Çin’in koronavirüs aşısı Sinovac’ın yüzde 97 etkin olduğu açıklandı

Kaç katılımcının enfeksiyonlu olduğu bilgisi paylaşılmadı

Endonezya'nın devlet kontrolündeki ilaç şirketi Bio Farma, testlerden elde edilen ara verilere göre Çin'in Sinovac şirketi tarafından geliştirilen koronavirüs aşısının %97 etkililik düzeyinde olduğunu açıkladı.

Bio Farma şirketi basın sözcüsü Iwan Setiawan, "Klinik test ekibimizin bir ay içinde elde ettiği ara verilere göre aşı %97'ye kadar etkili" diye açıkladı.

Bio Farma, 1,600 katılımcının olduğu deneyde kaç katılımcının enfeksiyonlu olduğuna ilişkin bilgiyi paylaşmadı.

Setiawan, Bio Farma'nın nihai sonuçları bekleyeceğini ve aşının kitlesel dağıtımı için Endonezya gıda ve ilaç kurumunun ocak sonunda acil kullanım iznini verebileceğini açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Diğer firmalarla da anlaştılar

Sinovoc ile yıl sonuna kadar 30 milyon doz aşı alımı için iş birliği yapan Endonezya, İngiliz-İsveç ilaç şirketi AstraZeneca’nın geliştirdiği potansiyel Kovid-19 aşısı için de 100 milyon dozluk anlaşma yaptığını açıklamıştı.

Endonezya, 11 Ağustos’ta, yaklaşık 2 bin gönüllüyle Sinovac’a ait Kovid-19 aşı adayının üçüncü aşama klinik çalışmalarına başlamıştı.

Türkiye de alıyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çinli Sinovac'tan 50 milyon doz alımı için anlaşma yapılan aşının uygulanmasına Aralık sonu gibi başlanacağını, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu aşı miktarının ise 100 milyon doz olduğunu söylemişti.

Koca, Çin'den daha fazla miktarda aşı almak istediklerini ancak alamadıklarını da ifade etmişti.

 

 

Reuters, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU