Sanders, koronavirüs desteğinin oylanması için savunma bütçesinin Senato'dan geçmesini engelleyecek

Vermont Senatörü şöyle dedi: Senatör McConnell ülkemizin çalışanlarına 2 bin dolarlık direkt ödeme sağlayacak bir doğrudan oylamayı kabul etmezse Kongre, Yeni Yıl arifesinde eve gitmeyecek. Haydi işimizi yapalım

Bernie Sanders, daha önce de Kovid-19 desteğinin artırılmasını istemişti (Reuters)

Koronavirüs yardımı ödemelerinin kişi başına 600 dolardan (yaklaşık 4 bin 430 TL) 2 bin dolara (yaklaşık 14 bin 480 TL) çıkarılmasını öngören tedbirin Temsilciler Meclisi'nden geçmesi üzerine Bernie Sanders, tasarıyı Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu ve daha önce Kovid-19 pandemisi sırasında doğrudan ödemelerin miktarını artırmayı hedefleyen girişimleri reddeden Senato'ya oylama için getirme sözü verdi.

Temsilciler Meclisi, destek ödemelerindeki artışı kabul ettikten sonra pazartesi gecesi Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'nı yeniden onayladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Vermont Senatörü, Senatonun Çoğunluk Lideri Mitch McConnell'ın Donald Trump'ın daha önce veto ettiği 740 milyar dolarlık (yaklaşık 5 trilyon 469 milyar 836 milyon TL) savunma bütçe tasarısını yeniden oylamak için salı günü gerçekleştirmek istediği hızlı oylamayı engelleyerek, kemer sıkma politikalarını savunan Cumhuriyetçilerle başkanın taleplerini karşı karşıya getirme ve senatörleri Yeni Yılın ilk günü boyunca Washington'da kalmaya zorlama sözü verdi.

İlerici senatör ve eski başkan aday adayı, pazartesi günü Temsilciler Meclisi'ndeki oylamanın ardından yaptığı açıklamada, "Mitch McConnell bu hafta Senato'da Trump'ın veto ettiği tasarıyı yeniden oylayıp Yeni Yıl için eve dönmek istiyor" dedi.

Sanders, "Senato işçi sınıfına 2 bin dolarlık doğrudan ödeme sağlayacak yasayı oylayana kadar itiraz edeceğim. Açık konuşayım, Senatör McConnell ülkemizin çalışanlarına 2 bin dolarlık direkt ödeme sağlayacak bir doğrudan oylamayı kabul etmezse Kongre, Yeni Yıl arifesinde eve gitmeyecek. Haydi işimizi yapalım" diye konuştu.

Başkan, neredeyse bir haftalık gecikmenin ardından pazar günü 900 milyar dolarlık (yaklaşık 6 trilyon 651 milyar 630 milyon TL) koronavirüs yardım paketini ve geniş kapsamlı yönetim harcama tasarısını imzaladı. Gecikmeler, Yeni Yıl arifesinde süresi dolacak evden tahliyelere ilişkin federal moratoryumla beraber 26 Aralık'ta geçerliliği sona eren milyonlarca kişiye yönelik federal işsizlik ödeneğinin kullanılamaz hale gelmesi tehlikesi doğurmuştu.

Kendi yönetiminin paketin koşulları ve kapsamıyla ilgili pazarlıkları yürütmesine ve Kongre'de iki parti tarafından kabulüne rağmen, Başkan Demokrat parlamenterlerin daha büyük ödemelere yönelik tekliflerini defalarca engelleyen Kongre'deki müttefikleriyle müzakerelerin aksine, parlamenterlere tek seferlik doğrudan ödemelerin miktarını 600 dolardan 2 bin dolara çıkarmalarını söylemişti.

Pazar gecesi yasa tasarına atacağı imzanın diğer taleplerine bağlı olduğunun sinyalini veren Başkan, Senato'nun "ödemeleri 2 bin dolara çıkaracak, 230. Madde'yi (sosyal medya şirketlerine yasal güvence sağlayan madde- çn.) geçersiz kılacak ve seçim hilesine yönelik soruşturma başlatacak bir oylama için süreç başlatması" konusunda ısrarcı olmuştu.

Trump, pazar gecesi yaptığı açıklamada şunları söylemişti:

Büyük teknoloji firmaları 230. Madde'yle korunmamalı! Seçim hileleri düzeltilmeli! Çok daha fazla para geliyor. Amerikan halkı için mücadelemden asla vazgeçmeyeceğim!

Demokratlar Başkan'ın son dakika itirazlarını fırsata çevirmeye yöneldi. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi pazartesi günü mecliste üçte iki çoğunluğun gerektiği bir oylamaya giderek süreci hızlandırdı. Önlem paketi 275'e karşı 134 oyla ucu ucuna geçti.

Senatör McConnel ise, Başkan'ın taleplerini ve Temsilciler Meclisi yasasını Cumhuriyetçilerin kontrol ettiği kanatta nasıl sunmayı amaçladığını açıklamadı.

En az bir Demokrat senatör, yani Massachusetts temsilcisi Ed Markey, Senatör Sanders'ı destekleyecek.

Markey, "Bu destek 44'ü Cumhuriyetçilerden gelen oylarla Temsilciler Meclisi'nden geçti. Senatodaki Cumhuriyetçiler de aynı şeyi yapmalı ve Amerikan halkına ihtiyaç duyduğu desteği vermeli" dedi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU