BM: Salgın nedeniyle 2020, en az gelişmiş ülke ekonomileri için son 30 yılın kötü yılı

BM tarafından yayımlanan raporda, 32 milyon insanın aşırı yoksulluğa sürüklenebileceği uyarısında bulunuldu

Fotoğraf: AA

Birleşmiş Milletler (BM) Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının, "En Az Gelişmiş Ülkeler"e (EAGÜ) etkisine dair bir rapor yayımladı.

"2020 En Az Gelişmiş Ülkeler Raporu"na göre, başta gelir seviyelerindeki düşüş, yaygın işsizlik ve büyüyen mali açıklar nedeniyle EAGÜ'lerde 32 milyon insanın aşırı yoksulluğa sürüklenebileceği uyarısında bulunuldu. 

Raporda, salgın sonrası dünyadaki en fakir ülkelerin ekonomilerini yeniden inşa etme çabalarının, üretim kapasiteleri büyük ölçüde iyileştirilmediği sürece yetersiz kalacağına dikkat çekildi. 

Son 30 yılın en kötü ekonomik performansı

Söz konusu ülkeler salgın nedeniyle 2020'de son 30 yılın en kötü ekonomik performansını sergilediği öngörüsünde bulunulan raporda, 47 en az gelişmiş ülkede 1,06 milyar insanın yaşadığı aktarıldı.

Raporda, uluslararası topluma, En Az Gelişmiş Ülkelere finansal destek sağlanması çağrısında bulunuldu.

UNCTAD Genel Sekreteri Mukhisa Kituyi, rapora ilişkin video konferans yoluyla düzenlediği basın toplantısında, "Salgın bize EAGÜ'lerdeki yapısal dönüşümü sağlamak, dış şoklara maruz kalmayı azaltmak ve dayanıklılık oluşturmak için üretken kapasiteler geliştirme ihtiyacını acımasızca hatırlattı" değerlendirmesinde bulundu. 

 

Independent Türkçe, AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU