Karantina ev kadınlarına yaramadı... İş yükleri arttı, mutfak giderlerinin yükselmesiyle kişisel ihtiyaçları için para ayırmaları güçleşti

Karantina süreci, ev kadınlarının iş yükünü artırdığı gibi mutfak giderlerinin artması ihtiyaçlarına para ayırmalarını zorlaştırdı. Muhtar Kemaloğlu'nun iddiasına göre evde ortak geçirilen zaman artınca eşlerini aldatan erkekler daha fazla yakalanır oldu

Ev kadınları,  en çok iş yükü olan toplum kesimleri arasında yer alıyor / Fotoğraf: AA

Pandemi toplumun çeşitli kesimlerinde farklı mağduriyetlere yol açtı.

Ev kadınları da çok gündeme getirilmese de sürecin mağdurları arasında.

Aile fertlerinin evde geçirdiği sürenin artmasının onlara daha fazla iş yükü olarak yansıdı.

Mutfak giderlerinin artması nedeniyle ev bütçesinden kendileri için harcama yapamaz hale geldiler.

Bunun yanında eşlerin geçirdiği zamanın artması beraberinde yeni sorunlara yol açtı.

Evde fazla zaman geçirilmesi kimi evlerde tartışmaların artması hatta şiddet olayların yaygınlaşmasını beraberinde getirdi. 

Ev kadınlarının durumunu konuştuğumuz kişilerden biri Beyoğlu Fetihtepe Mahallesi Muhtarı olan Melahat Kemaloğlu.

Kendisi de bir ev hanımı olan Kemaloğlu, dar ve orta gelirli insanların yoğun yaşadığı Fetihtepe Mahallesi'nin 30 yıllık erkek muhtarını geçen seçimde geçerek muhtarlığı kazanmıştı.

Çocukların da evde olması iş yükünü artırdı

Bu başarısında özellikle kadınların büyük desteği oldu.

Artık kendisini dert ortağı gören ev kadınlarının sorunlarıyla yakından ilgilenen ve onlar için projeler geliştiren Kemaloğlu, karantina sürecinin ev kadınlarının gerek iş yükünü gerekse de geçim sıkıntısını artırdığını söyledi. 

Kemaloğlu, okula giden çocuklar dahil olmak üzere bireylerin evde kaldığını hatırlatarak, "Önceden çocuklar öğleni beslenmeyle okulda geçirdiklerinden kadınların öğle yemeği hazırlamalarına gerek kalmıyordu. Çocuklar ve kimi zaman eşler de daha fazla evde olduğu için öğün sayısı da arttı. Dolayısıyla evde kadınların işi de arttı. Ayrıca mutfak masrafları da yükseldi. Hem eve para girmiyor hem de gider çok. Böyle olunca yardım isteyenler ve boşanmalar çok arttı mahallede" diye konuştu. 

melahat hanım.jpg
Melahat Kemaloğlu / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Parayı mutfak için harcayan kadınlar kendi ihtiyaçlarını unuttu"

Kemaloğlu, ev için ayrılan bütçeden artan mutfak giderlerinden dolayı ev kadınlarına para kalmadığını bu nedenle birçoğunun kendi kişisel ihtiyaçlarına para bulamadığını öne sürerek, şöyle devam etti:

Bir kadın çocuğu için ayakkabı istedi, temin ettik. Geldiğinde onun ayakkabısının da yırtık olduğunu fark ettim. Bana idare edebileceğini söylediyse de bir tane de ona ayakkabı temin ettik. Bu süreçte yırtık ve eskimiş ayakkabı ile gezen çok kadın var.

Evde geçirilen zamanın artması sürtüşmeleri de artırdı

Evde geçirilen zamanın artmasının eşler arasındaki sürtüşmeleri de artırdığını öne süren Kemaloğlu, bunun şiddet gerekçesiyle olaylarının da artmasına neden olduğunu öne sürdü.

Kemaloğlu'nun ilginç bir iddiası daha var. Pandemide şiddet ve aldatma gerekçesiyle ayrılıkların arttığını öne sürerek bunun nedenini şöyle iddia etti:

Erkekler eşleriyle beraber daha çok zaman geçirdikleri için daha fazla yakalanır oldular. Daha önceden işe gittiklerinden rahatça konuşuyorlardı. Şimdi evde olduklarından konuşurken veya mesajlaşırken yakalanmaları arttı.

"Sürekli arkalarını topluyorum"

İmece Ev İşçileri Sendikası Kurucu Üyesi Münire İnal, ev kadını veya ev hanımı gibi tabirleri kabul etmediklerini doğru adlandırmanın ücretsiz ev işçisi olduğunu söyledi.

Ev kadınlarının pandemi sürecinde yükünün daha da arttığını söyleyen İnal, kendinden örnek verdi:

Eşim ve iki oğlum birlikte yaşıyorum. Akşama kadar sürekli çay, kahve, yemek istiyorlar. Daha önce işe gittiklerinde bir kahvaltı hazırlarken artık öğlen ve akşam yemeği de düşünmem gerekiyor. Sürekli arkalarını topluyorum. İş yüküm çok arttı.

munire-inal-1.jpg
Münire İnal / Fotoğraf: karsimahalle.org

 

"Ev kadınları maddi açıdan zor durumda"

Pandemi nedeniyle birçok kadının ya kendisi ya da eşi çalışamadığı için maddi açıdan zor duruma girdiğini belirten İnal, sözlerini şöyle tamamladı:

Geçen bana bir kadın geldi. İçinde iç çamaşırı olmadığını, çamaşır alacak parası olmadığından bir kaza halinde bu şekilde doktora gitmekten korktuğunu söyledi. Düşünün pazardan yeni çamaşır alamayacak durumda olanlar var.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU