Japonya'nın intihar problemi büyüyor: Geçen ay 2153 kişi intihar etti

Pandemi, intihar konusunda en çok kadınları etkiledi

Japonya, duyguların çok da konuşulmadığı bir toplum olarak görülüyor (Reuters)

Eriko Kobayashi kendini 4 kere öldürmeye çalıştı. İlk seferinde gerçekten çok parasız olduğunu düşünerek intihara kalkıştığını söylüyor.

Şimdi 43 yaşına gelen kadın, artık akıl sağlığı sorunlarıyla ilgili kitaplar yazmış ve bir STK'dan düzenli para kazanan biri olsa da, koronavirüsün eskiden yaşadığı stresi geri getirdiğini ifade ediyor. 

Uzmanlar da küresel salgının; kitlesel işsizlik, sosyal tecrit ve kaygı gibi etkenleri büyüterek akıl sağlığı sorunlarına yol açtığının altını çiziyor.

İntiharın ciddi bir mesele olduğu Japonya, çoğu diğer ülkenin aksine konuyla ilgili verileri hızlıca açıklıyor.


Resmi rakamlara göre koronavirüsün toplamda 2 bin 87 kişinin ölüm sebebi olduğu Japonya'da yalnızca geçen ay 2 bin 153 kişi intihar ederek kendi canını aldı. 

Tokyo'daki Waseda Üniversitesi'nde intihar üzerine uzmanlaşan bir akademisyen olan Michiko Ueda, konuyla ilgili şöyle konuştu:

Biz tecrit bile yaşamadık. Kovid'in etkisi diğer ülkelere kıyasla çok az ancak yine de intihar sayılarında büyük bir artış gördük.
Bu, diğer ülkelerin de intihar rakamlarının benzer bir şekilde ya da daha fazla yükselebileceğine işaret ediyor.

Japonya yüz binde 18,5'le dünyanın en yüksek intihar oranlarından birine sahip. Bu durum; uzun çalışma saatleri, okul baskısı, sosyal tecrit, damgalama gibi sebeplerle açıklanmaya çalışılıyor. 

Geçen sene intihar yüzünden ölenlerin sayısı 20 bin civarına kadar düşerek, 1978'ten beri tutulan istatistiklerin en düşük rakamını ortaya koymuştu. Ancak bu yıla kadar düşüş gösteren rakamların aniden artması, gözleri koronavirüse çeviriyor. 

Kadınların intihar oranında yüzde 83 artış

Toplam intihar sayılarında erkekler Japonya'da da ezici üstünlükle başı çekiyor.

Diğer yandan kadınlardaki intihar eğiliminin artışı dikkat çekici. Geçen senenin aynı ayına göre, Ekim'de Japonya'da intihar eden kadınların oranı yüzde 83 arttı. Erkeklerde bu artış yüzde 22 civarında kaldı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kadınların otel, servis ve perakende sektörlerinde yarı zamanlı olarak çalışması ve işten çıkartılanların da genelde bu insanlar olması, bu artışı açıklayabilecek önemli bir sebep olarak görülüyor.

Kobayashi de, "Japonya kadınları gözardı ediyor. Burası kötü bir şey olduğunda ilk olarak en zayıfları yok eden bir toplum" diyerek pek çok arkadaşının işten çıkarıldığını doğruladı. 

Uluslararası yardım kuruluşu CARE'in dünya çapında yaptığı araştırmaysa pandemi sırasında kadınların yüzde 27'sinin akıl sağlığını koruma konusunda daha fazla zorlandığını, erkeklerdeyse bu oranın yüzde 10'da kaldığını bildirmişti.  

Araştırmaya göre gelirle ilgili endişeler ve pandemiyle birlikte çocukların da okullardan evlere gönderilmesi gibi değişiklikler sıkıntıya neden oluyor. Kendi işlerinin yanında yeni yükleri de üstlenmek zorunda kalan anneler, akıl sağlığını korumakta güçlük yaşıyor. 

"Sizin için bir yer"

Mart ayında 21 yaşındaki üniversite öğrencisi Koki Ozora, 24 saat boyunca aranabilecek bir alo intihar hattı başlattı. Bağışlarla desteklenen ve "Sizin için bir yer" adını taşıyan hattın günde 200'ü aşkın kişi tarafından arandığını, gönderilen yazılı mesajların yüzde 60'ına da 5 dakika içinde yanıt verdiklerini söylüyor. 

selinawang-cnn2.jpg
Koki Ozora, gönüllülerin ortalama 40 dakika boyunca arayanlarla ilgilendiğini ifade etti (Selina Wang/CNN)​​​​​​


Arayanların çoğunun kadın olduğunu belirten Ozora, aile içi şiddette yaşanan artışı da işaret ederek şu ifadeleri kullandı:

İşlerini kaybettiler, çocuklarını yetiştirmeleri lazım ama paraları yok. Bu yüzden intihara kalkıştılar.
Her gün 'Babam bana tecavüz ediyor' ya da 'Kocam beni öldürmeye çalıştı' gibi mesajlar alıyorum ve bu artış gösteriyor.

Çocuklar da baskı altında

Gençler arasında intiharın da yüksek olduğu ülkede Ozara'nın "Sizin için bir yer"ini 5 yaşındaki bir çocuk dahi aramış. 

Kaygılı aile üyeleriyle yaşayan çocuklar, okula da gidemedikleri için baskı altında. 

Ulusal Çocuk Sağlığı ve Gelişim Merkezi'nin 8 bin 700 yetişkin ve çocukla yaptığı araştırmaya göre, Japonya'da okul çağındaki çocukların yüzde 75'i pandemi yüzünden stres belirtileri gösterdi. 

"Konuşabilir miyim?" 

Ozora, yalnızlık ve akıl rahatsızlıklarıyla mücadele hakkında konuşmanın ayıplandığı ülkede pek çok kişinin telefonu "Yardım istemenin kötü olduğunu biliyorum ama konuşabilir miyim?" diye açtığını söylüyor

Utanç ve kaygı üzerine konuşulmaması da intihar oranlarındaki yüksekliği açıklayan nedenler arasında.

Ünlüler de intihar ediyor

22 yaşındaki profesyonel güreşçi Hana Kimura'nın intiharı gibi ünlülerin kendilerini öldürdüğü örnekler de topluma kötü örnek oluyor. 

Japon medyası bu haberleri aktarırken dikkatli davransa da ünlülerin intiharının sıradan insanların intihar oranını artırdığı tahmin ediliyor. 

Çözüm ne?

selinawang-cnn.jpg
43 yaşındaki Kobayashi pandeminin korkularını geri getirdiğini anlattı (Selina Wang/CNN)​​​​​​


Kendini 4 kere öldürmeye çalışan Eriko Kobayashi, kendisi için bulduğu çözümü şöyle anlatıyor:

Toplum önüne çıktım ve akıl rahatsızlığı ve depresyondan mustarip olduğumu anlattım. Bunu yaparken diğerlerini de bu yönde cesaretlendirmek istedim. 
Şimdi 43 yaşındayım ve hayat, yarıladıktan sonra daha eğlenceli gelmeye başladı. Hala yaşıyor olmaktan dolayı iyi hissediyorum.


Independent Türkçe, CNN International

DAHA FAZLA HABER OKU