Küresel intihar oranında erkekler kadınların iki katına yaklaşırken, Irak'ta canına kıyanların yüzde 80'i kadın

Dünya çapında her 40 saniyede bir kişi hayatına son veriyor

Irak'ın başkenti Bağdat'tan bir görüntü (Reuters)
 

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) verilerine göre, Irak'ta 2019'da yüzde 80'i kadın olmak üzere yaklaşık 600 kişi hayatına son verirken, bin 112 kişi de intihar teşebbüsünde bulundu. Bu da günde ortalama bir kişinin intihar ettiği, üç kişinin de intihara kalkıştığı anlamına geliyor.

Ülkede 2018'de 519, 2017'deyse 422 kişi hayatına son vermişti.

Örgütün küresel istatistiklerine göre yılda 800 bin kişi intihar ediyor. 

Öte yandan, erkekler arasında intihar oranları 2008'de kadınlara kıyasla 1.8 kat daha fazlayken, bu oran 2015'te 1.7 olarak belirlenmişti. 

DSÖ Irak Temsilcisi Dr. Adham Ismail, intiharın kürsel kamu sağlığı politikalarında önemini hatırlatarak Irak'ta da buna yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi. 

Yıllar boyunca ekonomik zorluklar ve çatışmalar nedeniyle zihinsel sağlık problemleri yaşayan Irak halkı, şimdi de koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulamanan sokağa çıkma yasağı ve kısıtlamalarla yeniden zor bir döneme girdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kamu sağlığı çalışanları, Kovid-19 kısıtlamalarının toplumdan soyutlanma, kaygı, belirsizlik, işsizlik, kronik stres gibi sorunlara yol açabileceğini belirtti.

Ayrıca salgından ötürü oluşan ekonomik zorlukların madde bağımlılığı ve depresyon gibi sorunları derinleştirebileceği uyarısında bulunuldu.  

Irak'taki intihar oranlarını etkileyen faktörler arasında fiziksel sağlık koşullarının yanı sıra aile içi şiddet olayları da yer alıyor. 

Irak Sağlık Bakanlığı'nda Akıl Sağlığı Ulusal Danışmanı Dr. Emad Abdülrezzak, "yüksek riskli gruplara öncelik verilmesi, erken teşhis ve uygun tedavi yöntemlerinin geliştirilmesinin önemine" vurgu yaptı.


Independent Türkçe, WHO

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU