Sayıştay'ın "buharlaşan" İBB raporu

Sayıştay'ın İBB raporunun ilk halinde, "Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden elde edilen paranın yüzde 10'unun İBB'ye aktarılması gerektiği" tespiti yer alıyordu. Ancak bu, raporun son halinde yer almadı

Birçok kamu kuruluşu gibi İstanbul Büyükşehir Belediyesi de Sayıştay denetimine tabi / Fotoğraf: İBB

Tüm kamu kurumlarını mali yönden denetleyen Sayıştay'ın tespitleri son yıllarda kamuoyunun en çok merak ettiği konular arasında yerini aldı.

Siyasetin de gündemini belirleyen Sayıştay raporları bazen aylarca konuşuluyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

En çok merak edilen raporlardan biri ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) denetim raporu.

Sayıştay'ın 2019 yılına ilişkin hesapların denetiminin ardından hazırladığı İBB raporunda 6 önemli bulguyla birlikte 86 da "denetim görüşünü etkilemeyen bulgu"ya yer verildi. 

Geçiş garantili köprüden İBB'ye aktarılması gereken pay ile ilgili tespit rapordan çıktı

Geçen aralık ayında kamuoyuna duyurulan rapordan, denetim sırasında elde edilen tespitlerden birinin çıkarıldığı ortaya çıktı. 

Rapordan çıkarılan bulgu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden İBB'ye aktarılması gereken paya ilişkin.

Denetim sırasında, Yavuz Sultan Selim Köprüsü geçiş ücretlerinden belediyeye aktarılması gereken payın hesaplanıp gönderilmesinin takip edilmediği ve işletmeciden geçiş ücreti toplamına ve belediye payının hesaplanmasına ilişkin bilgi istenmediği de tespit edildi.

İBB'ye gönderilen ilk raporda da var

Sayıştay, rapora son halini vermeden önce diğer tüm tespitlerle birlikte bunu da İBB'ye sordu.

Ancak bu tespit, Sayıştay'da son şeklini alan rapordan çıkarıldı.

İBB'yi denetleyen Sayıştay yetkilileri ilk raporlarında buna 22. bulgu olarak yer vermişti. 

2960 Sayılı Boğaziçi Kanunu'nun Boğaziçi İmar Müdürlüğü gelirlerinin belirtildiği 15. maddesinde Boğaz köprüleri geçiş ücretlerinin yüzde 10'unun İBB'ye bağlı Boğaziçi İmar Müdürlüğü'ne aktarılması gerektiği hüküm altına alınmış durumda.

 

rapor1.jpeg
Bu tespit raporun son halinde yer almadı


Rapordan çıkan tespitte ne deniyordu?

Rapordan çıkartılan tespitte, 3. Boğaz köprüsünün geçiş ücretinin Boğaziçi Kanunu'na tabi olduğu ve tüm yükümlülüğünün köprüyü işleten şirkette bulunduğu belirtildi. Bakanlığın araç geçiş garantisi kapsamında şirkete ödediği paradan da belediyenin payı olduğu hatırlatıldı ve "Köprülerden fiilen geçiş yapan araçlardan tahsil edilen geçiş ücretleri ile garanti kapsamında ilgili işletmeciye ödenen geçiş ücretleri arasında herhangi bir fark bulunmadığından, işletmeci tarafından köprünün kullanımından elde edilen tüm geçiş gelirlerinin yüzde 10'u, kanun ve sözleşme hükmü dairesinde idareye aktarılmalıdır… Sonuç olarak köprü geçiş ücretleri üzerinden hesaplanıp gönderilen idare paylarının gerçeğe uygun gönderilmesini temin için, işletmeci ile gerekli yazışmaların yapılması ve bu bağlamda sürecin takip edilmesi idarenin yararına olacaktır" denildi. 

2019'da köprü için 3 milyar lira ödendi

2014 yılında yapımına başlanan ve 2016'da yap-işlet-devret modeliyle hizmete açılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü işleten şirkete, bahse konu 2019 yılının ilk yarısı 1 milyar 450 milyon, ikinci yarısında ise 1 milyar 600 milyona liraya yakın ödeme yapılmıştı.

Garanti ödemesi 3 milyar lirayı bulan bu miktarın yüzde 10'unun İBB'ye ödenmesi gerekiyor. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU