İspanya’da karanlık bir sayfa kapandı: Zihinsel engelliler zorla kısırlaştırılmayacak

Ülkede son 10 yılda binden fazla zorla kısırlaştırma uygulaması gerçekleştirildi

İspanya'da zorla kısırlaştırma uygulaması yıllardır protesto ediliyordu (Reuters)

İspanya’da yıllardır tartışma yaratan zihinsel engelli kişilerin kendi rızaları dışında zorla kısırlaştırılması uygulaması iptal edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İspanya hükümeti, dün yayımladığı kararnameyle uygulamayı sona erdirdiğini duyurdu. Uygulamanın insan hakları açısından ciddi bir anomali olduğu kaydedilen kararnamede “Son 10 yılda İspanya’da binden fazla zorla kısırlaştırma uygulaması gerçekleştirildi. Çoğu kadındı” ifadeleri yer aldı.

İspanya Engelli Bireyler Temsilcileri Komitesi de, İspanya yasaları uyarınca izin verilen en hasar verici insan hakları ihlallerinden birinin sona ermesinden memnuniyet duyduğunu bildirdi.

20. yüzyılın başında bilim dünyasında birçok destekçisi bulunan öjenik kavramı, "sağlıksız" bireylerinin üremesinin engellenmesi yoluyla insan ırkının genetik olarak ıslahını öngörüyordu. Zihinsel engellilerin kısırlaştırılması uygulaması, hâlâ ABD’nin birçok eyaletinde yasal olarak devam ediyor. Ülkede 1970’lerin ortasına kadar 60 binden fazla kişi bu uygulama kapsamında zorla kısırlaştırılmıştı.

Ötenazi yasası da meclisten geçti

Öte yandan, İspanya'daki sol koalisyon hükümetinin girişimiyle meclise getirilen ötanazi yasası da kabul edildi. Ülkede 20 yılı aşkın süredir tartışmalara neden olan ötanazi yasası, mecliste yapılan oylamada 138 aleyhte oya karşı 198 lehte oyla kabul edilip senatoya gönderildi.

Yasanın, senato ve ardından yine mecliste onaylanıp, 2021 yılının ilkbaharında yürürlüğe girmesi öngörülüyor.

Ötanazi için İspanyol vatandaşı ve 18 yaşından büyük olmak şartları getiren yasaya göre, tedavisi mümkün olmayan, fiziksel veya zihinsel büyük acıya maruz kalan çaresiz hastalıklara yakalananlar kendi istekleriyle bunu talep edebilecek. İspanya böylece Belçika, Hollanda, Lüksemburg, Kanada ve Avustralya'nın ardından ötanazinin yasal olduğu dünyadaki 6. ülke olacak.


Independent Türkçe, RT, AA

DAHA FAZLA HABER OKU