Eski yol arkadaşı Gün Zileli'den Doğu Perinçek'e tepki: Bol palavra sıkan ihtiyarlara benziyor

Zileli "Tam bir haddini bilmezlik ve geçmişi yeniden ve yalan yanlış yazmak Perinçek’in bu sözleri" ifadelerini kullandı

Fotoğraflar: Twitter / Gün Zileli, AA

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in 140journos tarafından hazırlanan "Kısmen iktidar" belgeselindeki açıklamalarına eski yol arkadaşı Gün Zileli'den yalanlama geldi. 

Zileli kişisel internet sitesinde "Çarkçıbaşı" başlığı ile yayımladığı yazısında "Doğu Perinçek, kısmen yanlış hatırladığı, kısmen de, kendi zamanından böbürlenmelerine karşı çıkacak az insan kaldığı için savaş ve gençlik yıllarıyla ilgili bol palavra sıkan ihtiyarlara benzemektedir giderek" diye yazdı. 

Zileli, Perinçek'in 1961 yerel seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi'ne ilk kez oy verdiğini söylemesini de "13 Şubat 1961 tarihinde kurulan Türkiye İşçi Partisi (TİP) doğal olarak bu seçimlere katılamadı" ifadeleriyle yalanladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Zileli'nin yazısının ilgili kısmı şöyle:

1961 yılında yerel seçimler olmadı, 15 Ekim 1961 tarihinde genel seçimler oldu. 13 Şubat 1961 tarihinde kurulan Türkiye İşçi Partisi (TİP) doğal olarak bu seçimlere katılamadı. TİP’in katıldığı ilk seçim, 17 Kasım 1963 tarihli yerel seçimlerdir. Dolayısıyla TİP ilk olarak bu seçimlerde radyo konuşmalarıyla sesini duyurdu. Genel Başkan Mehmet Ali Aybar bu seçimlerde radyo konuşması yapmakla birlikte, “işçiler, köylüler, marabalar…” hitabıyla büyük dikkat çeken konuşmaları yapan Aybar değil, Yaşar Kemal ve Avukat Orhan Arsal’dır (Bkz: Yarılma, s. 115-116). Zaten Doğu Perinçek’in “erken ‘60’lar”daki sola ilişkin bilgisi kısıtlıdır ve kulaktan dolmadır. Çünkü kendisi, “1961 yılındaki yerel seçimlerde” Aybar’ı dinlediğini iddia ettiği tarihte, DP’nin mirası için AP ile kavga halinde olan Ekrem Alican’ın Yeni Türkiye Partisi’nin (YTP) Gençlik Kolları üyesiydi, yani henüz solcu değildi. 1963 yılında TİP taraftarı olmuş olsa da, gelişmelerle henüz o kadar ilgili biri değilmiş ki, 1963 yılındaki yerel seçimlerin 1961 yılında yapıldığını sanıyor, emekçilere hitaplarıyla o seçimlerin kahramanları haline gelen Yaşar Kemal’i ve Orhan Arsal’ı hatırlamıyor.

"Tam bir haddini bilmezlik"

Zileli yazısında Perinçek'in "Deniz ve Mahir'in kulağını çektim" ifadesini de kullananmasına da tepki göstererek "Kendini dev aynasında mı görüyor, yoksa “çocukları” “cüce aynasında” mı, belli değil. Sanki kendisi orta yaşta bir öğretmen, Deniz’le Mahir de anaokulu öğrencisi! Oysa gerçeklikte yok böyle bir şey. Mahir’le, bırakın “kulağını çekmeyi” arkadaşça bir diyalogları bile yoktu. Çok sevecen bir insan olan Deniz, Doğu’nun bazı “nasihatlerini” ayıp olmasın diye dinlemiş olabilir, bilmiyorum. Hepsi bu. Tam bir haddini bilmezlik ve geçmişi yeniden ve yalan yanlış yazmak Perinçek’in bu sözleri" ifadelerini kullandı.

Zileli sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşımda ise "Yalnız bir noktayı açıklığa kavuşturmalıyım. 'D. Perinçek o zaman Mahir'in yanına bile yaklaşamazdı' türünden yorumlar çarpıyor gözüme. Aralarındaki gerginlik açısından söyleniyorsa itiraz etmem ama 1968-70 yıllarında Perinçek, Mahir'e göre çok daha ön planda bir figürdü" ifadelerini kullandı.

Yalçıner de tepki gösterdi

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın aralarında bulunduğu 25 sanıklı THKO davasından yargılanan ve daha sonra ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Mustafa Yalçıner de Perinçek'in sözleriyle ilgili olarak "Bu faşist demagogun yüzüne ne Deniz ne de Mahir bakıyordu! Kibirle 'kulak çekme'den söz eden bu zavallı ikisinin yanına bile yaklaşamazdı" demişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU