AB'nin en büyük fosil yakıt üreticisi Danimarka petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerine son veriyor

İklim Bakanı Dan Joergensen, “Fosil çağına artık son noktayı koyuyoruz” dedi

Danimarka geçen sene 2050’ye kadar iklim nötr olma taahhüdünü açıklamıştı (Reuters)

Avrupa Birliği’nin (AB) en büyük petrol ve doğalgaz üreticisi Danimarka, 2050’ye kadar Kuzey Denizi’ndeki enerji arama faaliyetlerini tamamen durdurma kararı aldı.

Parlamentoda dün akşam yapılan oylamada, Kuzey Denizi’nden fosil yakıt çıkarma faaliyetlerini 2050’de sonlandırma, planlanan arama ruhsatlandırma görüşmelerini ve ihaleleri iptal etme kararı onaylandı. Karar uyarınca ülke, mevcut platformlardaki çalışmalarını sürdürecek ancak yeni rezerv aramayacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hükümetin geçen sene karbon emisyonunu 2030’a kadar yüzde 70 azaltma ve 2050’de iklim nötr olma hedefini açıklamasının ardından, ülkenin petrol ve doğalgaz faaliyetlerinin geleceği tartışmalara yol açmıştı.

İklim Bakanı Dan Joergensen, yaptığı açıklamada “Fosil çağına artık son noktayı koyuyoruz” dedi. Greenpeace Danimarka’dan Helena Hagel de, Danimarka’nın iklime zarar veren fosil yakıta bağımlılığı bitirme konusunda diğer ülkelere örnek olacağını söyledi.

Kuzey Denizi’ndeki arama faaliyetleriyle ilgili yeni ruhsatlandırma süreci, enerji şirketi Total’in ekimde ihaleden çekildiğini açıklaması ve ihalede tek şirketin kalması sonucu belirsizliğe girmişti.

AB ülkeleri arasında petrol ve doğalgaz üretiminde ilk sırada yer alan Danimarka, Avrupa genelinde Norveç ve Birleşik Krallık’ın ardından üçüncü sırada. Tahminlere göre ülkenin 2020’de ham petrol üretimi 83 bin varili, petrol eşdeğeri üretimi 21 bin varili buluyor. Danimarka’nın arama faaliyetlerini sonlandırma ve yeni ihaleleri iptal etme kararının ülkeye 2,1 milyar dolara mal olması bekleniyor.

Danimarka’daki bağımsız bir hükümet danışmanlık kurumu, haziranda ülkenin iklim değişikliğiyle mücadele hedeflerine ulaşmak ve yeşil enerji ithal eden bir ülke olmak için Kuzey Denizi’ndeki enerji faaliyetlerine son vermesi gerektiğini bildirmişti.


Independent Türkçe, Reuters, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU