Bilim insanları uyku hormonunu araştırıyor: Melatonin desteği Kovid’e çare olabilir mi?

"Bu bulgular, insanların doktora danışmadan melatonin alabileceği anlamına gelmiyor. Bunu belirtmek çok önemli"

Uykusuzluk problemiyle mücadele edenler genellikle melatonin takviyesi alıyor (Unsplash)

ABD'de bulunan Cleveland Clinic'ten araştırmacılara göre, uykusuzluk çekenlerin sıklıkla başvurduğu melatonin takviyesinin, Kovid-19'un önlenmesi ve tedavisinde kullanılması mümkün.

Hakemli bilim dergisi PLOS Biology'de yayımlanan araştırmada, uyku-uyanma döngüsünü düzenleyen melatonin hormonunun, hastalığa yakalanma olasılığında neredeyse yüzde 30 oranında düşüşle ilişkili olduğu ifade edildi.

Ancak New York Post'a göre araştırmacılar, Melatonin içeren besin takviyelerine dair ileri çalışmalar yapılması gerektiğini de ekledi.

Cleveland Clinic Genomik Tıp Enstitüsü'nden Araştırmacı Feixiong Cheng, şu uyarıda bulundu:

Bu bulgular, insanların doktora danışmadan melatonin alabileceği anlamına gelmiyor. Bunu belirtmek çok önemli.

Kovid-19 hastalarında melatoninin klinik açıdan yararlı olduğunu kanıtlamak için büyük ölçekli gözlem çalışmaları ve randomize kontrollü çalışmalar yapılmalı. Bu kritik öneme sahip.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Cheng ve ekibi, yaklaşık 27 bin kişiyi içeren bir Kovid veri kümesini yapay zeka kullanarak inceledi. Melatonin alan kişilerin test sonucunun pozitif çıkma olasılığının yaklaşık yüzde 28 daha az olduğunu keşfetti.

Melaton alan siyahilerdeki farkınsa çok daha belirgin olduğu anlaşıldı. Araştırmada konuyla ilgili şu ifadeler yer aldı:

Melatonin kullanımı, Afro-Amerikalılarda SARS-CoV-2 testinin pozitif çıkma olasılığında yüzde 52 oranında azalmayla ilişkili.

CBS televizyonuna bağlı KIRO 7'ye konuşan Cheng, “Bu sonucu aldığımızda çok heyecanlandık" dedi ve ekledi:

Bulgularımız hastalara yardımcı olsun.  Cleveland Clinic'teki hedefimiz ve görevimiz de budur.

ABD Başkanı Donald Trump da Ekim ayında Kovid-19 teşhisiyle hastaneye kaldırılmış ve tedavisi süresince çinko, D vitamini ve  melatonin takviyeleri almıştı.

 

Independent Türkçe, New York Post, KIRO 7

DAHA FAZLA HABER OKU