İslam tarihi itibariyle yaklaşık 14 asırdır Müslüman ülkelerde cuma günü hutbe irad ediliyor.
Okunan konular başta olmak üzere hutbeler ile ilgili sık sık tartışmalar yaşanıyor.
Genelde okunan hutbenin içeriği tartışma konusu olurken, bu sefer hutbenin müdahalelerle hazırlandığı iddiası tartışma konusu oldu.
Tartışmaya eski Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili ve sanatçı Berhan Şimşek'in açıklamaları yol açtı.
Şimşek, cuma günleri okunan hutbenin AK Parti Genel Merkezi tarafından hazırlandığını ileri sürdü.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ilgili birimi Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü iddiayı yalandı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Peki hutbe konuları nasıl belirleniyor, hutbeler nerede, nasıl hazırlanıyor?
Türkiye'deki tüm camilere gönderilmeden hangi aşamalardan geçiyor?
"Hutbeler, Kur'an ve sünnet baz alınarak hazırlanıyor"
Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) Din Hizmetleri Genel Müdürü Bünyamin Albayrak, konuyla ilgili Independent Türkçe'ye açıklamalarda bulundu.
Albayrak, hutbe konularının üçer aylık dilimler şeklinde belirlenerek hazırlandığını söyledi.
İslam'ın temel esaslarını baz alarak hutbe konularını hazırladıklarını kaydeden Albayrak, "İtikat, ibadet, ahlak, sosyal hayat, toplumun birlik ve beraberliği ve yaşama dair konular öncelikli alanlarımızdır" dedi.
Din ve ibadet konularının yanında bazen toplumdaki duyarlılığı artırmak için su israfı ve sokak hayvanları gibi farklı konuları da işlediklerini belirten Albayrak, "Mesela kış aylarında sokak ve yaban hayvanları daha fazla korunmaya ve merhamete ihtiyaç duyuyor. Uzman arkadaşlarla istişareden sonra bu hafta için konuyu işlemeye karar verdik. Hutbelerin tümünde Kur'an, sünnet ve dini referanslar kaynak alınarak konular belirlenir" diye konuştu.
Hutbe konularının görevli uzman ekipler tarafından hazırlandığı bilgisini paylaşan Albayrak, şunları kaydetti:
"Konu seçimi müftülük, uzun zaman vaizlik ve eğitim merkezi öğretmenliği gibi görevlerde bulunmuş tamamıyla uzman arkadaşlar tarafından hazırlanıyor. Ekip tamamen uzmanlardan oluşuyor. Gerektiğinde akademisyen, ilim erbabı hocalarımızdan da destek alıyoruz. Ülkemizin birçok yerinde kadınların miras hakkı geçiştirildiği için geçenlerde miras konusuna değindik ve çok olumlu tepkiler aldık. Mesela mahsul ürünleri üzerinden alınan zekat olarak adlandırılan ve unutulmaya doğru giden öşür konusu da gündemimizde. Dediğim gibi konularımız mutlaka ayetle başlar, hadisle devam eder. Kur'an ve sünnet temel ana kaynağımızdır."
"İddialara en güzel yanıtımız daha önce okunan hutbelerimizdir"
Hutbenin camilerde okunmadan önce beş ayrı aşamadan geçerek hazırlandığını aktaran Albayrak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Önce uzman arkadaşlarımız sonra daire başkanı uzmanlarla beraber çalışır. Daha sonra genel müdürlük daire başkanlarını da katarak bir üst gözle inceler. Konu bizden sonra başkan yardımcısına ve oradan da
Diyanet İşleri Başkanımıza gider. Başkan okur, varsa tashihleri veya değiştirilecek yerleri belirterek tekrar bize gönderir. Bizde müftülüklerimize göndeririz. Ayrıca Arapça, Almanca, İngilizce ve Rusça'ya tercüme ederek cuma gününü ilk saatlerinde yani gece yarısından itibaren hesaplarımızdan paylaşırız."
Konuların iktidar mensuplarının müdahalesi, telkini ve tavsiyesine göre hazırlandığını iddiasının gerçeği yansıtmadığını ifade eden Albayrak, iddiaya ilişkin şunları kaydetti:
"Aslında bu iddialara en güzel yanıtımız daha önce okunan hutbelerimizdir. Buna ilişkin diyanet.gov.tr adresinden Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü sayfasına bakılabilir. Dileyen herkes orayı ziyaret ederek iddianın doğru olup olmadığını kendi görebilir. İnceleme sonunda iddia edildiği gibi müdahale veya telkinin söz konusu olup olmadığı anlaşılır. İşlediğimiz konular tüm kamuoyunun malumudur. Konularımızın dayanağı ayet ve hadislerdir. Bunun gayretindeyiz."
© The Independentturkish