Kazakistan’da Sputnik V aşısının üretimine başlandı

Kazakistan’daki Karagandı İlaç Kompleksi bünyesinde, yeni tip koronavirüse karşı geliştirilen Rus aşısı Sputnik V’nin üretimine başlandı. Gamaleya Araştırma Merkezi ile AstraZeneca arasında da mutabakat zaptı imzaladı

Kazakistan'daki Karagandı İlaç Kompleksi bünyesinde aşamalı olarak 2 milyon doz aşının üretileceği açıklandı / Fotoğraf: AA

Kazakistan Başbakanlığından yapılan açıklamada, Başbakan Askar Mamin’in Karagandı eyaletindeki ilaç kompleksini ziyareti sırasında Rus aşısı Sputnik V’nin üretimini resmi olarak başlattığı bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamada, aşı üretimi ile ilgili anlaşmanın daha önce Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında yapıldığına işaret edilerek, "Kompleks bünyesinde aşamalar halinde 2 milyon doz aşı üretilecek" denildi.

Kazakistan’da üretilen sözkonusu aşı ile toplu aşılamanın şubat ayında başlatılmasının planlandığı aktarılan açıklamada, Başbakan Mamin’in "Öncelikle gönüllü olarak sağlık çalışanları, öğrenciler, kolluk kuvvetleri ve kronik hastalıkları olan kişiler aşılamaya alınacak" sözlerine yer verildi.

20201221_2_45963850_60833942.jpg
Kazakistan Başbakanı Askar Mamin’in Karagandı eyaletindeki ilaç kompleksini ziyareti sırasında Sputnik V’nin üretimini resmi olarak başlattığı açıklandı / Fotoğraf: AA

 

Gamaleya Merkezi ve AstraZeneca işbirliği mutabakat zaptı imzaladı

Rusya ve Birleşik Krallık’ta geliştirilen Kovid-19 aşılarını birleştirme kararı alan Gamaleya Araştırma Merkezi ile AstraZeneca, Rusya Doğrudan Yatırımlar Fonu ve R-Pharm eczacılık şirketinin dahil olduğu bir mutabakat zaptı imzaladı.

Sputnik V aşısının yüksek etkinlik gösterdiği sonucuna ulaşıldıktan sonra Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF) ve Gamaleya Araştırma Merkezi, AstraZeneca’ya 23 Kasım 2020’de şirketin kendi aşısının etkinliğinin artırılması için Sputnik V’deki bileşenlerden birinin kullanılmasını teklif etmişti.

AstraZeneca, Rus ve İngiliz aşılarını birleştirmeye yönelik işbirliği teklifini kabul etti

Teklifin kabul edilmesiyle AstraZeneca yıl sonundan önce başlayacak klinik araştırmalarında kendi aşısını Sputnik V aşısının adenovirüs serotip 26 vektörü ile birleştirerek kullanacak. Araştırmanın neticesinde AstraZeneca uzmanları bu tür bir yaklaşımla aşının etkinliğinin artması olasılığını inceleyecek.

Putin tüm tarafları tebrik etti

Video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen imza törenine katılan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, tüm tarafları tebrik etti.

Rus lider, "Tehlike enfeksiyonunun nihayet yenilgiye uğratılacağı ana azami düzeyde yaklaşmak için uluslararası işbirliğinin tüm imkanlarının kullanılması önemli. Rus uzmanların yüksek bilimsel düzeylerini teyit ederek bu genel göreve önemli katkı sunmasından çok memnunum" dedi.

 

Independent Türkçe, AA, Sputnik Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU