DSÖ: Birleşik Krallık’ta tespit edilen Kovid-19'un yeni türü mevcutlarından farklı davranmıyor

Dünya Sağlık Örgütü, Birleşik Krallık’ın bazı bölgelerinde tespit edilen yeni tip koronavirüsün yeni türünün, virüsün mevcut türlerinden farklı davrandığına dair bir kanıt olmadığını açıkladı

Sağlık Bakanı Matt Hancock, Birleşik Krallık'ın güneydoğusunda bazı bölgelerde Kovid-19'un hızla yayılan yeni bir türünün bulunduğunu açıklamıştı. DSÖ'den açıklama geldi / Fotoğraf: AFP

Birleşik Krallık’ın güneydoğusunda "Kovid-19'un daha hızlı yayılan yeni bir türünün" bulunduğu haberlerine ilişkin Dünya Sağlık Örğütü'nden (DSÖ) açıklama geldi.

Örgütün İsviçre'nin Cenevre kentindeki merkezinde düzenlenen basın toplantısında konuya ilişkin soruyu cevaplayan DSÖ Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan, "Birleşik Krallık’ta 1000 kişide bildirilen bu genetik varyantın farkındayız" dedi

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birleşik Krallık’ta uzmanların yeni türü incelediğini belirten Ryan, "Kovid19'un pek çok varyantını gördük. Bu virüs, zamanla gelişiyor ve değişiyor" ifadesini kullandı.

Ryan, pozitif çıkan numunelerdeki sekans analizlerinin açıklanması için Birleşik Krallık’a  çağrıda bulunarak, bunun Kovid-19'un daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayacağına işaret etti.

"Değerlendirmelerimiz devam edecek"

Aynı soruya ilişkin Birleşik Krallık’ta yetkililerden aldığı son dakika bilgisini paylaşan DSÖ'nün Kovid-19'a karşı mücadele ekibi lideri Maria Van Kerkhove ise "Şimdiye kadar bu varyantın farklı davrandığına dair bir kanıt yok ama elbette, bunu doğru bir şekilde değerlendirmek için temkinli davranıyoruz" dedi.

Kerkhove, uzmanların, Kovid-19'un tüm türlerinde olduğu gibi, yeni tespit edilen türde de nötralize edici antikorların gelişiminde herhangi bir değişiklik olup olmadığına baktığını belirtti.

Sağlık Bakanı açıklamıştı

Sağlık Bakanı Matt Hancock, parlamentoda yaptığı açıklamada, Birleşik Krallık’ın  güneydoğusunda bazı bölgelerde Kovid-19'un hızla yayılan yeni bir türünün bulunduğunu aktarmıştı.

Bu türle beraber vaka sayısının hızla arttığını ve Dünya Sağlık Örgütünü bilgilendirdiklerini kaydeden Hancock, bu türün diğer türlerden daha ciddi hastalığa yol açma ihtimalinin düşük olduğunu belirtmişti.

Kısıtlamalar sıkılaştırıldı 

3. aşama kısıtlamalar kapsamında,

  • Kafeler ve restoranların sadece paket servisi yapmasına izin verilecek, barlar kapatılacak. 
  • İnsanlar birlikte yaşamadıkları kişilerle kapalı mekanlarda ve evlerin bahçelerinde görüşemeyecek.
  • Futbol stadyumları taraftarlara kapatılacak, kapalı spor salonları hizmet veremeyecek.
  • Tiyatrolar da kapılarını bir kez daha kapatmak zorunda kalacak.

64 bin 170 kişinin Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği ülkede, 5 Kasım-2 Aralık'ta ulusal çapta karantina uygulanmıştı.

Karantinanın bitmesiyle bahar aylarına kadar süreceği belirtilen aşamalı önlem planı hayata geçirilmişti.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU