Biden'in dışişleri bakanı adayı Blinken, Türkiye için 'sözde stratejik ortak' dedi

Blinken, Senato üyelerine yaptığı açıklamada, "Stratejik, sözde stratejik, ortağımızın Rusya'daki en büyük stratejik rakiplerimizden biriyle aynı çizgide olması fikri kabul edilemez" dedi

Blinden, "Türkiye müttefik gibi davranmıyor" dedi / Fotoğraf: AA

ABD başkanı seçilen Joe Biden'in dışişleri bakanı adayı Antony Blinken, NATO üyesi Türkiye'yi müttefik gibi davranmamakla suçladı ve Türkiye'nin Rus yapımı S-400 füzelerini alımı konusunda daha fazla yaptırım gerekip gerekmediğini Washington'un değerlendireceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Washington geçen ay S-400 hava savunma sistemleri satın alması nedeniyle Türkiye'nin savunma sanayisine yönelik uzun süredir beklenen yaptırımları devreye almıştı.

Blinken, Senato üyelerine yaptığı açıklamada, "Stratejik, sözde stratejik, ortağımızın Rusya'daki en büyük stratejik rakiplerimizden biriyle aynı çizgide olması fikri kabul edilemez" dedi

Blinken, Senato Dış İlişkiler Komitesi onay oturumunda yaptığı açıklamada, "Mevcut yaptırımların yarattığı etkiye bakmamız ve ardından daha fazlasının gerekip gerekmediğini karar vermemiz gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

Blinken, "Türkiye bir müttefik, birçok yönden müttefik gibi davranmıyor ve bu bizim için çok, çok önemli bir sorun ve biz bu konuda çok netiz" dedi.

15 Temmuz'la ilgili özeleştiri yaptı, Kıbrıs konusunda Erdoğan'ı eleştirdi

Antony Blinken, Türkiye'de 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi gibi çok kritik gelişmelerin yaşandığı bir dönemde, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısıydı.

Konuşmalarında Suriye'de IŞİD'le mücadele ve mülteciler konularında NATO müttefiki Türkiye ile işbirliğinin önemini vurguluyor ama bir yandan da insan hakları, şeffaflık ve demokrasi vurgusunu dile getiriyordu.

2016 sonbaharında Türk Amerikan ilişkileri yıllık konferansında yaptığı bir konuşmada "Evet farklılıklarımız var ama onları açık, doğrudan ve dürüst bir şekilde dostlar ve ortaklar olarak konuşuyoruz. NATO müttefiki ve dostumuz Türkiye'nin demokratik ilkeler ve terörle mücadelede yanındayız. Aynı zamanda Türkiye hükümetini hukukun üstünlüğü ve temel özgürlüklerin korunmasına teşvik ediyoruz. Bunlar bir ulusun gücü ve sağlıklı bir iş ortamı bakımından temel faktörlerdir" demişti.

Bu dönemde darbe girişiminin hemen ardından Ankara ile Washington arasında darbenin örgütleyiciliği ile suçlanan Fethullah Gülen'in ve yakınındaki isimlerin iadesi konusunda da gerilim yaşandı.

Olaylar sırasında hava saldırısına uğrayan Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni birkaç ay sonra ziyaret eden Blinken, daha sonra Amerikan yönetimi adına özeleştiri yapmasıyla da hatırlanıyor.

blinkenmeclis.jpg
Antony Blinken, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak15 Temmuz darbe girişimi sırasında bombalanan TBMM'yi ziyaret etrmişti / Fotoğraf: AA 

 

Blinken "Aslına bakarsanız bir çoğumuzun temmuz olayları sırasında Türkiye'deki duyguların derinliğini anladığımızı ya da belki anladığımızı ifade edebildiğimizi sanmıyorum. Bu Türk devletinin ve Türk halkının kalbine saplanan bir hançerdi" demişti.

Blinken, çok daha yakın bir tarihte ise Twitter hesabından Kıbrıs'la ilgili görüş bildirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın ortak basın toplantılarında Kıbrıs için iki devletli bir çözüm önerisini dile getirmeleri ardından 27 Ekim tarihli mesajında Blinken, "Kıbrıs için iki devletli bir çözüm çağrısını üzüntüyle karşılıyoruz. Joe Biden uzun zamandır bütün Kıbrıslıların barış ve gönencini güvence altına alacak iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon fikrini desteklediğini ifade ediyor" demişti.

 

Reuters, BBC Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU