Savcı, yapılmayan "Hilafet Konferansı" için 52,5 yıl ceza istedi

2017'de valilik kararıyla engellenen "Hilafet Konferansı" yapılmadı ama konuşmacılar "propagandasını" yapmakla yargılanıyor. Savcı mütalaada toplam 52,5 yıl ceza istiyor

Hilafet propogandası ve Hizbu't Tahrir üyesi olmakla suçlanan sanıklar hakkında ceza isteniyor / Fotoğraf: Köklü Değişim

İstanbul'da yapılması planlanan ancak İstanbul Valiliği kararıyla engellenen "Hilafet Konferansı" sonrası başlayan yargılamada mütalaa aşamasına geçildi.

Savcı, 2017'de yapılması planlanan ancak izin verilmediği için yapılamayan konferans için 4 kişi hakkında toplam 52,5 yıl hapis cezası istedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Konferans, Köklü Değişim dergisi tarafından 5 Mart 2017 Pazar günü "Dünya Hilafete Neden Muhtaç?" başlığıyla yapılmak istense de valilik kararını gerekçe gösteren Bayrampaşa Kaymakamlığı konferansın yapılmasını engelledi. 

Bir süre sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, konferans konuşmacıları; Mahmut Kar, Abdullah İmamoğlu, Musa Bayoğlu ve Osman Yıldız hakkında soruşturma başlattı.

Tebligat için emniyete gittiler, gözaltına alındılar

Soruşturma kapsamında tebligat yapılmak istenen Mahmut Kar ve Osman Yıldız emniyete davet edilmiş, tebligatı almak için emniyete giden isimler ise gözaltına alınmıştı.

Kar ve Yıldız 8 gün gözaltında tutuldu. 

Soruşturma kapsamında Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Dairesi'nin gönderdiği "Bilgi Notu" da dosyaya girdi.

Söz konusu evrakta, salt propagandayla ülke yönetiminin ele geçirilmesinin mümkün olmadığı ileri sürülerek, ''Terörün tanımında yer alan cebir ve şiddet kullanmadan, baskı, korkutma, yıldırma, sindirme veya tehdit yöntemlerinden birini kullanabilecekleri, bu şekilde de amaçlarına ulaşamazlar ise cebir ve şiddet yöntemlerini her halükarda kullanacakları aşikardır'' denildi.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan dava ise son aşamaya girdi.

Cumhuriyet Savcısının verdiği mütalaada 4 sanık hakkında "Hilafet propagandası" ve "Hizbu't Tahrir yöneticiliği ve üyeliği" suçlamalarıyla istenen ceza toplamda 52,5 yıl.

AYM'nin hak ihlali kararı var

Yargıtay, daha önce Hizbu't Tahrir hakkında verilen kararlarda "ileride silaha başvurabilecekleri" gerekçesine dayanarak onamıştı.

Bu kararları inceleyen Anayasa Mahkemesi, 2018 ve 2019'da ayrı ayrı hak ihlali kararları vermişti.

Dergi, kapaktan hilafet istemişti

Hilafet tartışmaları geçtiğimiz temmuz ayında da gündemdeydi. 

Yeni Şafak gazetesiyle aynı yayın grubuna bağlı olan Gerçek Hayat dergisi, kapaktan hilafet çağrısı yaparak "Şimdi değilse ne zaman" diye sordu.

Gerçek Hayat'ın bu çağrısı Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'in tepkisini çekmişti.

Üst düzey tepkiler gelse de dergi hakkında bir hukuki yaptırım olmadı.


Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU