DSÖ Genel Direktörü uyardı: Kovid-19 son pandemi olmayacak

Tedros Adhanom Ghebreyesus, 27 Aralık Uluslararası Salgın Hazırlık Günü dolayısıyla görüntülü bir mesaj paylaştı

Dünyada Kovid-19'dan ölen kişi sayısı 1,76 milyonu geçti (AFP)

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Kovid-19’un insanlığın karşılaşacağı son pandemi olmayacağı konusunda uyarılarda bulundu.

Ghebreyesus, Birleşmiş Milletler’in pandemilerle mücadelede önleme, hazırlıklı olma ve işbirliğinin önemini göstermek için Uluslararası Salgın Hazırlık Günü ilan ettiği 27 Aralık’ta görüntülü bir mesaj paylaştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünyanın uzun zamandır panik içinde ve ihmallerle dolu olduğunu belirten DSÖ Genel Direktörü, bir salgına büyük paralar harcandığını, ancak o salgın bittiğinde unutulduğunu ve ileride yaşanacaklara karşı hiçbir girişimde bulunulmadığını belirtti. Bunun tehlikeli ve dar görüşlü bir döngü olduğunu ve anlamadığını söylerken sözlerine şöyle devam etti:

Tarih bize bunun son pandemi olmayacağını ve epidemiklerin hayatın bir gerçeği olduğunu söylüyor. Pandemi insanların, hayvanların ve gezegenin sağlığı arasındaki yakın bağları vurguladı.

Bangkok Post'un aktardığına göre, Ghebreyesus, insan sağlığını iyileştirmeye yönelik çabaların, iklim değişikliğini ve hayvanların durumunu da göz önüne alması gerektiğini, aksi takdirde başarılı olamayacağının altını çizdi. Geçen 12 ayda dünyanın altüst olduğunu, Kovid-19’un hastalığın ötesine geçerek toplumsal ve ekonomik zararlar verdiğini söyledi.

“Hepimiz pandeminin bize verdiği bütün dersleri öğrenmeliyiz” ifadelerini kullanan DSÖ Genel Direktörü, bütün ülkelerin her türlü acil durumu önlemek, tespit etmek ve azaltmak için hazırlık kapasitelerine yatırım yapması gerektiğini söyledi ve daha güçlü birinci basamak sağlık hizmeti sağlanması çağrısında bulundu. Halk sağlığına yapılan yatırımlarla “çocuklarımızın ve onların çocuklarının daha güvenli, dirençli ve sürdürülebilir bir dünya miras almasını sağlayabiliriz” dedi.

 

Independent Türkçe, Bangkok Post

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU