Hukukçulardan RTÜK’ün Habertürk kararına eleştiri

Hukukçular Osman Can, Adem Sözüer ve Rezan Epözdemir, kanala verilen cezanın hukuka uygun olmadığını dile getirdi. CHP'li Özel de verilen cezanın sebebinin kanalın Albayrak'ın istifasını yayınlamasıyla ilgili olduğunu ifade etti

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) Habertürk kanalına CHP milletvekili Ali Mahir Başarır’ın sözleri dolayısıyla verdiği ceza tartışılmaya devam ediyor.

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Can, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Anayasa Mahkemesi (AYM) içtihatlarını hatırlatarak CHP’li Başarır’ın sözlerinin ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilebileceğini söyledi.

Habertürk yayınında konuşan Prof. Can, şunları söyledi:

Bu ifade kullanıldığında 'Bu sözü açar mısınız, yanlış anlaşılmalara vesile olmasın' diye uyarıyor. Uyarı üzerine vekil, neyi kast ettiğini söylüyor. Aradan birkaç dakika geçiyor, moderatör yeniden konuyu açıyor. Bunun üzerine vekil, yeniden bir açıklama getiriyor. Yayının sonlarına doğru moderatör 'İfadelerinizi geri alıyor musunuz' diye soruyor. Vekil, 'Evet, ifadelerimi geri alıyorum' diyor. Habertürk kanalı yayın ilkelerinden bağımsız olarak o ifadenin düşünce özgürlüğü kapsamına girip girmediğinden bağımsız olarak kendince bir sorun görüyor ve müdahale ediyor.

“Yanlışlık dışında bir izahatı olamaz”

İfade problemli olsa bile bu ifadenin problemliliği konusunda, tarafsızlığı sağlamak konusunda ciddi bir hassasiyet gösteriyor. Ali Mahir Başarır bu ifadeyi kullandıktan sonra diğer konuklara söz veriyor. Ben böyle bir cezanın yanlışlıkla verildiği kanaatine sahibim. Yanlışlık dışında başka bir izahatı olamaz. RTÜK kanunu açık. Neye dayalı olarak böyle bir ceza verilebilir? Üstelik üst sınırdan verilmiştir bu ceza. Özel bir ağırlığının olması lazım, tam tersine Habertürk burada tüm hassasiyetlerini yerine getirmiştir. Böyle bir kararın neden verildiğini anlayamadım. Gerekçesine de bakmak gerekiyor bunu da zaman içinde göreceğiz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Prof. Sözüer: Sunucu gereken uyarıyı yapıyor

Türk Ceza Kanunu’nun mimarlarından Prof. Adem Sözüer de "Bir canlı yayında bir milletvekili daha sonra yanlış olduğunu ifade ettiği sözü geri alıyor. Oradaki sunucu da gereken uyarıyı yapıyor, diğer konuklar da... Bu çerçevede kalmışken tutup da herhangi bir sorumluluk gerektirecek davranışı olmayan kuruma bu yaptırım uygulanıyor" diyerek eleştirisini dile getirdi.

Sözüer, canlı yayın yapan kişilerin sorumluluğun her zaman gündemde olduğunu kaydederken şu ifadeleri kullandı:

Canlı yayında ben öyle birini davet ederim ki her gün hakaretamiz ifadeleri vardır, kışkırtıcı soru sorarım önünü açarım... Bu tür durumlarda gündeme gelebilir. Ama bir muhalefet partisinin üyesi çağrılmış, o konuda konuşması gereken bir insan. Canlı yayındaki sözünü de hemen düzeltiyor.

“Hakkını icra edene ceza verilmez”

Canlı yayında gereken özen de gösterilmesine rağmen bu kadar yaptırım, ceza hukukunun cezalarından da büyük yaptırım. Anayasadaki 'Basın hürdür, sansür edilemez' sözü de görünüşte kalır. Bu, 'Canlı yayınları yapmayın' demektir. Bütün iletişim ve hukuk fakültelerinde söylenen şeydir: Hakkını icra edene ceza verilmez. Basının haber verme hakkı, eleştiri hakkı... Canlı yayın da bu kapsamda kullanılan bir haktır. Toplumun bilgi edinme hakkı gerçekleştirilmiş oluyor. Basın kamusal bir görev görmektedir.

Son günlerdeki reform gündemine dikkati çeken Sözüer, Bu kadar reform rüzgarlarının en yüksek seste söylendiği anda kamusal görevini, anayasal hakkını kullanan kuruma canlı yayında milletvekilinin söylediği bir söz nedeniyle, söylenen tarafından kınanabilirliği kabul edilmişken en üst sınırlarda ceza verilmesi burada bir ölçü kalmadığını gösteriyor" diye konuştu.

“Gidip boğazını mı sıkacak?”

Hukukçu Dr. Rezan Epözdemir de program moderatörünün tutumuna dikkat çekerek, "Sunucu ne yapacak, gidip boğazını mı sıkacak? Sunucu daha nasıl tepki verebilir? Sözünü geri alma zaten bir özür beyanadır. Sunucu daha nasıl bir müdahalede bulunabilir?" dedi.

CHP’li Özel: Albayrak’ın istifasını verdiler diye…

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel de Habertürk’e verilen cezanın Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın istifasıyla ilgili olduğu görüşünü dile getirdi.

Dün TBMM’de basın açıklaması yapan Özel, şunları söyledi:

Habertürk televizyonu bu yayın için 5 program yayın durdurma ve en yüksek para cezasını vermişler. Reklam gelirlerinin yüzde 5'i.Tekrarında 10 gün kapatacak, tekrarında lisans iptal edecek. Konuşmacıya müdahale edilmemiş. Oysaki hepimiz biliyoruz, görüyoruz moderatör soruyor, sözlerini açmasını istiyor, konuyu açıklığa kavuşturmak için gayret gösteriyor. Ama bunları hiç görmüyorlar. Mesele eğri oturup doğru konuşacaksak şunu söyleyeyim. Bu mesele şundan kaynaklanıyor; 1780 kanal var Türkiye'de izlenebilen, HaberTürk Berat Albayrak'ın istifasını veren beş kanaldan biri. Yani, bakan damat Albayrak istifa edince, bunlar üç maymunu oynamayıp, gazetecilik yaptığı için Habertürk'e had bildirme, zaptırap altına alma ve ceza kesip Habetürk'ü giyotinin altında tutma, Habertürk'e sakın ha gazetecilik yapma cezasıdır.

Destici: Doğru bulmuyorum

Büyük Birlik Partisi (BBP) lideri Mustafa Destici de kararı "Ben şahsen Habertürk'ün bugüne kadar yayın politikasını göz önüne getirdiğimizde hep devletin bütünlüğünü, bayrağını, milletin birliğini, ezanı esas almıştır. Ben RTÜK'ün bütün bunlar ortada iken bir ceza vermiş olmasını şahsen doğru bulmuyorum, demokrasi açısından eksiklik görüyorum" ifadeleriyle eleştirdi.


Habertürk kanalında CHP’li Başarır, Tank Palet Fabrikası’nın satışına dikkati çekerken “Ordu Katar’a satıldı” ifadesini kullanmıştı. Hakkında soruşturma da açılan Başarır, ifadesinin yanlış anlaşıldığını belirtmişti.RTÜK, daha sonra Habertürk’te CHP’li Başarır’ın sözlerinden dolayı  kez program durdurma ve en üst sınırdan idari para cezası vermişti. RTÜK’ün bu kararı tartışmalara sebep olmuştu.

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU