TGDF Başkanı: Tarım ve gıda maliyetleri artıyor, fiyatların düşmesi beklenemez

Artan gıda fiyatlarıyla ilgili konuşan TGDF Başkanı Kopuz, tarım ve gıdada girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini aksi takdirde fiyatların düşüş göstermeyeceğini ifade etti

Fotoğraf: AA (arşiv)

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF)  Başkanı Şemsi Kopuz, son günlerde artan gıda fiyatlarına ilişkin açıklama yaptı.

Artan gıda fiyatlarının nedeninin maliyetlerdeki artış olduğunu söyleyen Kopuz, üretici ve esnafa baskı yaparak bir çözüme ulaşmanın mümkün olmadığını söyledi.

Kopuz, temel gıda ürünleri bazında rafa mal koyan işletmeler üzerinde oluşturulan baskının, gıda zincirinde telafisi mümkün olmayan zararları beraberinde getirdiği savundu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine bakıldığında tarım ve gıda sektörü girdi maliyetlerinin son aylarda ciddi şekilde arttığının görüldüğünü belirten Kopuz, buna bir çözüm bulunmadan gıda fiyatlarının düşmesini beklemenin sonuçsuz kalacağını ifade etti. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Devletin resmi verilerine göre yem fiyatları yüzde 23 oranında arttı"

Devletin resmi verilerine göre Kasım ayı itibarıyla 2020 yılında hayvan yemi ve gübre gibi birçok masraf kalemlerinin arttığını söyleyen Kopuz, "Bu artışlar doğrudan çiftçimizi, esnafımızı ve üreticimizi etkiliyor" dedi.

Girdi maliyetleri yanında birçok başka maliyetin de olduğuna söyleyen Kopuz: 

Bunlar sadece girdi maliyetindeki artışlar. Kovid-19 nedeniyle yaşanan satış daralmasının yarattığı finansman maliyeti başta olmak üzere; lojistik, depolama, işçilik, enerji, ambalaj, dağıtım gibi kalemlerde yaşanan artışlarla beraber; et, süt, ayçiçek yağı gibi temel gıda ürünlerinde toplam maliyet artışı yüzde 30’un bile üzerine çıktı.  Gıda üretiminin maliyeti bu oranda artarken gıda fiyatlarının sabit kalmasını beklemek yanlış olur. Son dönemde gıda işletmelerine yapılan baskınlar bu sorunu çözemez, sadece kamuoyunda oluşan fahiş fiyat ve haksız kazanç algısını körükler, tarım ve gıda sektörüne duyulan güveni sarsar.

Gıda fiyatlarının sadece ülkemizde değil dünyada da artış gösterdiğini ifade eden Kopuz, "Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) gıda fiyatları endeksi, geçtiğimiz yıl Mayıs-Aralık ayları arasında %18 oranında yükseldi. Beş temel gıda fiyatının ortalamasından oluşan endeks Aralık ayında önceki yıla oranla %6,4 düzeyinde arttı. En büyük artış %25,7 ile bitkisel yağlarda oldu. Bu durum hem dünya çapında girdiler bazında yaşanan fiyat dalgalanmalarının, hem iklim değişikliğinin, hem COVID-19 salgınının ortak bir sonucudur" dedi.

"Baskınlar vatandaşı çiftçisine, esnafına düşman ediyor"

TGDF Başkanı Şemsi Kopuz, açıklamasını daha önce yürütülen benzer uygulamaların sonuçlarına dikkat çekerek sonlandırdı:

Maliyetlerin düşürülmesine yönelik adımlar atılmadan üreticiyi fiyat düşürmeye zorlayan uygulamaların uzun vadede fiyatları olumsuz yönde etkilediği daha önce de görüldü. Baskınlar sonrasında depolarda ürün kalmadı, fiyatlar yükseldi. Fiyat ithalatla dengelenmeye çalışıldı, üretim düştü, fiyatlar daha da yükseldi.

Ticaret Bakanlığı'nın yaptığı denetimleri de eleştiren Kopuz, "Bugün bu konuda bir çözüm aranıyorsa, öncelikle tarımsal girdi maliyetlerinin düşürülmesi yönünde adımlar atılmalıdır. Aksi takdirde bu uygulamalar vatandaşı çiftçisine, esnafına düşman etmekten başka bir sonuç doğurmaz. Temel gıda ürünlerinde rafa mal koyan işletmelerin üzerindeki baskı, gıda zincirinde telafisi mümkün olmayan zararları da beraberinde getirir" dedi

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU