BioNTech CEO'su Uğur Şahin: Koronavirüs aşısının dağıtımı Noel'den önce başlayabilir

“Aşının risk altında olan 65 yaş üstü etkinliği %94'ün üzerinde. Depolama güçlükleriyle aşının seri dağıtımı aylar sürebilir”

Fotoğraf: AA

ABD'li ilaç şirketi Pfizer Inc ve Alman BioNTech şirketi, COVID-19 aşısının %95 etkililik oranına sahip olduğunu ve hiçbir ciddi yan etkisi olmadığını gösteren son aşama testlerinden sonra aşının Avrupa ve ABD'deki acil kullanım izinlerini gelecek ay alabilirler.

Geliştirilen aşının etkililiğinin farklı yaş ve etnik gruplar açısından tutarlı olduğu görüldü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Koronavirüsün yaşlıları ve siyahiler gibi belli grupları orantısız biçimde olumsuz olarak etkilediği düşünüldüğünde aşının farklı demografik gruplar için etkililiğinin tutarlı olması umut verici olarak görülüyor.

BioNTech CEO'su Uğur Şahin'in Reuters TV'ye yaptığı açıklamaya göre Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi Aralık ayı ortası gibi aşıya acil durum kullanım izni verebilir. Şahin, Avrupa Birliği'nin ise koşullu onayı Aralık ayının ortasından sonra verebileceğini açıkladı.

Şahin, "Eğer her şey yolunda giderse aşının onayını Aralık ayının ortasından sonra alabileceğimizi ve dağıtıma Noel'den önce başlayabileceğimizi tahmin ediyorum. Fakat (bunun olması için) her şeyin gerçekten olumlu gitmesi gerekiyor" dedi.

Geçen hafta yüzde 90’lara varan etkililik oranına sahip olduğu duyurulan koronavirüs aşısının klinik testlerinin son analizini yapan yetkililer Kovid-19 aşısının yüzde 95 oranında koruyucu etkiye sahip olduğunu açıkladı. Pfizer, birkaç gün içerisinde koronavirüs aşısının ABD’de kullanımına tescil çıkarılması için başvuru yapacaklarını duyurdu.

Yetkililer denemeler sırasında kayda değer bir güvenlik sorunuyla karşılaşmadıklarını da açıkladı.

Pfizer ve BioNTech tarafından paylaşılan verilerde koronavirüs aşısının 65 yaş üzerinde olanlarda etkisinin yüzde 94 oranında olduğunu açıkladı.

Geçen hafta aşı çalışmalarının ilk sonuçlarını kamuoyu ile paylaşan Pfizer ve BioNTech, 94 gönüllü üzerindeki verileri paylaşmıştı. Son paylaşılan verilerde ise klinik testlere katılan 43 bin 500 insanın verileri kamuoyu ile paylaşıldı. Bu insanlardan sadece 8’inin aşı vurulmadan önce Kovid-19 olduğu belirtilirken geri kalan gönüllülere plasebo verildiği belirtildi. Pfizer, toplam gönüllülerden 170’inin Kovid-19 olduğunu belirtilirken ciddi bir yan etki görülmediği belirtildi.

Oxford’un aşı araştırması sonucu da Noel’den önce gelecek

Öte yandan Oxford üniversitesi tarafından geliştirilen Kovid-19 aşısının ileri aşama denemelerinin sonuçlarının Aralık ayının ikinci yarısında ortaya çıkacağı belirtildi.

Denemelerin denetimini de yürüten ve BBC Radio'ya açıklamada bulunan Oxford Aşı Grubu direktörü Andrew Pollard, aşının hastalığın ilerlemesini durdurduğunu söylemek için çok erken olup olmadığı sorulduğunda, "Henüz tam olarak bu noktaya gelmedik. Belli ki acele etmeyeceksiniz" dedi.

Aşı üretim için ilaç şirketi AstraZeneca'ya lisanslanmıştı.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU