Haftalardır eylem yapan Hintli çiftçilerin ilk kazanımı: Yüksek Mahkeme yürütmeyi durdurdu

Çıkan hükme rağmen ihtiyatlı duruşlarını değiştirmeyen sendikalar, kurulan komisyonun meşruiyetini tartışmaya açtı

Çiftçiler eylemlerinde zaman zaman güvenlik güçlerinin sert müdahalesiyle karşılaştı (AFP)

Hindistan'da tartışma yaratan tarım yasalarının geri çekilmesi için haftalardır gösteri düzenleyen çiftçilerin ses getiren eyleminde ilk sonuç alındı.

Yüksek Mahkeme salı günü, söz konusu üç yasanın uygulanmasının bir sonraki emre kadar askıya alınmasına hükmetti ve tarafları dinleyip mevcut durumu değerlendirmek üzere uzmanlardan oluşan bir komite kurulmasını kararlaştırdı.

Indian Express'in haberine göre yargı makamı, çiftçi sendikalarının komite karşısına çıkma konusunda istekli olmadığının söylenmesi üzerine, soruna bir çözüm bulmakla "gerçekten" ilgilenenlerin bunu yapacağı yanıtını verdi.

Çiftçi sendikalarıysa, mahkeme kararıyla hiçbir komite sürecine katılmayacakları düşüncelerini yineledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkedeki sendika hareketlerinde başı çeken koordinasyon komitesinden yapılan yazılı açıklamada, "Mahkemenin bir komite oluştururken bile çeşitli güçler tarafından yanlış yönlendirildiği ortada. Bunlar, üç yasayı desteklemeleriyle tanınan kişiler ve aynı gaye için aktif olarak savunuculuk yapmış kimseler" ifadeleri kullanıldı.

Çoğunluğu Pencap ve Haryana eyaletlerinden gelen binlerce çiftçi, Yeni Delhi sınırlarında yer alan Singhu, Tikri ve Gazipur'da kamp kurarak tarımla ilgili üç yasanın geri çekilmesini ve asgari teşvik fiyatı için yasal garanti sunulmasını talep ediyor.

Tarım yasalarına tepki için yollara düşen çiftçilerin eylemi soğuk ve yağmurlu havaya rağmen haftalardır sürerken, bastıran yağmurlar yaklaşık iki aydır başkent Yeni Delhi'nin eteklerine kamp kuran çiftçilerin içinde bulunduğu şartları daha da zorlaştırmış ve konaklama alanlarının su basmasına neden olmuştu.

Çiftçiler ayrıca aralık ayında kanlarıyla Başbakan Narendra Modi'ye mektup yazarak yasaların iptal edilmesini istemişti.


Independent Türkçe, Indian Express

DAHA FAZLA HABER OKU