AİHM'den HDP'nin dokunulmazlık başvurusuna ret

Kararda HDP'nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 34. maddesindeki mağdur sıfatını taşıdığını iddia edemeyeceği belirtildi

Fotoğraf: AA

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), HDP'nin dokunulmazlıkların kaldırılması ve milletvekillerinin tutuklanmasıyla ilgili şikayetini kabul edilemez buldu.

 Alınan bilgiye göre, HDP Genel Merkezi, AİHM'e başvurarak "milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin 2016'da yapılan değişiklik ile bu değişiklik sonrası milletvekilleri hakkında verilen tutuklama kararlarından" şikayetçi oldu.

Başvuruda özellikle HDP'li milletvekillerini etkileyen dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin değişiklik nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ndeki (AİHS) ifade özgürlüğü, toplantı ve dernek kurma özgürlüğü ve serbest seçim haklarının ihlal edildiği ileri sürüldü.

Başvuruyu ele alan AİHM, başvuruyu kabul edilemez buldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AİHM'in oy birliğiyle aldığı kararda iddia edilen bu ihlallerden doğrudan etkilenen kişiler tarafından Mahkeme'ye birçok başvuru sunulduğu ve bu başvuruların halen derdest olduğu hatırlatıldı.

Değerlendirmeler sonucu HDP'nin, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 34. maddesindeki mağdur sıfatını taşıdığını iddia edemeyeceği belirtilen kararda, başvurunun kişi yönünden uygun olmaması ve kabul edilemez bulunması nedeniyle reddedildiği kaydedildi.

AİHS'in 34. maddesi, "Bu Sözleşme veya protokollerinde tanınan haklarının ihlal edilmesinden dolayı mağdur olduğunu öne süren her gerçek kişi, hükümet dışı kuruluş veya kişi gruplarının Mahkeme'ye başvurabileceğini" öngörüyor.

HDP'li 11 milletvekiline ait 25 dokunulmazlığın kaldırılması dosyası ise 21 Ekim'de TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması Hakkında Cumhurbaşkanlığı Tezkereleri, TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonuna sevk edilen HDP’li milletvekilleri şöyle:

Diyarbakır Milletvekili Salihe Aydeniz, Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk,  Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, TBMM İdare Amiri ve Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul,  Batman Milletvekili Feleknas Uca, Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Şırnak Milletvekili Nuran İmir,  Van Milletvekili Muazzez Orhan Işık.

Salihe Aydeniz ile Dersim Dağ'ın beşer, Berdan Öztürk ile Semra Güzel'in üçer, Muazzez Orhan Işık ve Remziye Tosun'un ikişer, Ömer Öcalan, Nuran İmir, Ayşe Sürücü, Feleknas Uca ve Mahmut Toğrul'un birer dosyası bulunuyor. 

 

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU