Asgari ücret 2010 yılından bu yana ilk kez 300 doların altına indi

2020 Ocak ayında 392 dolar karşılığı 2 bin 324 lira olarak belirlenen asgari ücret, yılın sonunda 296.8 dolara geriledi. Böylece asgari ücret 2010 yılından bu yana ilk kez 300 doların altına inmiş oldu

Kurdaki artışla asgari ücret 10 yıl sonra yeninden 300 doların altına indi / Fotoğraf: AA

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2021 yılı asgari ücretinin belirlenmesi için ilk toplantısını 4 Aralık’ta yaptı. İlk toplantıda masada rakam konuşulmazken ikinci toplantının 15 Aralık, üçüncü toplantının ise 22 Aralık’ta yapılacağı açıklandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Asgari ücret bekleyişi devam ederken, kurlardaki gelişime bağlı olarak, halen yürürlükte olan asgari ücretin döviz cinsinden değeri de erimeye devam ediyor.

asgaritrukei.jpg
Aralık 2010'da 386 dolar olan asgari ücret Aralık 2020'de 296 dolara geriledi / Tablo: Dünya Gazetesi

DÜNYA gazetesinin yaptığı hesaplamalara göre, 2020 yılı Ocak ayında 392 dolar karşılığı 2 bin 324 lira olarak belirlenen asgari ücret, yılın sonunda 296.8 dolara geriledi. Böylece asgari ücret 2010 yılından bu yana ilk kez 300 doların altına inmiş oldu.

asgarimaas.jpg
AB ülkelerinde asgari ücretin bir yıldaki değişimi / Tablo: DÜnya Gazetesi

 

Avrupa’da asgari ücret

Türkiye’de 300 doların altına inen asgari ücret ile AB ülkeleri arasındaki makas da iyice açılmış oldu. Avrupa’da şu an Türkiye’ye en yakın asgari ücret 371 dolar ile Bulgaristan. En yüksek asgari ücret ise 2 bin 548 dolar ile Lüksemburg’da uygulanıyor.

TÜİK kalori ihtiyacına göre hesaplıyor

Türkiye’nin 2021’de büyümesini hızlandırma arayışında asgari ücret kritik bir rol oynayacak.

Teknik olarak asgari ücretin belirlenmesinde TÜİK’in yaptığı ve genellikle üçüncü toplantıya sunulan bir işçinin kalori ihtiyacına bağlı olarak aylık geçim için yapması gereken harcama önemli rol oynuyor. TÜİK bu hesaplamayı, hafif, ota ve ağır işlerde çalışan bireylerin günlük kalori tüketimine bağlı olarak hesaplıyor. Hangi besin gruplarını baz aldığı açıklanmamakla birlikte genel olarak resmi bir nitelik taşıyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını 15 Aralık’ta TİSK’te, 22 Aralık’ta ise TÜRKİŞ’te yapacak. Tarafların bu toplantıda önerilerini sunması da bekleniyor.

Asgari ücret için kim ne kadar istedi?

Asgari ücret talebi konusunda Türk İş ve Hak iş henüz rakam açıklamadı. DİSK ise asgari ücretin net 3 bin 800 TL olmasını talep etti.

Siyasi partilerin de asgari ücret konusunda önerileri oldu.

AK Parti dışındaki partilerin asgari ücretle ilgili önerileri şöyle:

MHP: Asgari ücretin açlık sınırı olan 2 bin 517 TL’de tutulmasını istedi. Ayrıca işçilere ulaşım desteği sağlanmasını teklif etti.

CHP: Asgari ücretin en az 3 bin 100 TL olması gerektiğini tavsiye etti.

İyi Parti: 2021 yılında uygulanacak asgari ücretin 3 bin TL olmasını ve asgari ücretliden kesilen vergilerin kaldırılmasını istedi.

HDP: Asgari ücretin net 4 bin TL olması yönünde görüş bildirdi.

TİP: Ülkenin yarısı asgari ücretle çalışırken, asgari ücret ortalama ücret olmuşken işçinin ayda 2500 TL mi 3000 TL mi alması gerektiği tartışmasını reddediyoruz! Asgari ücretin adı İnsanca Ücret olsun, belirlenecek ücret en temel insani gereksinimleri karşılasın.

Saadet Partisi: Asgari ücret artışı yüzde 40 olan gerçek enflasyon üzerinden hesaplanmalı.

DEVA Partisi: Türkiye’deki asgari ücretin ‘ucuz işçi’ ülkesi olarak bilinen Çin’den bile düşük olduğunu açıkladı. Türkiye’deki ailelerinin 2 bin 517 TL’lik açlık sınırının altında yaşadığını duyurdu. Ancak asgari ücret konusunda rakam önermedi.

Gelecek Partisi: Net asgari ücretin 3 bin 300 TL olmasını teklif etti.

Erdoğan: Temennim isabetli bir karar çıkar ve yola devam ederiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2021 yılı asgari ücretine ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine görüşmelerin devam ettiğini belirterek, “Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız, işveren ve işçi kesimiyle görüşmeleri yürütüyor. Konu daha sonra bizim de önümüze gelecek. Adımları birlikte atacağız. Temennimiz isabetli ve hayırlı bir karar çıkar ve yola devam ederiz” ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe, Dünya

DAHA FAZLA HABER OKU