Proud Boys, Kongre ayaklanmasında "mutlak terör" yaratmakla övündü

Örgüt, ayaklanma günü için özellikle siyah giydiklerini belirtti

Proud Boys, siyah giyinip maske takma niyetini açıklamıştı (AFP)

Proud Boys (Gururlu Çocuklar) çarşamba günü yaşanan ABD Kongresi kalkışmasındaki rolünü, sosyal medyada sanal bir zafer turu atarak kutladı.

Güney Yoksulluk Hukuku Merkezi'nin (SPLC) nefret örgütü olarak tanımladığı ve seçim öncesindeki bir başkanlık tartışması sırasında Donald Trump'ın "geri çekilip hazırda beklemesini" söylediği grup, ayaklanmayla övünerek onu kendine mal eden mesajlar paylaştı.

Bir Proud Boys üyesi, grubun Telegram'daki sosyal medya sayfasına "Kolektif gücümüz Washington'daki siyasetçileri birkaç saat boyunca mutlak terör içinde bıraktı. Hain piyonlar (polisler) da dehşete düşmüştü" diye yazdı.

Sitelerin Hizmet Şartları'nı ihlal gerekçesiyle Twitter ve Facebook'ta yasaklanan aşırılıkçıları kucaklayan sosyal medya platformu Parler'da, Kongre kalkışmasını açıkça destekleyen Proud Boys şu ifadeleri kullandı:

Başkenti tahrip ediyor gibi görünmüyorlar. Görünüşe göre onu kurtarıyorlar.
Tanrı, Amerika'yı ve tüm yurtseverlerini korusun.

Proud Boys'un lideri Henry "Enrique" Tarrio, Washington DC'deki bir kiliseden çalınan Siyahilerin Hayatı Önemlidir pankartını yaktığı gerekçesiyle mitingden önce gözaltına alınmıştı. Tarrio'nun yüksek kapasiteli ateşli silah şarjörlerine sahip olduğu da tespit edilmişti.

Bir Washington DC yargıcı Tarrio'nun şehre girmesini yasaklamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kanun Önünde Sivil Haklar için Avukatlar Komitesi (Lawyer's Committee for Civil Rights Under the Law) bu olayın "Siyahilerin Hayatı Önemlidir Hareketi'ni destekleyen kiliseleri hedef alarak düzenlenen saldırılardan yalnızca biri" olduğunu ifade ederek, gruba "Metropolitan AME Kilisesi'ne yönelik ırkçı saldırı" gerekçesiyle dava açıyor.

Trump'ın sadık destekçilerinden Cumhuriyetçi Matt Gaetz, geçen akşamki Kongre oylaması esnasında Trump'ın ve Konfederasyon'un bayraklarını sallayarak ABD Kongresi'ni basan çoğunlukla beyaz, maskesiz ve sesli olarak Trump'ı destekleyen başkan destekçilerinden oluşan grubun, aslında antifa'nın (faşizm karşıtı siyasi hareket -ed.n.) ajanları olduğu yönündeki sağcı komplo teorilerini tekrarladı.

Bu iddianın hiçbir şekilde gerçeklerle desteklenmemesinin dışında; Proud Boys, 6 Ocak günü Washington DC'ye doğru yürüyüş sırasında faşizm karşıtı protestocuların gösterilerde genelde giyindikleri gibi siyah giyinip maske takma niyetini açıklamıştı.

Tarrio, Proud Boys'un Parler'daki içerik akışında grubun "tebdil gezerek ve daha küçük ekipler halinde Washington DC merkezine yayılabileceğini" yazmış ve şunu eklemişti: 

Ve kimbilir... bu etkinlik için tamamen SİYAH bile giyinebiliriz.

Ayaklanmada çekilen videolarda çite ilk saldıran ve polisle yumruk yumruğa kavga eden kişilerden bazılarının ağırlıklı olarak siyah giyindiği görülüyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU