Güney Kore'ye iltica eden Kuzey Koreli diplomat Amerikan basınına konuştu

Ülkesindeki aile fertleri için endişe duyan Ryu Hyeon-woo, yurtdışında görevlendirilen yetkililerin, kaçamasınlar diye genelde arkalarında bir çocuklarını "rehin" bırakmak zorunda kaldığını anlattı

Eski diplomat Ryu Hyeon-woo, CNN'in sorularını yanıtladı (CNN)

Güney Kore'ye iltica eden Kuzey Koreli diplomat, CNN'e röportaj verdiği röportajda, ülkesinin lideri Kim Jong-un hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Kuzey Kore'nin eski Kuveyt Büyükelçi Vekili Ryu Hyeon-woo, Kim'in nükleer cephaneden vazgeçmeyeceğini ancak Pyongyang'ın ekonomisini felce uğratan uluslararası yaptırımlardan kurtulmak için ülkesinin nükleer silahları azaltmayı müzakere edebileceğini söyledi.

Bir yılı aşkın süre önce ülkesini terk eden Ryu, medyaya verdiği ilk röportajda, "Kuzey Kore'nin nükleer gücünün rejimin istikrarıyla doğrudan bağlantılı olduğunu" belirterek, nükleer silahların Kim'i ayakta tutan önemli bir unsur olduğunu ifade etti.

Önceki ABD yönetimlerinin, Pyongyang'la müzakerelerde nükleer silahların kaldırılmasını talep ederek aslında kendilerini köşeye sıkıştırdığını kaydeden Ryu, "ABD nükleer silahların yok edilmesinde geri adım atamaz ve Kim Jong-un ülkesini nükleer silahlardan arındıramaz" diye ekledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ryu'nun Ortadoğu tecrübesi, eski Başkan Barack Obama yönetimi sırasında ABD'nin İran'ın nükleer programıyla nasıl başa çıktığını yakından izleme imkanı sunmuştu.

Washington'ın bu tecrübesinin Obama'nın o dönemki yardımcısı ve ABD'nin yeni Başkanı Joe Biden için faydalı olacağına inanan Ryu, "(Biden'ın) İran'la nükleer sorunu çözme deneyimine dayanarak Kuzey Kore'nin nükleer sorununu da akıllıca çözeceğinden hiç şüphem yok" dedi.

Eski diplomat, Kuzey Kore'nin nükleer silahlarının azaltılması için pazarlık yapmaya istekli olabileceğine inandığını ancak onlardan tamamen vazgeçmesinin pek olası olmadığını söyledi.

Ryu, "Kuzey Kore'ye uygulanan mevcut yaptırımlar eşi görülmemiş boyutta ve güçlü. Kuzey Kore'ye karşı yaptırımların devam etmesi gerektiğini düşünüyorum" diye ekledi.

Kuzey Koreli isim ayrıca, Donald Trump yönetimiyle yapılan nükleer görüşmeler sırasında büyük ölçüde halının altına süpürülen "insan hakları" meselesinin de artık göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Öte yandan Ryu 2010-2013 döneminde Suriyeli politikacılarla ilişkileri yürütmekle görevlendirilirken, ülkesiyse Beşar Esad yönetimine uzun menzilli çoklu roket fırlatıcıları ve uçaksavar silah sistemleri dahil konvansiyonel silahlar satıyordu.

CNN'e verdiği röportajda, Suriye'deki kanlı savaşın Pyongyang'ı personelini bu ülkeden çekmeye zorladığını belirten Ryu, bölgeyi terk etmesinden bu yana Suriyelilerle yeni bir silah anlaşması yapıldığını duymadığını söyledi.

Geride kalan ailesi için endişeli

Eski diplomat, son yıllarda iltica eden çok sayıda Kuzey Koreli yetkiliden sadece biri. Ülkenin İtalya'daki en üst düzey diplomatı olan Jo Song Gil 2019'da, eski Birleşik Krallık Büyükelçi Yardımcısı Thae Yong-ho ise 2016'da Güney Kore'ye kaçmıştı. Thae sonrasında Güney Kore Ulusal Meclisi'ne seçilmişti.

Ryu ve ailesi aslında Eylül 2019'da Güney Kore'ye sığınmış olsa da kamuoyu ancak geçen hafta bu olaydan haberdar olmuştu.

Kızlarına daha iyi bir hayat sunmak istediklerini söyleyen Ryu, kendisinin ve eşinin Kuveyt'te yaşarken yaklaşık bir ay boyunca kaçış planı yaptıklarını da anlattı.

Yakalanmaları halinde cezalarını çekmek üzere Kuzey Koreli ajanlar tarafından hızla Pyongyang'a götürüleceklerini bildiğini belirten Ryu, kaçmanın Kim rejimi için büyük bir utanç kaynağı olduğunu ve böyle bir eylemin hafife alınmayacağını söyledi.

Kızına okul yolunda bu plandan bahsettiğini ifade eden Ryu, "Ona 'Özgür olmak için anne babanla gel' dedim. Şok olmuştu. 'Tamam' dedi. Tüm söylediği buydu" diye konuştu.

Sığınma talebinde bulunmak üzere ailesini Kuveyt'teki Güney Kore büyükelçiliğine götüren Ryu, kızı ve eşiyle birkaç gün sonra da Güney Kore'ye gitti.
 

 

"Gidenler arkalarında bir çocuğu rehin bırakıyor"

Kuzey Kore'den ayrılmanın büyük bir bedeli olduğunu ve geride kalanlarla tüm ailevi bağları koparma mecburiyeti oluştuğunu aktaran Ryu, rejimin diplomatlar başta olmak üzere insanları ülkeden kaçmaktan caydırmak için aile fertleriyle cezalandırdığını söyledi.

Yurtdışında görevlendirilen yetkililerin, kaçamasınlar diye genelde arkalarında bir çocuklarını "rehin" olarak bırakmak zorunda kaldığını anlatan eski diplomat, "Kuzey Kore'nin 21. yüzyılda aileleri böyle kolektif bir şekilde cezalandırılmasının korkunç olduğunu düşünüyorum" dedi.

Şu anda Kuzey Kore'de yaşayan üç kardeşi ve 83 yaşındaki annesi için endişe duyan Ryu, "Sadece uzun yaşadıklarını görmek istiyorum. Yaptıklarım için cezalandırılmalarını düşünmek kalbimi acıtıyor" diye ekledi.


Independent Türkçe, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU