Avrupa koronavirüsü yenmek için güçlerini birleştirmek zorunda

AB'nin test ve takip, zorunlu tecrit ve diğer kamu sağlığı alanlarında ortak bir stratejiye ihtiyacı var

Dünya Sağlık Örgütü, geçen ay Avrupa'nın salgının "merkez üssü" olduğunu açıkladı (AFP)

Ekonomimizi kurtarmanın tek yolu virüsü yenmek.

Kovid-19 pandemisinin ikinci dalgası Avrupa'daki sağlık sistemlerine ciddi bir yük bindiriyor. Virüsün yayılmasını hızla kontrol almak, hem sağlık hem de ekonomi açısından çok önemli. Hâlâ önceki kısıtlamaların etkisini hisseden Avrupa, iflaslar ve işsizlik artışıyla sonuçlanan uzun vadeli bir ekonomik durgunluğu kaldıramaz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu krizin üstesinden gelmek için, özünde virüsün yayılmasını etkili bir şekilde önlemeyi amaçlayan ortak Avrupa stratejisine ihtiyacımız var. Virüsün üstesinden geleceğimize ve bunun gerçekleşmesi için yeterince güçlü önlemler alacağımıza birlikte karar vermeliyiz. Dünya Sağlık Örgütü'nün tavsiyelerine dayanan "test, takip, izolasyon ve tedavi" stratejisi bunun için sağlam bir temel sağlıyor. Tüm Avrupa ülkelerinde yeterince kapsamlı testler yapmak, başarılı bir stratejinin başlangıç noktasıdır. Ayrıca uygun fiyatlı, güvenilir ve hızlı testlere sahip olmamız ve bunları kapsamlı bir şekilde kullanmamız gerekiyor. Üye ülkeler temas izleme uygulamalarını mümkün olduğunca erişilebilir hale getirmek için alınan önlemleri artırmak ve ortak çalışabilmeleri için bunları daha da geliştirmek zorunda. Finlandiya'da nüfusun yaklaşık yarısı temas izleme uygulamasını telefonlarına indirmiş durumda.

Aralarında Finlandiya'nın da yer aldığı bazı AB üyesi ülkeler sınır ötesi seyahate kısıtlama getirdi. Bu kısıtlamalar ancak, yolcuları test etme gerekliliğini, testlerin karşılıklı olarak tanınmasını, etkili ve aynı türden zorunlu tecrit prosedürlerini benimsediğimiz takdirde güvenli bir şekilde kaldırılabilir. Ayrıca işyerlerinde testler yaparak birçok yerde gerekli olan işe gidiş-geliş güvenliği artırılabilir. Zorunlu tecrit süresiyle ilgili AB genelinde ortak bir vizyona ihtiyacımız var. Seyahat edebilmek için test sonucunun negatif olması gereken durumlarda, bir yolcunun hastalığı daha önce kapıp kapmadığı veya gelecekte aşılama sertifikası olup olmadığı hakkında veri toplamak için uluslararası, güvenli ve dijital bir çözüm geliştirmemiz gerek.
 


Virüs Avrupa'da hızla yayılmaya devam ederken fiziksel temasımızı kısıtlamak çok önemli. Mümkün olan tüm görevlerde uzaktan çalışmak zorundayız. Toplumun işlevlerini sınırlama ve insanların hareketliliğini kısıtlama kararı her zaman zor ve bedeli yüksek bir karar. Ancak uzayan bir kriz, insanlar ve ekonomi için daha da zor. Daralan işgücü piyasasında özellikle genç nüfus dezavantajlı durumda.

Avrupa Birliği, bir ekonomik krizle karşı karşıya kaldığında birlikte çalışma yeteneğini gösterdi. Üye ülkeler temmuzda bir araya gelerek büyük ve benzersiz bir Avrupa kurtarma paketi üzerinde anlaştı. Ulusal kurtarma planlarında bu fonların her şeyden önce toplumda iklim ve çevrenin durumunu iyileştirmek ve dijital dönüşümü ilerletmek için kullanılması gerekiyor. Kurtarma fonları doğru hedeflerle ilerlediğinde, iklim değişikliğiyle başa çıkmak için gereken yeşil geçişi hızlandırırken, aynı zamanda insanların refahını artıracak ve Avrupa'ya küresel bir rekabet avantajı sağlayacak. Hem Avrupa'da hem de dünyanın başka yerlerinde pandemiden etkilenen toplumlar ancak yeniden dışarıya açıldığında iyileşme başlayabilir.

Yakında uygulanabilir ve güvenli bir aşı mevcut olsa bile, popülasyonun kapsamlı şekilde aşılanması hâlâ çok uzakta. Avrupa ekonomisinin düzelmesini sağlamanın tek yolu, virüsü ortak bir Avrupa stratejisiyle yenilgiye uğratmak. İleride kamu sağlığının başlıca sorumluluğu üye ülkelere ait olmaya devam edecek. Birleşmiş bir Avrupa'da hastalığın yayılmasını durdurmayı başarmış bir üye ülke olsa bile hepimiz başarılı olmadıkça kendisini koruyamayacak. Bu nedenle şu an Avrupa Birliği'nin en önemli görevi, ortak ve etkili bir stratejiyi teşvik etmektir.

 

* Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

politico.eu/article

Independent Türkçe için çeviren: Ahmet Delal Tüy

DAHA FAZLA HABER OKU