Avrupalı yetkililer Kongre baskını nedeniyle Pompeo'ya randevu vermedi

Kongre baskınından sonra AB ülkelerinin Pompeo ile görüşmeyi "utanç verici" gördükleri iddia edildi

Fotoğraf: AA

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Lüksemburg Dışişleri Bakanı ve üst düzey Avrupa Birliği (AB) yetkililerinin kendisiyle görüşmeyi kabul etmemesinin ardından Avrupa'ya düzenleyeceği son seyahatini son dakikada iptal etti.

Trump taraftarları tarafından ABD Kongre binasına yapılan ve beş kişinin hayatını kaybettiği geçen haftaki baskın ABD'nin Avrupa müttefiklerinde şok etkisi yaratmıştı.

Planlama hakkında bilgi sahibi AB ve ABD'li üç kaynak Reuters'a yaptıkları açıklamada Trump'ın yakınındaki isimlerden Pompeo'nun AB liderleri ve birliğin üst düzey diplomatlarıyla Brüksel'de bir araya gelmeden önce küçük ama varlıklı bir NATO müttefiği olan Lüksemburg'un dışişleri bakanı Jean Asselborn ile Lüksemburg'da görüşmeyi planlanladığını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak diplomatik bir kaynak resmi programda yer almayan bu seyahatin yetkililerin Pompeo'ya randevu verme konusunda çekimser davranması sebebiyle iptal edildiğini söyledi. Ziyaretin Brüksel ayağı ise son dakikaya kadar gerçekleşecek gibi gözüküyordu.

Ancak Pompeo'nun takviminde önemli bir görüşme olmaması Brüksel'de seyahatin amacına ilişkin soru işaretleri oluşmasına neden oldu. Seyahatin AB ayağında AB yetkilileri ile herhangi bir görüşme planlanmadığı gibi NATO ile ilgili de kamuya açık bir etkinlik bulunmuyordu.

Üçüncü bir diplomatik kaynak Washington'da geçtiğimiz günlerde yaşanan ve beş kişinin hayatını kaybettiği şiddet olaylarından sonra AB ülkelerinin Pompeo ile görüşmeyi "utanç verici" gördüklerini söyledi.

Lüksemburg Dışişleri Bakanlığı planın iptal edildiğini doğrularken konuya ilişkin detay vermedi. AB yetkilileri sorulara yanıt vermeyi reddetti.

Konge baskını

ABD Kongresi, 6 Ocak'ta Başkanlık Seçimi Seçiciler Kurulu Oylamasını onaylamak üzere ortak oturumla toplanırken Trump taraftarları Beyaz Saray önünde miting düzenlemişti.

Mitinge katılan on binlerce gösterici daha sonra Kongreye yürümüş, polisle göstericiler arasında arbede yaşanırken yüzlerce gösterici barikatları aşıp Kongre binasına girmişti.

Olaylara müdahale etmek üzere Kongreye Ulusal Muhafızlar sevk edilmiş, yaklaşık 4 saat süren baskının ardından güvenlik güçleri asayişi sağlamıştı. Olaylarda biri polis 5 kişi hayatını kaybetmiş, onlarca kişi yaralanmıştı.

 

Reuters, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU