Moderna koronavirüs aşısını çocuklarda test etmeye başlayacak

Pfizer, aşısını çocuklarda ve gençlerde test etmeye başladı bile

Kovid-19 aşısı: Aşıya kim, ne zaman ve nasıl ulaşacak? (AP)

Biyoteknoloji şirketi Moderna, koronavirüs aşısını 12 yaş ve üzeri çocuklar üzerinde test etmeye başlayacak.

Uygulanabilir koronavirüs aşısını üreten ilk şirket Pfizer, aşının gençlerde ve çocuklardaki etkilerini görmek için testlere çoktan başladı.

Klinik deneylere 12 ila 18 yaşları arasındaki 3 bin gönüllü katılacak.

Clinictrials.gov sitesinde yer alan paylaşıma göre, deneyler Idaho, Minnesota, New York, Oklahoma, Teksas ve Utah olmak üzere 6 eyalette düzenlenecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Federal yetkililer, aşının 2021'de geniş çapta dağıtımına geçilmeden önce çocuklarda ve gençlerde test edilmesinin mühim olduğunu söyledi.

Hem Pfizer hem de Moderna'nın aşısı ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) onayını bekliyor. İlaçların durumunu tartışmak için FDA'nın 10 Aralık'ta toplanması bekleniyor.

Aşılara acil kullanım onayı verilmesi halinde ilk dozlar 21 Aralık kadar erken bir tarihte yapılabilir.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nden (CDC) yetkililer, sağlık çalışanlarının ve bakımevlerindeki yaşlıların aşılanacak ilk grup olmasını önermişti.

Birleşik Krallık'taki sağlık yetkilileri çarşamba günü aşıya onay vermişti.

Pfizer'ın aşısının yüzde 95 oranında etkili olduğu söyleniyor. Moderna'nın aşısınınsa yüzde 94 etkili olduğu bildirildi.

Her aşı da iki doz şeklinde uygulanıyor. Pfizer'in aşısını olanlar için ikinci doz, ilk dozdan üç hafta sonra verilecek. Moderna'nın aşısını olanlardaysa ikinci doz için ilkinin üzerinden 4 hafta geçmesi gerekecek.
 


CDC, sağlık çalışanları ve bakımevlerindeki yaşlılar aşılandıktan sonra, aşıya erişimde temel hizmet sektörlerinde çalışanlarına öncelik verilmesini öneriyor. Bu gıda ve tarım işçileri, kolluk kuvvetleri, eğitimciler, ulaşım işçileri ve acil durum müdahale çalışanlarını kapsıyor.

Her eyalet, özel çalışma gruplarının ilaca öncelikli erişim hakkı kazanması için temel hizmet sektörü çalışanı kategorisine dahil edilip edilmeyeceğini belirleme esnekliğine sahip olacak. 

The New York Times, Arkansas eyaletinin büyük kümes hayvanı çiftliklerinde çalışan işçilerin de temel hizmet sektörü çalışanı sayılmasını önerdiğini, Kolorado eyaletininse kayak sezonunda genelde ortak konutlarda kalan kayak sektörü çalışanlarını bu kategoriye dahil etmek istediğini bildirdi.

Sonrasındaysa, bağışıklık yetmezliği olanlara ve 65 yaş üzerindekilere öncelik tanınacak. Bazı eyaletler 75 yaş üzerindekileri, temel hizmet sektörü çalışanlarından önce aşılamayı tercih edebilir.

Federal yetkililer, aşının ilk 6,4 milyon dozunu FDA'nın ilaçları onaylamasından 24 saat sonra dağıtıma çıkarmayı planladıklarını belirtti.

Halkın 2021'in Mayıs veya Haziran ayına kadar aşılanmış olması bekleniyor.

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU