Samanyolu'nun gizemlerini çözme yolunda yeni adım: İki milyar yıldızın ayrıntılı haritası çıkarıldı

Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) Gaia uydusundan gelen veriler kullanılarak hazırlanan görselde Samanyolu'na eşlik eden en önemli iki galaksi, Büyük Macellan Bulutu (solda - BMB) ve Küçük Macellan Bulutu (sağda - KMB) gösteriliyor. Bu iki galaksi, görselde bir kısmı KMB'nin sol tarafında görülebilen 75 bin ışık yılı uzunluğundaki yıldız köprüsüyle birbirine bağlı (ESA/Gaia/DPAC)

Gökbilimciler, Samanyolu Galaksisi'ndeki yaklaşık iki milyar yıldızın şimdiye kadarki en ayrıntılı haritasını ortaya çıkardı.

Avrupa Uzay Ajansı'nın, Dünya'dan yaklaşık 1,5 milyon kilometre uzaklıkta süzülen Gaia Teleskobu'nun çıkardığı büyük ölçüde doğru harita, milyarlarca komşu güneşimizin konumunu, hareketini, parlaklığını ve rengini açığa çıkarıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bunları toplayan gökbilimciler, verilerin, Samanyolu'nun en derin gizemlerinden bazılarını gözler önüne sermesini sağlayabileceğini söylüyor. Bunların arasında galaksinin nereden gelmiş ve nereye gidiyor olabileceği de yer alıyor.

Araştırmaya öncülük eden Cambridge Üniversitesi'nden Dr. Floor van Leeuwen şunları söyledi:

Gaia, 2 bin kilometre uzaklıktaki bir saç telinin kalınlığını ölçmeye denk doğruluk oranıyla, çoğu binlerce ışık yılı ötede olan yüz milyonlarca nesnenin uzaklığını ölçüyor.

Bu veriler astrofiziğin belkemiklerinden biri. Komşu yıldızlarımızı ayrıntılarıyla analiz etmeyle galaksimizin kökeni ve geleceği gibi elzem sorularla uğraşma imkanı veriyor.

2013 yılında fırlatılan Gaia uydusu, Güneş ve Dünya arasında yerçekimsel açıdan kararlı Lagrange 2 (L2) noktası isimli yörüngede çalışıyor.

Bu galaksi araştırmacısı şimdiye dek neredeyse 2 milyar yıldızın konumu ve parlaklığını ölçtü. Büyüklüklerini ve renklerini detaylandırdı.

Gaia verileri, Güneş Sistemi'nin galaksi etrafındaki yörüngesinde dönerken "hafif" ivmelenmesini analiz ederek, gökbilimcilerin Samanyolu'nun kütlesini ölçmesine de imkan tanıyacak.

 

 

Güneş'in, saniyede yaklaşık 200 kilometre hızla yörüngesinde dönerken bir yıl boyunca galaksinin merkezine doğru saniyede 7 milimetre ivmelendiği düşünülüyor.

Gökbilimciler, Gaia uydusunun topladığı verileri kullanarak, Samanyolu'na eşlik eden en büyük galaksileri (Küçük ve Büyük Macellan Bulutları) de analiz edebilecek.

Bu iki galaksi, 75 bin ışık yılı uzaklıkta olduğu düşünülen bir yıldız köprüsüyle birbirine bağlı.

Araştırmaya fon sağlayan Birleşik Krallık Uzay Ajansı'nın Space Science (Uzay Bilimi) Başkanı Dr. Caroline Harper şunları söyledi:

Binlerce yıldır, yıldızları ve tam konumlarını not alıp detaylandırmakla meşgulüz. Bunlar insanlığın kozmosumuza ilişkin kavrayışını genişletti.

Gaia, son 7 senedir yıldızların konumlarını ve hızlarını haritalandırarak gökyüzünü izliyor. Onun teleskopları sayesinde şimdiye kadar bir araya getirilmiş en ayrıntılı, milyar yıldızlık üç boyutlu atlası bugün elimizde tutuyoruz.

Yeni veriler, Güneş'in 326 ışık yılı mesafesi içindeki ona görece yakın 300 bin yıldızın "istisnai doğruluktaki" ölçümlerini de içeriyor.

Araştırmacılar bu bilgileri, galaksinin gelecek 1,6 milyon yılda nasıl değişeceğini öngörerek Samanyolu'nun kaderi hakkında daha fazla bilgi öğrenmek için kullanmayı hedefliyor.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU