da yüz binlerce kez paylaşıldı (AFP)

Hindistan'da tartışmalara yol açan tarım kanunlarını protesto için aylardır eylem yapan çiftçilere ünlüler dünyasından destek geldi.

Binlerce çiftçi, büyük ölçüde barışçıl geçen eylem dalgasında iki aydan fazla süredir Yeni Delhi eteklerinde kamp kurmuş durumda.

26 Ocak'ta çiftçilerin traktör mitinginde yaşanan kargaşa sonrası protestocularla polis arasında çıkan çatışmalarda bir eylemci hayatını kaybetmiş, 300'ün üzerinde güvenlik personeli de yaralanmıştı.

Yetkililer, protesto alanlarında internetin kapatılması süresini uzatınca gerilim daha da tırmanmıştı.

Şarkıcı Rihanna, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda CNN televizyonunun, Narendra Modi hükümetinin Yeni Delhi yakınlarındaki üç eylem alanında interneti kesme kararıyla ilgili bir haberini takipçileriyle duyurdu.

Dikkatleri Hindistan'da yaşananlara çekerek "Neden bu meseleyi konuşmuyoruz?" diye soran Rihanna, paylaşımına #FarmersProtest (çiftçilerin eylemi) etiketini de ekledi. Şu ana dek 250 binden fazla retweet alan paylaşım, yaklaşık 600 bin kişi tarafından da beğenildi.
 


Tanınmış bir çok isim, Rihanna'nın çağrısına kulak vererek paylaşımlarıyla Hintli çiftçilerin yanında olduklarını gösterdi.

Dünyanın dört bir yanından ünlüler, yazarlar, siyasetçiler ve aktivistler, Modi hükümetine tepki gösteren çiftçi hareketine desteklerini dile getirdi.

İsveçli iklim eylemcisi Greta Thunberg, CNN'in haberini paylaşarak "Hindistan'daki çiftçi protestolarıyla dayanışma içindeyiz" ifadesini kullandığı bir tweet attı.
 


Amerikalı iklim eylemcisi Jamie Margolin de "Hindistan'daki çiftçilerin yanındayım. Lütfen çiftçi protestolarını destekleyin" paylaşımını yaptı.
 


Annesi Hindistan kökenli olan ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in yeğeni avukat ve yazar Meena Harris, "Dünyanın en eski demokrasisinin daha bir ay önce saldırıya uğramış olması tesadüf değil ve biz konuşurken dünyadaki en kalabalık demokrasinin saldırı altında olması da. Bunlar birbirleriyle ilişkili. Hepimiz Hindistan'da internetin kapatılmasından ve çiftçi protestoculara yönelik paramiliter şiddetten öfke duymalıyız" yorumunu yaptı.
 


İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de Rihanna'nın tweet'ini alıntılayarak, Hintli yetkililerden aktivistleri ve daha önce hapse atılmış kişileri serbest bırakmasını istedi. HRW ayrıca, "Modi hükümeti, Hindu milliyetçiliği gündemini izleyerek ifade özgürlüğü konusunda tehlikeli bir gerilemeye başkanlık ediyor" ifadesini kullandı.

Birleşik Krallık İşçi Partisi'nden parlamenter Claudia Webbe ise Rihanna'ya teşekkür ettiği mesajında, "Hintli çiftçilerle dayanışma halindeyiz. Siyasi liderliğin eksik olduğu bir çağda, birilerinin öne çıkması karşısında minnettarız" dedi.
 


Profesör ve yazar Khaled Beydoun da "Twitter tarafından susturulan ve Modi hükümeti tarafından şiddetle bastırılan" bir hareket olan çiftçi protestolarına çok ihtiyaç duyulan dikkati gösterdiği için Rihanna'yı selamladığını söyledi.
 

Reuters.png
Çiftçiler tartışmalı tarım yasalarının geri çekilmesini istiyor (Reuters)


Yeni Delhi öfkelendi: "Çıkar grupları"

Çiftçilere dalgalar halinde gelen destek mesajlarına Hindistan Dışişleri Bakanlığı'nın tepkisi gecikmedi.

Deutsche Welle'nin haberine göre çiftçilerle dayanışma çağrısı yapan ünlülere tepki gösteren bakanlık açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Çıkar gruplarının bu protestolarda kendi gündemlerini dayatarak eylemleri rayından çıkarmaya çalıştığını görmek talihsiz bir durum. Bu çıkar gruplarından bazıları, Hindistan'a karşı uluslararası desteği de seferber etmeye çalıştı... Böyle konularda yorum yapmak için acele etmeden önce, gerçeklerin tespit edilmesini ve mevcut sorunların doğru bir şekilde anlaşılmasını tavsiye ederiz. Özellikle ünlüler ve diğerleri tarafından başvurulduğunda sansasyonel sosyal medya hashtagleri ve yorumlar ne gerçek ne de sorumluca.

Justin Trudeau da nasibini almıştı

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Hindistan'daki çiftçi eylemlerine destek veren bir mesaj paylaşarak bu konuda ses veren ilk yabancı lider olmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunun üzerine açıklama yapan Hindistan Dışişleri Bakanlığı ülkede yeni yasaları çiftçi karşıtı olduğu gerekçesiyle protesto eden tarım işçilerine desteğini açıklayan Trudeau'nun yorumlarını "yeterince bilgi sahibi olmamak" şeklinde nitelendirmişti.

Bakanlık ayrıca, "Bu tarz yorumlar, özellikle demokratik bir ülkenin içişleri söz konusuysa yersizdir. En iyisi, diplomatik konuşmaların siyasi amaçlar uğruna yanlış sunulmaması olacaktır" demişti.

Konuşma platformu çöktü

Öte yandan bölgeden yayın yapan ANI kanalının Twitter hesabından paylaştığı bir videoda, çiftçi eylemleri sırasında konuşma yapan kişilerin bulunduğu bir platformun çöktüğü görüldü. Haryana'daki eylemler sırasında kalabalık içinde söz alan sendika ve çiftçi liderlerinin düştüğü anlar kameralara yansıdı.
 


Independent Türkçe, Scroll.in, Deutsche Welle

DAHA FAZLA HABER OKU