AYM’den cezaevinde ‘kelepçeli tecrit" için tazminat kararı

AYM, kararında İzmir Başsavcılığı'nın yeniden soruşturma yapması gerektiğini bildirdi

AYM, soğuk odada elleri domuz bağı şeklinde kelepçeli tutulan mahkumla 20 bin lira tazminat ve yeniden soruşturma kararı verdi / Fotoğraf: AA

Anayasa Mahkemesi (AYM), İzmir 2 numaralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’nda hükümlü kalan Cem Kuru’nun gözlem odasında iki buçuk gün boyunca elleri ve ayaklarının plastik kelepçe ile bağlanmasının kötü muamele yasağının ihlali olduğuna karar verdi. Yüksek Mahkeme, başvurucuya 20 bin TL tazminat ödenmesine ve  yeniden soruşturma kararı verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Anayasa Mahkemesi (AYM) İzmir 2 Numaralı F Tipi Cezaevi’nde hükümlü olarak tutulan Cem Kuru’nun başvurusuna dair gerekçeli kararını açıkladı.

AYM, Anayasa'nın 17. maddesinde güvence altına alınan kötü muamele yasağının usule ilişkin boyutunun ihlal edildiğine hükmetti ve Kuru’ya 20 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Ayrıca, kötü muameleyle ilgili cezasızlığın giderilmesi için şikayet dosyası, yeniden soruşturma yapılmak üzere İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilecek.

Şikayet dilekçesinden: 5 gün domuz bağı şeklinde kelepçelenip soğuk odada tutuldu

İzmir 2 numaralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’nda kalan hükümlü Cem Kuru’nun ablası L.K. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na kardeşinin cezaevinde işkenceye uğradığını bildirerek, yetkiler hakkında şikayetçi oldu.

Abla L.K., kardeşi Kuru’nun 14 Aralık 2016 tarihine kadar 5 gün domuz bağı şeklinde kelepçelendiğini, pencereleri açık olan soğuk odada tutulduğunu, yemek verilirken dahi ellerinin çözülmediğini ve aç bırakıldığını ileri sürdü. Abla L.K.’nın ardından Kuru da savcılığa şikayette bulunarak, 9 -12 Aralık 2016 arasında iki infaz koruma memurunun kendisine işkence yaptığını iddia etti.

Cezaevi yönetiminin savunması: Agresif tavırları nedeniyle hücre cezası verildi

Savcılık, şikayetler üzerine soruşturma başlattı. Savcılığın soruşturma dosyasıyla ilgili yaptığı bilgi talebine, cezaevi yönetimi 30 Ocak 2017 tarihinde yanıt gönderdi.

Yanıtta, Kuru’nun kaldığı koğuştaki hükümlü ile tartışma yaşadığı ve her iki hükümlünün de gözlem odasına alındığını, her iki hükümlüye de 12 gün hücre cezası verildiğini bildirdi. Kuru’nun tartışma yaşadığı hükümlünün sakin tavırlar sergilemesi üzerine kendi koğuşuna alındığı, Kuru’nun ise agresif tavırları nedeniyle gözlem odasında tutulmaya devam edildiği aktarıldı.

AYM: Somut delil sunulmadı

AYM, oybirliği ile Kuru’nun gözlem odasında tutulduğu süre boyunca el ve ayaklarının kelepçe ile bağlanması nedeniyle kötü muamele yasağının ihlal edildiğine ve 20 bin lira manevi tazminat verilmesine, infaz memurları tarafından darp edilme ve soğuk odada tutulma iddiası hakkında ise hükümlü ile yaşadığı yumruklaşmadan iki gün sonra doktor muayenesinden geçirilmesi yüzünden nedeni saptanamayacağı düşüncesiyle ‘açıkça dayanaktan yoksul olması nedeniyle’ reddine karar verdi.

Kararda şöyle dendi:

“Somut olayda başvurucunun darbedildiği ve soğuk odada tutulduğu yönündeki kötü muamele iddiaları, tutarlı ve birbiriyle uyumlu şekilde ileri sürülmemiş,ayrıca düzenlenen doktor raporlarıyla da desteklenmemiştir. Başvurucunun söz konusu şikayetleri kapsamında soruşturma dosyasında iddiaların gerekliğini ortaya koyan ve Anayasa Mahkemesince inceleme yapılmasını gerektirir nitelikte i veri bulunmamaktadır. Başvurucunun somut delillerle desteklenmeyen iddialarının savunulabilir olduğundan söz etmek mümkün değildir. Bu nedenle söz konusu iddialarla ilgili bir ihlalin olmadığının açık olduğu sonucuna varılmıştır”

Savcılık yeterli araştırma yapmadı

AYM ayrıca savcılığın sadece cezaevinden gönderilen yazıya dayanarak takipsizlik kararı verdiğine, bunun dışında bir araştırma yapmadığına karar verdi

AYM kararının gerekçesinde, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kötü muamele iddiasına ilişkin etkin soruşturma yürütmediğinin de altı çizildi.

Kararın bir örneği İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilerek yeniden soruşturma yapılması istendi.

 

Independent Türkçe, Bianet

DAHA FAZLA HABER OKU