Kükreyen fare: Minik Lüksemburg, Trump dönemi dış politikasına uygun bir son sundu

Pompeo, küçük Avrupa devletinin bariz küçümseyişinin ardından son yurtdışı seyahatini iptal etti

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve ABD Başkanı Donald Trump (AFP)

Donald Trump yönetimi, ABD'nin kaybolan küresel ihtişamı olarak tanımladığı şeyi geri getirerek dost ve düşmanların saygısını kazanacağı sözüyle 4 yıl önce dönemine başladı.

Bu dönem, Kentucky'deki Louisville kenti ya da Sheffield büyüklüğündeki küçük bir ülkenin utanç verici bir baş ağrısı olarak bu yönetimi başından savmasıyla sona erdi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Belçika'daki NATO merkezini ve Lüksemburg'u kapsayan planlanmış Avrupa gezisini iptal ettiğini salı günü aniden duyurdu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu, özellikle gevşek bankacılık yasaları ve aşırı zengin mutfağıyla tanınan 600 bin nüfusa sahip karayla çevrili Avrupa Birliği ülkesi Lüksemburg Büyük Dükalığı'ndaki üst düzey yetkililerin, Pompeo'nun şefini alenen aşağılayarak toplantıyı bilfiil iptal ettiğine dair söylentilerin ortaya çıkmasıyla gerçekleşti.

Avrupa'daki diplomatik heyetlerde Trump ve ortaklarının gidişini görmeye hevesli çok sayıda kişi arasındaki bir Avrupa Birliği yetkilisi, "Geziyi teklif etmek bile (ABD'ye ait) yanlış bir diplomatik uygulamaydı" dedi.

Bu küçük düşürme olayı, Trump yönetimiyle Avrupa Birliği ve NATO'daki kıdemli ABD müttefikleri arasındaki 4 yıllık hayal kırıklığı, gerilimli diplomasi ve perde arkasındaki anlamsız konuşmalar için belki de uygun bir son oldu.

Lüksemburg'da da görev yapmış Londra merkezli bir diplomatik sözcü, "ABD'liler köprülerini öyle bir yaktı ki kimse onlarla görüşmek istemiyor" dedi.

Ziyaretler, görünüşe göre başkan seçilen Joseph Biden'ın zaferinin onaylanmasını sabote etmek isteyen Trump yanlısı çalışanların Kongre binasına yönelik yıkıcı 6 Ocak saldırısının ardından düzenlenecekti.

Diğer Trump müritlerinin aksine Pompeo, son haftalarda, görevinden ayrılacak başkanın seçimi açık ara farkla kaybettiğini kabullenmeyi reddedişine dair tartışmalardan titizlikle kaçınmaya çalıştı. Fakat yenilgiden günler sonra "ikinci Trump dönemine yumuşak bir geçiş olacağına" dair çok konuşulan bir espri yaptı.

Pompeo, iktidardaki son günlerinde çıkacağı veda turunun parçası olarak Avrupa gezisini duyurdu. Bu, başarıları olarak tanımladığı şeylerle övündüğü günler süren tweet serisiyle aynı zamana denk geldi. Bu tweet’ler, Washington'daki sıkı İran karşıtı görevlilerin bile başarısızlık olarak tanımladığı yönetimin İran'a karşı uyguladığı maksimum baskı kampanyasını ve İsrail'le hiçbir zaman savaşmamış Arap ülkeleri arasındaki "barış" anlaşmalarını içeriyor.
 


ABD Dışişleri Bakanlığı, Biden'ın aday gösterdiği halefi Anthony Blinken'a görev devrine hazırlanmaya zaman ayırabilmek için Pompeo'nun geziyi iptal ettiğini açıkladı.

Fakat Lüksemburg medyasına konuşan Büyük Dükalık'taki kaynaklar, Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn'un yayımlanan söyleşilerinde Trump'ı "kendi anayasasını, mahkeme kararlarını ve belli ki seçim sonuçlarını görmezden gelen bir demokrasi kundakçısı" diye tanımladığı tahrik edici yorumlarının ardından Pompeo'nun ziyareti iptal ettiğini söyledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Pompeo'yla görüşmeye hazır olduğunu söylese de diğer Avrupalı yetkililer görüşmeyeceklerinin sinyalini vermişti. Pompeo'nun diplomatik protokol ihlalleri, mevkidaşlarının onu sevmemesine yol açtı. Geçen yılın sonlarında Türkiye'yi ziyaret etmiş, ancak Türk yetkililerle başkent Ankara'da görüşmeyi reddederek kendisiyle İstanbul'da buluşmak için onların seyahat etmesinde ısrarcı olmuştu. Türk yetkililer bunu reddetmişti.

Bazılarının kısmen de olsa bizzat Trump'ın kışkırttığı bir darbe girişimi olarak nitelediği 6 Ocak saldırısının ardından Pompeo sessiz kalmış gibi görünüyor.

Batılı bir üst düzey diplomat, "Washington'daki olayların ardından, görevden ayrılacak yönetimle göze batacak bir şey yapmanın çok da akıllıca olmadığına dair genel bir kanı var. (Trump yönetiminin) epey toksik olduğu hissi mevcut. Kibarca reddedip bir hafta beklemek daha iyi" dedi.

Kimileriyse Lüksemburg'un Pompeo'yu son anda reddetmesini ikiyüzlüce buldu. Trump yönetiminde ABD ve Lüksemburg askeri işbirliğini artırmış; Fransa, Almanya ve Belçika arasında yer alan ülkedeki önemli ABD askeri üssü genişletilmişti.

ABD'de görevinden ayrılan yetkililerin son dakika dünya turları yapması sıra dışı değil. Eski ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, 2017'de görevinin son günlerinde Avrupa ve Asya'daki yetkililerce sıcak bir şekilde ağırlanmıştı.

Ancak Washington'daki bazı kişiler, kurnaz ve kibirli Pompeo'nun ofisi sağcı görüşlerinin ve kişisel hırslarının platformuna dönüştürmesi nedeniyle kendi aşağılanmasından sorumlu olduğunu söylüyor.

ABD'li eski bir yetkili, "Pompeo her halükarda bu hafta Avrupa'ya seyahat etmeyi planlarken ne halt ediyordu?" dedi.

Dışişleri Bakanlığı'nın yandaş bir siyasi ofise, taraflı bir sokak savaşı işine dönüşmesinden kişisel olarak Pompeo sorumlu. Bunun Birleşik Devletler için önemli bedelleri oldu. Kimsenin görüşmek istemediği, mağlup yandaş bir oyuncu olarak görülen Pompeo için de artık bunun bir bedeli var.


 

independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU