"3600 ek göstergenin çıkartılması onbinlerce öğretmenin emekli olmasını, bir o kadarına da kadro imkanı sağlayabilir"

Maaşlarının çok düşmesi nedeniyle öğretmenler 65 yaşına kadar emekli olmayı tercih etmiyor. Bu da genç öğretmenlerin kadro bulmasını güçleştiriyor. 3600 ek göstergenin çıkmasının bu düğümü çözebileceği öne sürülüyor

Yaşını almış öğretmenler iyi koşullarda emeklilik, genç öğretmenler de atama için 3600 ek göstergenin çıkmasını bekliyor / Fotoğraf: AA

Bugün 24 Kasım Öğretmenler Günü.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "24 Kasım Öğretmenler Günü" dolayısıyla 19 farklı ilde görev yapan öğretmenlerle videokonferans yöntemiyle görüştü.

Kılıçdaroğlu, birinci önceliğin atama bekleyen öğretmenlerin bekledikleri 60 bin kişilik kadronun doldurulması olduğunu söyledikten sonra uzun yıllardır gündemde olan 3600 ek gösterge talebine dikkati çekti. 

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, "3600 ek gösterge çıkarsa emin olun en az 100 bin öğretmen emekli olacak. Şu anda '3600 ek gösterge çıkacak' diye emekliliğini doldurduğu halde emekli olmayan çok sayıda öğretmen var. Umutla bekliyorlar" dedi. 

Kılıçdaroğlu, ek göstergenin kabulü ile onbinlerce öğretmenin emekli olmasıyla onlardan boşalan yerlere 60-70 bin öğretmenin kadrolu olarak alınabileceğini ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

O zaman soru şu; Milli Eğitim Bakanlığı'nın önündeki engel nerede? MEB'in önündeki engel Hazine ve Maliye Bakanlığı, çünkü kadrolar oradan tahsis ediliyor. Kadrolar tahsis edildikten sonra ilgili bakanlıklar bu kadroları kullanabiliyorlar. Hazine ve Maliye Bakanlığı mali olarak çok zor durumda olduğu için bu kadroları vermiyor.

3600 ek gösterge nedir?

Öncelikle 3600 ek gösterge, devlet memurlarının maaşları hesaplanırken kullanılan bir katsayı.

Ek göstergenin yüksek olması maaşları da etkiliyor.

Ek göstergenin önemini ilk olarak konuyu yeniden gündeme taşıyan Kılıçdaroğlu'nun eğitim danışmanı Birleşik Kamu İş Sendikası MYK Üyesi Ali Taştan'a sorduk.

alitaştan.jpg
Ali Taştan / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Taştan, emekli oldukları zaman maaşları düşeceğinden dolayı öğretmenlerin görevden ayrılmayı düşünmediklerini söyledi.

"Şu an 25 yıllık bir öğretmen 5100 lira maaş alıyor" diyen Taştan, "Emekli olunca bu maaş 3 bin - 3100 lira arasına geriliyor. Ek dersi de kesiliyor. Ek dersi kesilince yüzde 40 - 50 civarında kaybı oluyor" dedi.

Diğer memuriyetler durumun farklı olduğunu söyleyen Taştan, şöyle konuştu: 

Bir polis memuru 6 bin lira maaş alıyor emekli olunca çok kaybı olmuyor. Bizim ek derslerimiz de kesildiği için diğer memurlardan farklıyız, maaşlarımız çok düşüyor. Ama 3600 ek gösterge verilir bunun yanı sıra makam tazminatı da verilirse minimum 100 bin öğretmen emekli olur. Bugün yaş haddini doldurmak üzere olan 64 -65 yaşına gelmiş arkadaşlarımız geçim sıkıntısından ya da çocukları okuduğu maaşları düşeceği için emekli olamıyorlar. O nedenle kadrolar boşalamıyor. Normalde 30 yılı dolduran öğretmenler emekli olurlar dinlenirlerdi ama 65 yaşın son ayına kadar artık arkadaşlarımız çalışıyorlar. Neden maddi zorluklar içinde olduklarından.

"Kadro bekleyen genç öğretmenlere yer açılır"

Taştan, 3600 ek göstergenin çıkarılmasının öğretmenlerin emekli maaşında 700-800 lira fark yaratacağını belirterek, "Makam tazminatı da verilirse öğretmenlerin emekli maaşı daha iyi duruma gelir. Bu da yaşı gelmiş öğretmenlerin emekli olmasını kolaylaştırır. Bu sayede atanamayan öğretmenler de kendine kadro bulmuş olur ve eğitim kadrosunun gençleşmesinin önü açılmış olur" ifadelerini kullandı. 

 

feray.jpg
Feray Aytekin / Fotoğraf: Twitter@ferayayd

 

"3600 ek gösterge en temel kamusal emeklilik hakkı"

Eğitim Sen Başkanı Feray Aytekin ise 3600 ek göstergenin tüm öğretmenler için en temel kamusal emeklilik hakkı anlamına geldiğini vurguladı.

Aytekin, "Emekli olduklarında arkadaşlarımızın insanca yaşayabilecekleri bir ücretle yaşamlarına devam etmeleri anlamına geliyor" diyerek kendileri için 3600 ek göstergenin önemini özetledi.

"Bu hakkımız seçim meydanlarında defalarca dile getirildi aynı zamanda siyasi iktidar tarafından da ifade edilerek sürekli kullanıldı" diyen Aytekin, şöyle konuştu: 

MEB tarafından da bu konuda kesinlikle adım atılacağı söylenmesine rağmen sadece seçim süreçlerinde bu en temel hakkın söylemlerde kullanıldığını gördük. Oysa kamusal emeklilik hakkı tüm öğretmenlerin en temel hakkı. Bugünkü koşullarda öğretmenler emekli olduktan sonra da çalışmak zorunda kalıyor, zor koşullarda ayakta kalmaya çalışıyorlar. Burada da yine siyasi iktidarın tercihi olduğunu görüyoruz. Şu an yaşadığımız ek gösterge tartışması siyasi iktidarın kamu kaynaklarını ve bütçeyi ısrarla eğitim emekçileri ve öğretmenler için kullanılmama tercihinin bir sonucudur.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU