"Trump yönetimi 'İsrail karşıtı' saydığı ülkeler ve liderlerle ilişkileri gözden geçirecek"

ABD’nin Antisemitizmle Mücadele Özel Temsilcisi Carr “İlişki halinde olduğumuz bir ülkede antisemitizmin varlığı derin endişe sebebidir” dedi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 25 Mart’ta ABD Başkanı Donald Trump’la Oval Ofis’te bir araya geldi / Fotoğraf: Reuters

İsrail karşıtlığını Amerikan politikasında değişimin parçası olarak gören Donald Trump yönetimi, yabancı hükümetlerle ilişkileri gözden geçirme sinyali veriyor.

ABD’li bir yetkili, yönetimin antisemitizmi siyonizm karşıtlığıyla bir tutacak arayış içinde olduğunu belirtirken, bu çerçevede belli başlı ülkeler ve onların liderleriyle olan bağların yeniden değerlendirileceğini söyledi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Antisemitizmle Mücadele Özel Temsilcisi Elan Carr, Reuters’a yaptığı açıklamada, “ABD, diğer ülkelerle bağlarını gözden geçirmeye istekli ve ilişkili halinde olduğumuz bir ülkede antisemitizmin varlığı, kesinlikle derin bir endişe sebebidir” dedi. 

Bu adımın “yeni bir çığır açacağını” belirten Carr, siyonizm karşıtlığını “antisemitizmin başlıca türlerinden biri” olarak tanımladı. 

ABD’li Özel Temsilci Carr, “İki kavramı birbirine bağlamak, Yahudi dünyasında yer alan çoğumuzun ve ABD-İsrail arasındaki güçlü ilişkiyi savunan çoğumuzun bir süredir bildiği şeyi açıkça ortaya koyuyor: Bugün dünyadaki başlıca antisemitizm türlerinden biri, siyonizm karşıtlığının gölgesine sığınmaktır" ifadelerini kullandı.

Trump yönetiminin İsrail karşıtı hükümetler ve onların liderlerine karşı ne gibi bir tavır takınılacağına dair ayrıntılı bilgi vermeyen Carr, “Birincisi, her ülke ayrı bir diplomatik zorluk ve konuma sahip. İkincisi, yapmak istediklerimizi açığa vurmaya başlarsam bunların etkisi azalabilir” şeklinde konuştu.

Bazı siyasi analistlere göre, ABD'de yaklaşan 2020 başkanlık seçimleri öncesinde Yahudi seçmenler arasında rağbet gören bir hamlede bulunan yönetim, İsrail karşıtlığını antisemitizm biçimi olarak konumlandırma çabalarını artırıyor. 

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo martta yaptğı bir konuşmada, yönetim olarak kendilerini antisemitizmin bütün biçimleriyle “amansızca” mücadeleye adadıklarını söylemişti. Pompeo’nun antisemitizmle işaret ettiği aslında siyonizm karşıtlığıydı. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU